последно

Още 200 млн. за здравно министерство

27-07-2021 11:12
113 млн. ще са за първа линия до края на годината, а увеличението на парите на НЗОК ще е от 134 млн. лв., като 2.5 млн. ще са за практики на медицинските сестриОще 200 млн. за здравно министерство
Clinica.bg

press@clinica.bg

Още 334 млн. лв. ще получи здравния сектор до края на годината. От тези средства 200 млн. лв. ще отидат за ресорното министерство, а 134 млн. за НЗОК. Това става ясно от проектите за промени на бюджетите на държавата и на касата.

Общо с 1.8 млрд. лв. ще се увеличи разходната част на държавния бюджет, като парите ще дойдат от увеличената събираемост на приходите. Според разчетите само от агенция „Митници" се очакват 2 млрд. повече. От тези средства до 200 млн. лв. ще отидат за здравното ведомство. С 46.5 млн. от тези пари се предвижда да се осигурят допълнителни 1 533 037 дози ваксини на Pfizer/BioNTech.


За първа линия се предвиждат 113 млн.

Средствата са определени на база допусканията за броя медицински и немедицински персонал, който има право да получава допълнителни възнаграждения при актуализираната методика на касата от 1 юли, при която парите се дават на база заболеваемостта през периода и количеството реално положен труд. Допълнително са предвидени 5 млн. лв. за поставяне на ваксини за неосигурени при цена от 10 лв. на ваксинация.


Още 14.7 млн. лв. ще се дадат за Ремдесивир.

С предвидените средства ще се осигурят около 6 000 флакона месечно или 18 000 флакона за периода от октомври до декември 2021 г. Със 7.5 млн. лв. ще се осигурят моноклонални антитела за лечение на КОВИД по съвместни процедури за обществените поръчки на ЕК. Количествата ще са за 3000 пациенти. С 12.5 млн. лв. ще се създаде резерв от лекарства за болниците при протромботични състояния, възникнали вследствие на КОВИД.


Както clinica писа, бюджетът на здравната каса 

също ще се актуализира, той ще се увеличи със 134 млн. лв. Според преработената версия на актуализацията, 10 млн. лв. от парите ще отидат за издръжка на касата, като над 3.8 млн. са определени за плащане на обезщетения основно по съдебни дела за надлимитната дейност. Основната част от парите - 120 млн., са предвидени за дейност и лекарства, като 14 млн. ще са за поставяне на ваксини. Как точно ще се разпределят останалите 106 млн. ще реши Надзорът към края на годината, когато е ясно как вървят плащанията. Останалите средства от 4 млн. се заделят в резерва на касата, който също се разпределя от Надзора. С парите от резерва се предвижда 2.5 млн. да се използват за практики на медицинските сестри.

 

222 млн. за пенсии и добавки

 

Още 222 млн. лв. ще получи и социалното министерство. От тези средства 34.8 млн. ще се използват за компенсиране на ниския размер на пенсиите под прага на бедност - 369 лв. Още 30 млн. лв. ще се дадат за месечна целева помощ при пандемията за семейства с деца до 14 години. С 85.6 млн. ще се обезпечат разходите за целеви помощи за отопление при очакван около 17% ръст на броя потребителите - 333 000 души, с размер от 104 лв. на месец. Със 72 млн. лв. ще се обезпечат разходите за лична помощ при сегашния тренд от 600-1000 ползвателите на месец.


Подкрепяме бюджета на НЗОК

Подкрепяме бюджета на НЗОК

Да се преосмисли предложението за освобождаването от заплащане на такси в детските яслите, казват от АИКБ
ИАМН да мине към Министерски съвет

ИАМН да мине към Министерски съвет

Сега е моментът, след преброяването, да се прегледа отново Националната здравна карта, казва д-р Александър Симидчиев
Скъпите лекарства на отделен ред

Скъпите лекарства на отделен ред

НЗОК предвижда да плаща за пост-КОВИД, за обучение на диабетици и грижи за новородени по домовете
Синдикат „Защита” стяга протести

Синдикат „Защита” стяга протести

Настоява за повече пари за спешната помощ заради поскъпването на горивата и спешно увеличаване на подценените клинични пътеки
19 мерки срещу недекларираната заетост

19 мерки срещу недекларираната заетост

Те са свързани с укрепване на работата на контролните институции, реши Общественият съвет
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.

Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.

Издръжката за обучение в университетите ще се увеличи с 43 млн. лв., повече пари има и за студентски стипендии, предвижда Бюджет 2022
И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
1 2 3 4 5 ... 344 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ