иновации

НЗОК чака терапии за по 5 млн. на човек

20-07-2021 15:33
Ако влязат между септември и декември, ще бъде страшно за бюджета за следващата година, предупреждава проф. Петко СалчевНЗОК чака терапии за по 5 млн. на човек
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравната чака нови супер скъпи терапии да влязат за реимбурсация през новата година. Стойността за един човек ще е между 2 и 5 млн. лв. и ще е изпитание за бюджета й. Това става ясно от думите на управителя на фонда проф. Петко Салчев пред Надзорния съвет на последното му заседание на 12 юли.

„Една от опасностите за следващата година, която очакваме, е навлизането на новия тип лекарства – таргетираните терапии. При всяко навлизане на такова лекарство за лечение на един пациент ще отиват между 2 до 5 млн. лв., и ако тези таргетирани терапии влезнат между септември и декември, ще бъде страшно за бюджета за следващата година", обяснява той на надзорниците.

Проф. Салчев обаче не казва кои са

новите продукти. Вероятно сред тях са част от новите 22 терапии за редки болести, които Европейската агенция по лекарствата одобри през миналата година. Сред тях е и най-скъпото лекарство в света – Zolgensma Новартис.

Реимбурсирането от касата на подобни скъпи терапии обаче няма да е прецедент за здравната каса. Тя вече плаща втора година терапия за един пациент, чиято годишна стойност е над 2 млн. лв. Както clinica.bg писа, става дума за лекарството Vimizim. Високите стойности на терапиите обезпокояват и останалите членове на Надзорния съвет.


„Не може след гласуван бюджет

на касата да влизат нови молекули. Много от тях са с огромни цени. Това е свързано с изпълнението на бюджета. Второ, крайно време е да бъдат освободени осигурените лица от заплащането на редки заболявания със значима практика в другите държави", казва д-р Иван Кокалов от КНСБ. Той поставя и още един много важен въпрос – за плащането само срещу ясен резултат от лечението.


„Наричани сме убийци и какво ли не,

само и само да бъде възприето новото лекарство. Но никъде, тъй като аз съм от началото на реформата и още отначало съм взимал отношение относно лекарствената политика, никой по света не си позволява с обществени пари да изписва медикаменти, които не са доказали своя терапевтичен ефект върху дадено заболяване, но в България всеки иска да бъде лекуван с най-скъпото средство, с най-новото средство, което много често е със съвсем малко променена молекула спрямо генерика, който съществува. Трябва да се предложи нов Механизъм, че след гласуване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса не могат да бъдат включвани иновативни, нови молекули, които утежняват бюджета", казва той. Че са нужни законодателни промени е категорична и Виолета Лорер, представител на финансовото министерство.


„Значи трябва да предложим промяна 

на законодателството. Трябва да е абсолютно ясно кое има ефект и кое няма ефект. Ето Ви една чудесна законодателна промяна. Може ли да възложим да се предложат законодателни промени и тогава да гласуваме тази точка?", пита тя надзорниците. След кратко обсъждане те решават да предложат подобни промени да инициира министърът на здравеопазването по време на гласуването на бюджета за 2022 г. Заради липсата точно на данни за ефекта от терапията на нов медикамент за Гоше, както и на очаквания финансов ефект върху бюджета на касата, надзорниците решат да отложат решението за реимбурсирането му, докато не получат информация.


5525 са новите случаи на КОВИД

5525 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 38 427 показват данните на Единния информационен портал
1443 са новите случаи на КОВИД

1443 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 35 829 показват данните на Единния информационен портал
Пфайзер потвърди за Омикрон

Пфайзер потвърди за Омикрон

Две дози от ваксината пази донякъде, но три неутрализират вируса, обявиха днес от компанията

$22 млн. за борба с антимикробната резистентност

$22 млн. за борба с антимикробната резистентност

Средствата се отпускат от CDC и ще се получат от 28 университета и организации в света

Лозенец е добра идея, но идва късно

Лозенец е добра идея, но идва късно

Не е ясно какви ще са намеренията на бъдещия здравен министър и дали той ще продължи идеята на д-р Кацаров, казва проф. Иван Литвиненко
Лечение по НОИ до 21 декември

Лечение по НОИ до 21 декември

Дотогава ще се издават удостоверения за ползване на парична помощ за настоящата година

Протест в защита на уволнена сестра

Протест в защита на уволнена сестра

Според Синдиката на медицинските специалисти Веселина Ганчева е остранена неправомерно от Белодробната болница в София
Икономиката се възстановява по-бързо

Икономиката се възстановява по-бързо

Въпреки че въздействието на пандемията върху икономическата активност намаля значително, КОВИД все още е риск

Уницеф с кампания за детското психично здраве

Уницеф с кампания за детското психично здраве

Един на всеки седем младежи е диагностициран с депресия, 46 000 се самоубиват всяка година по света, припомнят от организацията
Още 38 млн. за първа линия

Още 38 млн. за първа линия

Министерският съвет отпусна пари и за 1.6 млн. антигенни теста за децата от 1 до 4 клас

1 2 3 4 5 ... 47 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ