ОФТАЛМОЛОГИЯ

3D хирургия щади окото

06-03-2017 07:10
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
3D хирургия щади окотоСветовноизвестният проф. Анастасиос Николакопулос ще внедри модерната техника за операции на ретината и у нас
3D операции на ретината, които щадят окото, скоро ще се правят и в България. Иновативният метод ще бъде внедрен у нас от световноизвестния очен хирург проф. Анастасиос Николакопулос и колегите му офталмолози от столичната МБАЛ „Св. София". Днес и утре специалистът от Солун консултира безплатно БГ пациенти. Какви са предимствата на 3D хирургията при операциите на задния очен сегмент? Проф. Николакопулос разказва в ексклузивно интервю за clinica.bg.

3D микрохирургията на ретината е възможно най-щадящият метод за окото на пациента, обяснява проф. Анастасиос Николакопулос. „Тя ни позволява да маневрираме изключително деликатно, с наистина миниатюрни инструменти. При дигиталната 27G витректомия разрезите са под половин милиметър, травмата е минимална и не се налага шиене”, уточнява очният хирург. Пациентът си отива у дома още същия ден и може да се завърне към работата и ежедневните си задачи много бързо. Щадящите операции са възможни,

ВИЗИТКА

Проф. Анастасиос Николакопулос завежда офталмологичното отделение в болница „Папаниколау" в Солун. Оглавява екипа за микрохирургия на ретината. Ръководител на курса по 3D хирургия на най-престижния конгрес в тази област на офталмологията – EURETINA. Президент е на MEDDITERETINA и съосновател и член на борда на SEEOS. От години проф. Николакопулос има школа за обучение на витреоретинални хирурзи от цял свят. Изнася лекции в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Аржентина и Канада.

благодарение на технологичния скок. При този най-нов метод за интервениране на задния очен сегмент – стъкловидно тяло и ретина, хирургът е с 3D очила. Благодарение на тях, на екрани с 4К резолюция, перфектно се визуализират структурите, над които работи. Оттам идва и по-голямата прецизност, защото увеличението на хирургичното поле в пъти над стандартния метод с микроскоп, обяснява офталмологът от Солун. 

3D витректомията може да се приложи при всички заболявания – тежки травми

субретинални кръвоизливи, отлепвания на ретината

и ретинални сълзи, петна, дупки и отоци по макулата, ендофталмит, оклузии на вените и други.

Проф. Николакопулос вече има 5-годишен опит с този метод. Дебютът си прави в Букурещ през 2012 г. – с първата операция на живо. „След това имах честта да ръководя първия курс по 3D витректомия на EURETINA през 2014 г. в Лондон. На следващата година имаше такъв на конгреса в Ница, през 2016 г. – в Копенхаген. А тази година ще водя нов курс и в Барселона”, обяснява гръцкият хирург. И не крие, че методът е изключително полезен в обучението на лекарите. „Операцията може да се наблюдава от неограничен брой хора. Освен това те виждат точно това, което и хирургът – със старите техники единствено асистентът му имаше тази възможност. Не на последно място – пациентът може да бъде нагласен в позиция, максимално удобна за хирурга, което е голямо предимство при операцията”, разказва проф. Николакопулос.

Гръцкият специалист има изключително богат опит в обучението на колеги. От 7 години организира летни академии, посветени на микрохирургията на ретината, през които са минали лекари от 38 страни.

Следващият курс ще е между 26 юни и 1 юли в Солун

А участниците в академията за първи път ще упражняват на живо 27G витректомията със системата за 3D операции.

През годините професорът е работил с не един и двама български специалисти и е посещавал държавата ни многократно. „Наясно съм с прогреса, който е постигнала страната ви в очната хирургия. Имал съм и шанса да обучавам БГ колеги в клиниката си в Солун и сега съм много горд с резултатите им”, признават гръцкият хирург. При своя визита преди доста години се запознава и с доц. Христина Благоева, която завежда клиниката по офталмология на МБАЛ „Св. София”. „Тогава тя беше още млад специалист. По-късно взе участие в наши обучения за новите техники при витреоретиналните операции. А през последните години съм горд, че е сред международните ни лектори в академията”, казва проф. Николакопулос. Миналата година светилото от Солун е у нас по нейна покана. „Тогава се убедих в качествата на екипа й и не виждам причина революционните техники, които прилагаме в Солун, да не се внедрят и в София”, обяснява известният хирург. Той, разбира се, не крие, че финансовото положение и на Гърция, и на България затрудняват бързото навлизане на скъпи и иновативни методи. Но казва, че е твърдо убеден, в близките няколко години внедряването на системи като тази за 3D витректомия

ще стане по-евтино и българите ще могат да се радват

на предимствата й.
Колкото и „чудеса" да правят очните хирурзи, идеалният вариант за пациентите е да избегнат срещата с тях. Как? Като съхранят очите си здрави възможно най-дълго. Проф. Николакопулос обяснява кои са най-големите врагове доброто зрение. Цигарите, оказва се, са в челото на антикласацията. Те увреждат съдовете и са сред рисковите фактори за едно най-коварните заболявания, които поразяват окото в късна възраст – макулната дегенерация в „сухата" си и „влажна" форма. Високото кръвно налягане също е много опасно, алармира специалистът. Защото атеросклерозата руши и съдовете на окото. И слънцето може да бъде враг – особено лъчите от синия спектър. Затова професорът препоръчва да носим качествени очила, които наистина абсорбират опасното лъчение. Компютрите – необходимото зло в наше време, също не са приятел на очите.

При децата, пристрастени към игри, има риск от развитие на късогледство

предупреждава специалистът. Затова препоръчва да ги стимулираме повече да тичат навън и по-малко да се взират в екрана. За работещите хора, които нямат избор и са 12 часа пред монитора, решение са изкуствените сълзи, които помагат срещу изсушаването на окото. Добре е още често да си почиваме от взирането в екрана – най-добре, като фиксираме погледа си в някой далечен обект. Диетата също е важна, подчертава проф. Николакопулос. Пресните плодове и зеленчуци са най-добрата храна за очите. Като тук правилото е ала Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. „Колкото сме по-възрастни, толкова по-богата на витамини храна ни трябва", категоричен е професорът от Солун. 

 

 Александровска с ново изследване за рак

Александровска с ново изследване за рак

То е за хора със съмнение за простатен карцином или невроендокринни тумори

БАН написа стратегията за изкуствен интелект

БАН написа стратегията за изкуствен интелект

Здравеопазването е сред трите приоритетни области, казаха учените от Академията
Още 1.2 млн. за наука в медицината

Още 1.2 млн. за наука в медицината

Канят наши учени за участие в два конкурса – за инфекциозни болести и дигитално здраве
БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

Иновацията ще може сама да дава лекарства на пациентите с КОВИД в болниците

Фармаиндустрията – номер 1 по иновации

Фармаиндустрията – номер 1 по иновации

30.1% oт предприятията във всички области у нас прилагат модерни подходи в дейността си, показват данни на НСИ
Нов оперативен метод сменя слуховия апарат

Нов оперативен метод сменя слуховия апарат

Мъж и жена отново чуват със специални импланти, казаха от УМБАЛ-Бургас
ВМА с нова апаратура за щадяща чернодробна хирургия

ВМА с нова апаратура за щадяща чернодробна хирургия

Тя ограничава кървенето, като запазва съдовете и другата здрава тъкан, казва проф. Никола Владов
Над 30 000 българи се консултират с лекар онлайн

Над 30 000 българи се консултират с лекар онлайн

Безплатно приложение свързва пациенти и медици в интернет
Индивидуална колянна става имплантираха в „Тракия“

Индивидуална колянна става имплантираха в „Тракия“

Прецизната операция е извършена от екипа на д-р Петьо Братоев, началник на Ортопедично отделение в болницата
Спасиха слуха на 8-годишно дете

Спасиха слуха на 8-годишно дете

Лекарите от "Тракия" извършиха това с имплант, предаващ звука по костен път
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020