За година

498 лекарства напуснали позитивния списък

06-03-2017 06:45
Clinica.bg

press@clinica.bg
498 лекарства напуснали позитивния списъкНай-много са изтеглени сред медикаментите за онкология, кардиология и психиатрия, сочи докладът на Националния съвет по цени
Все повече продукти напускат позитивния списък, в който се намират медикаментите, които плащат касата и болниците. Това показва докладът на Националния съвет за цени и реимбурисране за 2016 г.

Общо 498 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, за 2015 г. техният брой е бил 398. Този път най-голяма част – 202, са били преместени на свободен пазар. Други 153 обаче са със заличена цена, което означава, че не се продават у нас. Още 46 медикамента са прекратени за употреба у нас, а 52 са махнати от позитивния списък по желание на МЗ и НЗОК.

Най-голяма част от изключените медикаменти са за онкология, есенциална хипертония, шизофрения, биполярно разстройство, инфекциозни биолести и диабет, показва още докладът. От всички медикаменти, които са науснали списъка, 47 са били с най-ниската цена в него. Това означава, че изтеглянето им е довело до повишаване разходите на касата. Други 46 лекарства са били единствени молекули и с тях списъка е останал без съответните INN. Те са за кардиология, неврология, офталмология, ендокринология и антиинфекциозни препарати. Нито един от заличените INN обаче не е без алтернатива за лечение при съответното заболяване, уточняват от Националния съвет по цени.

Най-честата причина за мигрирането на лекарствата е прекратяването на разрешението за употреба или липсата на реимбурсация от страна на НЗОК или МЗ, пише още в доклада. До големия брой изтеглени INN-и от позитивния списък се е стигнало и заради ревизията на заболяванията, за които плаща касата. През миналата година здравното министерство реши да прекрати реимбурсацията на антибиотици за редица заболявания.

В съвета по цени обаче са постъпили и 257 процедури за включване на лекарства в позтивния списък. Повечето от тях – 226, са били за генерични медикаменти. От тях експертите са разгледали 162. Новите молекули, които са кандидатствали за включване са били 23, от които експертите са разгледали 22. Те са в областта на пулмология, кардиологията, хематологията, ендокринологията, онкологията, хепатологията и ревматологията.

Общо през изминалата година експертите в съвета са издали 3560 решения и са разгледали 6310 процедури. Най-много – над 3300, са били тези за някакви промена на регистрирани медикаменти. На второ място се нареждат процедурите – 1958, за поддържане на реимбурсния статус на лекарствата, които стартираха през миналата година. Основно на тях са се дължи и увеличението на приходите на съвета. През 2016 г. те възлизат на 2 412 463 лева срещу 801 887 лева за 2015, сочат още цифрите в доклада.

Какво още се случва с цените на лекарствата у нас вижте в интервюто с проф. Николай Данчев, председател на НСЦРЛП. 2 млн. българи са без достъп до аптека

2 млн. българи са без достъп до аптека

Националната здравна карта ще покаже къде трябва да се отворят филиали в малките населени места, каза министър Ананиев
Националната аптечна карта изостри страстите

Националната аптечна карта изостри страстите

Помощник- фармацевтите притеснени за контрола при продаването на лекарства
Свалят данъците върху лекарства в Гърция

Свалят данъците върху лекарства в Гърция

В мерките са включени и терапиите за тежко болни
Над 170 млн. верифицирани опаковки на лекарства  у нас

Над 170 млн. верифицирани опаковки на лекарства у нас

Това сочат данните една година от старта на системата в Европейския съюз
Регулират цените на лекарствата без рецепта

Регулират цените на лекарствата без рецепта

Цените могат да се вдигат само с процента на инфлацията, предвижда Наредба на МЗ
Е-търгът за лекарства спестил 57 млн. лв.

Е-търгът за лекарства спестил 57 млн. лв.

Очаква се през февруари да бъдат проведени още пет и за други медикаменти за болниците
НЗОК трябва да алармира при нелоялни практики

НЗОК трябва да алармира при нелоялни практики

В МЗ не е постъпвала информация за цените, на които частните лечебни болници закупуват от търговците на едро лекарствени продукти и цените, на които те ги отчитат към НЗОК, каза министър Кирил Ананиев
МЗ приканва болниците за лекарствата

МЗ приканва болниците за лекарствата

Процедурата по събирането на заявките стартира на 29 януари и ще приключи на 5 февруари
ЕМА ограничи употребата на крем с естрадиол

ЕМА ограничи употребата на крем с естрадиол

Той се използва от жени в менопауза, но нежеланите реакции са сходни с тези при хормонозаместителна терапия
Проблем с лекарство за деца

Проблем с лекарство за деца

Д-р Дечо Дечев в писмо до МЗ настоява спешно да се регламентира реда за приложение на лекарството Спинраза
1 2 3 4 5 ... 63 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020