Превенция

Надвий холестерола - бързо, лесно и вкусно!

17-03-2017 07:02
Повече черен пипер и канела в менюто и 2.5 ч фитнес седмично вършат чудесаНадвий холестерола - бързо, лесно и вкусно!
Нанси
Нанси
Борисова
nabobo@abv.bg
Когато имате висок холестерол, първото нещо, което трябва да направите, е да промените диетата и фитнеса или... да ги започнете. Краткото правило на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е - по-малко мазнини, повече движение! Ето няколко идеи как сами да свалим холестерола - бързо, лесно и вкусно - без да тичаме при лекаря.

Правило №1 - изключете трансмазнините! Те се намират в пържените храни и неустоимите тестени изделия - торти, пайове, пици и бисквити, напомнят CDC. Добрата новина е, че не е нужно да се свалят купища килограми, за да се понижи холестерола. Ако сте с наднормено тегло и свалите 10 кг, ще свалите нивата му с 8%, изчисляват US експертите. Но за дълготрайното му поддържане в тези норми е нужно време. Затова -

най-безопасно е свалянето на 1-2 кг седмично

Как да стане това? На първо време, повишете приема на фибри. Яжте овесена каша, ябълки, сливи и всякакви зърнени храни, богати на влакнини. Те ще повишат усвояването на холестерола в тялото. Опитайте се също 2 до 4 пъти седмично да приемате омега-3 мастни киселини. Тук най-добрият избор сред рибите са дивата сьомга, сардината и червеният тон. Да се откажете от зехтина също е стъпка напред. Може да го замените с ядки, но не прекалявайте. Подправките са често подценявани, но знаете ли, че канелата, червеният и черен пиперът, куркумата, джинджифилът и кориандърът не просто придават аромат на вашите ястия, но и подобряват холестерола?

Диетата обаче не е панацея в битката за здрав дух в здраво тяло. Трябва и движение. Още една добра новина - 2 часа и половина седмично са напълно достатъчни, за да се подобри нивото на триглицеридите. Ако досега фитнесът ви изчерпвал само със смяна на каналите на дистанционното –

започнете скромно - с по 10 минути на ден

Изберете упражнение, което харесвате и се забавлявайте.

И не на последно място - успокойте се! Когато сте стресирани, холестеролът може да "удари тавана". Почивайте си по-често. Четете хубава книга, разговаряйте с приятел на по чаша ароматно кафе или започнете уроци по йога.

И все пак, ако сте опитали от всичко това, а нивата на холестерола ви още са "във висините", вероятно ще ви трябва медикаментозно лечение, признават от CDC. Най-широко използваните в тези случаи лекарства са статините. Освен, че помагат да се справите с „лошия", те повишават „добрия" холестерол и понижават нивата на триглицеридите. Статините обаче понякога предизвикват чревни проблеми, поразяват черния дроб (рядко), както и увреждания на мускулите. Освен това, повишават нивото на кръвната захар и опасността от диабет тип 2 расте, предупреждават от CDC. И все пак, специалистите твърдят, че

плюсовете им са повече от минусите

Друг съюзник в битката с високия холестерол е ниацинът. Това е витамин от групата B, известен също като никотинова киселинa и се намира в храната, но в малки количества. Езетимибът също е решение. Той блокира абсорбацията на холестерело в тънкото черво и се използва като при вторична профилактика след инсулт. Според проучвания, намалява шанса за следващи удари. Приемането му може обаче да доведе до запек, газове и разстроен стомах, напомнят от CDC.

Най-модерното оръжие срещу холестерола пък са PCSK9 инхибиторите.

Те са "тежката артилерия"

защото се прилагат при пациенти, които са тежко фамилно обременяване или няма как да вземат статини. Моноклоналните антитела блокират протеина PCSK9 и улесняват "изчистването" на мазнините от кръвта. За разлика от класическите медикаменти, се прилагат подкожно - обикновено веднъж месечно.


Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

НЗОК проверява болниците с тромболизи

НЗОК проверява болниците с тромболизи

От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слага

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ