мерник

За полит(не)коректната стрелба

15-07-2021 09:36
Или защо отстраняването на директора на Пирогов – проф. Асен Балтов, е изстрел, който ще рикошира в кабинета на ПрезидентаЗа полит(не)коректната стрелба
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Снощи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров отстрани от поста директорът на спешната болница на страната – Пирогов. Мотивът за смяната на проф. Асен Балтов бе, че по време на управлението му болницата е точила здравната каса. Вероятно доказателства за това могат да се намерят и въпреки това отстраняването му е меко казано грешен ход. То прилича на заблуден куршум от полит(не)коректна атака, който ще рикошира в имиджа на целия служебен кабинет, включително и на неговия началник – Президентът.

Защо отстраняването на проф. Асен Балтов бе грешка е трудно да се види само от окото, което носи партийно оцветени очила. Кадровите рокади са запазена марка на всеки министър и на всяко правителство. Чистка или не, тя е обяснима от гледната точка на всяка нова власт, особено в една страна, като България, където демокрацията така и не успя да достигне някаква зрялост – 30 години по-късно тя е все така „млада" или неметафорично казано – тя е като нецивилизована мутреса. Нейните вождове карат джипки, замерят се със СРС-та и не спират да усвояват обществения ресурс за лични цели (от този профил засега няма партийно изключение).


В този контекст


Рокадите в управлението на големите държавни болници, които захранват същите тези вождове и техните касички, са рутинно задължение за всеки нов здравен министър. Затова и махането на проф. Любомир Спасов от болница Лозенец бе в реда на нормалното, ако изключим формата му, с която отново бе сринато доверието в донорството у нас. Логично беше да последва и втора смяна – в случая това бе на директора на Александровска, и макар че не стана ясно защо проф. Борис Богов, който заемаше поста от няколко месеца, е виновен за дълговете на болницата, натрупвани 20 години, рокадата можем да приемем за закономерна.


Не такъв е случаят с Пирогов


Този път д-р Кацаров не се прицели правилно. Пандемията през изминалата година и половина открои ясно няколко болници в страната, които все пак приемаха хората с КОВИД. Една от тях бе Пирогов. В нея по данни на "Индекс на болниците" са лекувани от КОВИД над 2300 души, повече е имало само в „Св. Марина" във Варна - над 2400. И ако трябва да видим мащаба, нека да направим сравнение с частния сектор, който според здравния министър трябва да е стожерът на истинското здравеопазване – сборът от пациентите на всички пет лечебни заведения от едната голяма верига у нас - на Булфарма, е по-малък от този на Пирогов. По-малък е и на другата голяма верига – на Аджъбадем, а с тази на третата – на Чайкафарма, е несравним.
Освен в лечението, Пирогов изигра огромна роля и в започването на имунизационния процес у нас, в управлението на пандемията. Добро или лошо – то бе такова, за каквото стигаше капацитетът на сринатата ни до основни и превърната в печеливш частпром здравна система. На този фон проф. Балтов заедно с колегите си от НОЩ, почти се превърна в национален герой. И си отиде без аплодисменти, но с обвинение, че по време на управлението му болницата е точила здравната каса.


Защо си замина


Не е заради химикалковата медицина и проверките на хартия. Тази практика е предмет на цялата ни система. Проф. Балтов си замина заради незрелостта на демокрацията ни или иначе казано заради пътуванията с партийната джипка, заради прогнилата структура на управление, заради корупцията, която у нас стана закон. Тоест, смяната му се оказа, че е не по заслуги, а по политически причини, които както вече казахме, винаги кореспондират с материалните партийни интереси – минали и настоящи.


Рокада с много негативи


Отстрелът, който направи този път здравният министър, ще се окаже политнекоректен и за съжаление може да рикошира в целия служебен кабинет и неговия началник. Още повече, че това не е първият подобен пример. Пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев и обществената реакция вече го доказаха. Интересно дали сега наред за уволнение са доц. Ангел Кунчев и ген. Венцислав Мутафчийски. Страна, която не уважава хората, които са посветили времето и силите си, за да й помогнат в кризисна ситуация, не буди уважение. Още по-малко лидерите й, които задават подобен стил на управление.

Подигравката с хората, които управляваха пандемията има и едно още по-страшно измерение, далече от чисто политическия негатив, а именно – недоверието на експертите и на народа във властта. С подобен стил на неблагодарност силните партии на деня все по-трудно ще намират можещи и знаещи хора, които искат да застанат на ръководни позиции. А електоратът все по-малко ще вярва на посланията, които те излъчват, затова нека не се чудим, че по имунизационен обхват сме на опашката в ЕС.


В заключение


Дали смяната на проф. Балтов е случайна или преднамерена грешка вече е без значение, важни са две неща. Крайно време е демокрацията ни да съзрее, политическите партии да се разведат с бизнес лобитата, на които робуват и да започнат да служат на обществото. Както и да разберат, че в политиката, още по-малко в здравеопазването, реваншизъмът не е печеливша стратегия. Полит(не)коректната стрелба винаги рикошира.


Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 770 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ