медицина

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

30-07-2021 12:30
Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир АнтоновКъса се връзката джипи-специалист при хепатитите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Засегнатите от хепатит В и С в България са немалък дял в сравнение с броя на населението. През месец март бе приета Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити В и С. Работи ли вече тя и какво е свършено по нея. Как се отрази пандемията от КОВИД-19 върху инфектираните с тях и кой осигурява превенцията сред рисковите групи след спирането на няколко програми. Това попитахме проф. Красимир Антонов по повод на Световния ден за борба с хепатита. Той е началник на отделението "Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"- София.
- Проф. Антонов, колко са хората с установен хепатит В и С в България?

- Вирусите на хепатит В и С по света са с много широко разпространение. Приема се, че около 290 милиона души са инфектирани с хепатит В и 70 млн. са с хепатит С. Смятаме, че в България 1,5% от населението е с С, а от 3 до 5 на сто е с В. По най-груби сметки това прави съответно 75 000 и 150 000 – 200 000. За държава с население от 7 млн. души това е много. Освен това, споменатите проценти не са разпределени равномерно в страната. Важно е да се знае, че тези инфекции нанасят изключително тежки поражения на черния дроб, стига се и до смърт. Около една трета от заразените развиват чернодробна цироза, която е последният стадии на увреждане. Получава се чернодробна недостатъчност, изходът е летален. Между 5 и 10 процента развиват рак на черния дроб. Преживяемостта при тази диагноза е много малка.

- В кои региони инфетираните са повече и на какво се дължи този факт?

- Най-вече в Югоизточна България, предимно по морето. Това е напълно обяснимо – хепатит В се предава по кръвен, сексуален и битов начин. При развит туризъм човек да бъде инфекиран с него е много голяма. Хепатит С е по-консервативен. Той се предава изключително по кръвен начин. Сексуално с него могат да се заразят само мъже, които правят секс с мъже.

- Не е тайна, че инфектираните научават късно, че са с хепатит В или С. На какво се дъжи това?

- Проблемът е, че те никога не пожълтяват. Възможно е в продължение на десетилетие след заразяването хората да нямат никакви оплаквания. Едва след като минат 15 – 20 години от началото на инфецията се стига до развитие на чернодробна цироза или напреднало увреждане на черния дроб. Тогава се появяват симптомите, но е твърде късно.

- След оттеглянето на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария осъществява ли се въобще някаква превенция сред уязвимите групи?

- Има проблеми и не можем да ги скрием. Те не са свързани само с прекратяване на дейността на фонда, но и на някои програми. За ограничаване на разпространението на инфекцията на венозно прилагащите наркотици се раздаваха стерилни игли и спринцовки. Съществуваше програма, по която им се предоставяха безплатно тези консумативи, за да не ползват общи. Тя обаче вече е прекратена, действаше до миналото лято. Това е много сериозен проблем. На него трябва да се намери решение без отлагане, защото негативният резултат няма да закъснее.

- Започна ли вече изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021-2025), приета през месец март, и докъде стигна тя?

- Тя беше приета скоро и е още рано да се каже, че е извършено много, но работа по нея се започна. Експертният съвет по вирусните хепатити към министъра на здравеопазването се събира в Министерството на здравеопазването за пръв път в сряда, 28 юли. В него са представени не само експерти от МЗ, но и от НЗОК, от пациентските организации и от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Програмата гарантира достъпа до диагностика и лечение, който е основен фактор за намаляване на разпространението и смъртността от вирусните чернодробни инфекции и е сред главните препоръки на Световната здравна организация към националните политики за контрол на хепатитите. Предвижда се финансиране от бюджета на МЗ за диагностика, работа с уязвимите групи, епидемиологичен надзор, имунизации и изграждане на регистри. Предстои да бъде уточнен пътят на пациента от личния лекар до специалиста и съответното лечебно заведение. До момента тази връзка се късаше, в повечето случаи, я няма. Ще набележим и какви точно ще са ангажиментите на лекарите.

- Нима искате да кажете, че сега личните лекари не насочват рисковите пациенти за иследвания?

- За съжаление, така е. Ако човек има съмнения, че е инфектиран с хепатит В или С, си прави изследвания по собствена преценка. Когато е ясен резултатът, се обажда на личния лекар, за да го насочи към спецалист. Накратко, всеки се спасява сам. Тези изследвания не влизат в пакета за годишните профилактични прегледи по линия на НЗОК – нещо, което вече ще се промени. Те ще залегнат в него, като в проектобюджета за 2022-ра ще бъдат предвидени и средства за тях. Предвиждат се още и на задължителни профилактични прегледи да преминават медицинските служители в здравните заведения. Те се включват и в пакета профилактика за бременни, хора на хемодиализа, безплатни изследвания за гражданите от 40 до 65-годишна възраст. До момента такива се правеха на бъдещите майки и хемодиализираните, но в тях не влизаше тестването на хепатит С, което вече също ще се включва наред с това за тип В. По този начин след няколко години ще можем да се похвалим с една по-ясна картина, тъй като ще имаме масов скрининг.

- Хората в уязвимите групи обаче, обикновено не са здравноосигурени. Как ще се реши въпросът при тях?

- Предвижда се финансиране от бюджета на МЗ за диагностика, работа с уязвимите групи, епидемиологичен надзор, имунизации и изграждане на регистри. Сред тях са употребяващите инжекционни наркотици, хомо- и бисексуалните мъже, лишените от свобода, мигрантите и проституиращите. Ще поискам в годишните профилактични изследвания да бъдат включени и онкологично болните. Много разчитам на съдействието на неправителствените организации, защото те имат най-добър подход към хората от уязвимите групи, с които работят.

- В страната има 15 центъра за лечение на хепатити. Има ли обаче достатъчно лекари за тях?

- Засега сме ги окомплектовали със специалисти. Разполагаме и с всичко необходимо за лечението на инфектираните с хепатит В и С. В това отношение България стои добре на европейско ниво. Проблемите ни са свързани с не дотам лесния достъп до лечение, тъй като, както казах, връзката между пациент – личен лекар и специалисти се къса или въобще я няма. Проблем е и това, че правим кампаниини програми, които няма какво да се лъжем, не дават необходимия ефект. По проблема профилактика и превенция на хепатит В и С трябва да се работи ежедневно, системно. Тогава ще дойдат и добрите резултати. До два месеца, докогато се надявам да има консенсус по проектобюджета за следващата година, ще е ясно и на какви средства можем да разчитаме за работа по програмата през 2022-ра.

- Как се отрази пандемиято от КОВИД-19 върху инфектираността с хепатит В и С?

- Отрази се пагубно. Първият локдаун беше стресиращ, възможността за изследвания бе ограничена. Хората се уплашиха и отложиха прегледите и консултациите с лекарите. И досега голяма част отлагат да потърсят медицинска помощ, ако тя не е спешна. Това не важи само за нашата страна. В цял свят колегите отбелязват рязък спад на диагностицирането и лечението на хепатит В и С, откакто е започнала коронавирусната пандемия. България не прави изключение. Изходът сега е, дори в хода на въпросната пандемия, по-скорошно въвеждане на електронната система за тези заболявания и разписване час по-скоро на правила за улесняване на достъпа на пациента от личния лекар до специализирана помощ, като се избягват излишни хоспитализации, за да се избегнат рискове от инфекции. Така ще се постигне по-бърза диагностика и по-ранно лечение.

- Ако всичко това се постигне, какви резултати очаквате и в какви срокове?

- При хепатитите В и С не може да се говори за бързи резултати, тъй като протичането е безсимптомно с години. Можем да залагаме на превенцията, на профилактиката. Смеем да се надяваме, че до 2025 г. намаляването на заболеваемостта от вирусни хепатити у нас ще намалее с 45%, а на смъртността с 90 на сто. Очакваме да постигнем до 100% безопасност на дарената кръв, над 50% диагностицирани пациенти и над 40 на сто лекувани от хепатит В и С. За постигането на тези цели обаче трябва да помогнат и пациентите. Хората със съмнения, че са инфектирани да не отлагат изследванията, да потърсят специализирана помощ, ако се окажат положителни въпреки дори по време на КОВИД пандемията. Защото коронавирусната инфекция може да бъде излекувана в обозримо време, докато хепатит В и С подронват невидимо здравето в продължение на години.


Докараха ваксини срещу Омикрон

Докараха ваксини срещу Омикрон

България получи 80 640 дози срещу подвариант XBB 1.5, имунизациите започват от 27 септември за всеки желаещ, съобщиха от МЗ
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Той се нарича EG.5 и СЗО го класифицира  като представляващ интерес, циркулира най-вече в САЩ
Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Това може да стане, само ако страната ни изрично го пожелае, според нуждите, стойността на таксата за преобразуване от задължителни доставки на дози на такива по желание е 134.2 млн. лв., казват от МЗ
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Дават 36 млн. за РЗИ и Спешна помощ

Дават 36 млн. за РЗИ и Спешна помощ

С тези средства заплатите на работещите в сектора ще могат да се увеличат с 20%, предложение за това направиха ГЕРБ и ПП

1 2 3 4 5 ... 504 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ