общество

Нова детска болница – сега или след 10 години

27-07-2021 06:46
Проектът ни ще създаде приятелска среда за малките пациенти, дайте му възможност да „оживее", казва екипът на обединение „Детско здраве"Нова детска болница – сега или след 10 години
Clinica.bg

press@clinica.bg

Построяването на национална детска болница от години е един от безспорните приоритети за страната ни. И досега обаче той не е реализиран. Този път властите трябва да вземат решение дали ще се продължи изпълнението на вече одобрения проект или всичко ще започне отначало. Какви са рисковете при един пореден рестарт и на каква нова болница може да разчитаме, ако продължи реализацията на сегашния проект, разказва екипът на Обединение „Детско здраве", който спечели конкурса за построяването на лечебното заведение.

За да говорим за истинско детско здравеопазване, екип инженери и архитекти от ДЗЗД Обединене "Детско здраве" работят върху проекти, които отговарят на най - добрите световни практики. Създадени са два варианта за нова детска болница, които предвиждат събаряне на недовършената от 1979 г. конструкция за национална педиатрия и изграждане на нова модерна сграда. Те са изработени от архитектите в Консорциума "Детско здраве", в което участват компании с голям опит в проектирането и строежа на болници у нас и в чужбина.


Опитът

Имената на архитектите и строителните инженери в „Детско здраве" стоят зад емблематични решения и сгради в българското здравеопазване като болниците Токуда, Света Екатерина, Уни Хоспитал в Панагюрище, новият лъчетерапевтичен блок на Онкологията в столицата и др. Обединението спечели през 2019 г. обществената поръчка за проектирането и изграждането на Националната детска болница – т.нар. инженеринг, който е световен стандарт при специфични проекти като лечебни заведения, защото отговорността на архитектите и строителите е споделена гарантирана от изпълнител с опит.

Въпросите

И по двата проекта се работи от октомври 2020 г. и те бяха представени публично в средата на юли. Готовите проекти спестяват време и от момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на кационалната детска болница ще минат 42 месеца, както предвиждаха и условията на обществената поръчка, спечелена от "Детско здраве".
Събарянето на сегашната недостроена сграда е включено в този срок. То ще продължи 7-8 месеца и ще се извърши без взривни работи, механизирано, при пълно спазване на изискванията за шум.

Изследвани са всички възможни варианти за използване на ценната локация в двора на Медицинска академия, която е с оптимална комуникация с останалите лечебни заведения в карето, с Медицинския университет и в непосредствена близост до хеликоптерната площадка на покрива на УМБАЛ „Света Екатерина".


Фокусът

„Първата ни грижа в проекта е грижата за детето. Средата да е приятелска. Стаите са достатъчно широки. Всяка една от единичните стаи за малките деца са предвидени да бъдат с място за родител или друг придружител", казва във филма на BraveStories за проекта Национална детска болница арх. Димитър Дачев – водещ проектант по част „Архитектура" в ДЗЗД „Детско здраве".


Международна помощ

За проекта обединението организира вътрешен конкурс, допустим в условията на договора. На него са поканени седем от най-големите архитектурни бюра в Европа, проектиращи само болници, както и всички български проектантски бюра, които проектират лечебни заведения. „Най-важни след компетентността и опита беше желанието и готовността на за участие и принос в каузата национална детска болница. Каузата изисква да изберем най-добрите специалисти, градили детски болници. Едно от най-реномираните студиа - Dutch Health Architects - проявиха желание да бъдат наш консултант. Те проектират в цяла Европа и имат огромен опит", подчертава във видеоразказа Мая Пенчева – изпълнителен директор на „Главболгарстрой" АД.


Специалистите говорят

„На всеки етаж има двор. Като висяща градина, пълзят по цялата фасада. И поглеждайки на юг, ще виждаме една много богато озеленена фасада, в двата вътешни двора на болницата. Всички клиники си имат отделно общо фоайе по етажите и от това фоайе се влиза в отделните клиники. По тези ръкави са вече болничните стаи. Много ясна структура, лесна за ориентация, фоайето от едната страна е отворено към входното пространство, от другата към градинката, която я има на всеки етаж", разказва за вътрешното разпределение арх. Дачев.

Инж. Николай Дончев – представляващ ДЗЗД „Детско здраве" отправя следния призив във видеото:
„Искаме да се обърнем към всички, които имат отношение към детското здравеопазване - към всички - всички имат деца и внуци, както и да го гледаме, да бъдат сигурни, че, ако ни се даде възможност ще постриим наистина съвременна детска болница".

„Не се отказваме от проекта. Трябва да ни се даде зелена светлина от държавата. Много работа е свършена. Не искаме детската болница да бъде една пропиляна възможност за всички нас", завършва разказа си пред камера арх. Дачев. Усилията на специалистите са проектът им да "оживее" възможно най - скоро, защото започването отначало, ще е равно на десет години.


Детската болница - така, както я виждат създателите й


Мая Пенчева, арх. Димитър Дачев, арх. Иво Мечанов и инж. Николай Дончев. Всички те се надяват, че работата им през изминалата една година ще стигне до повече хора.Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
Да помогнем на Марти да проходи

Да помогнем на Марти да проходи

Tригодишното момченце е с детска церебрална парализа и епилепсия, поради липса на достатъчно средства прекъсва терапия в чужбина
Щастието да даряваш

Щастието да даряваш

Добротата, приятелството, усмивката и помощта за другите, видяни през очите на три деца
Отличия за героите от пожара в Рояк

Отличия за героите от пожара в Рояк

Четири момчета получиха Почетен знак на президента за това, че спасиха обитатели от Дома за възрастни хора на 22 ноември
Подкрепи уязвимо дете с талант

Подкрепи уязвимо дете с талант

Кампанията е организирана от фонд Добротворчество към Младежкото БЧК
Българската Коледа пак с надежда

Българската Коледа пак с надежда

Президентът Румен Радев откри новата кампания днес, през изминалото издание бяха подпомогнати 500 деца
Да помогнем на Светлозар

Да помогнем на Светлозар

Самотният баща на две деца е с болест на Бюргер и има нужда от помощ
Когато църквата реши да храни и лекува

Когато църквата реши да храни и лекува

Храмът „Свети Георги – Победоносец" в столичния квартал „Дървеница" подпомага близо 200 нуждаещи се с топла храна и лекарства
Липсата на образование ни направи агресивни

Липсата на образование ни направи агресивни

Трудно е да се променим, но трябва да го направим, като започнем да спазваме реда, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Въпрос на политика

Въпрос на политика

Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в България

1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ