мерник

За полит(не)коректната стрелба

15-07-2021 09:36
Или защо отстраняването на директора на Пирогов – проф. Асен Балтов, е изстрел, който ще рикошира в кабинета на ПрезидентаЗа полит(не)коректната стрелба
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Снощи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров отстрани от поста директорът на спешната болница на страната – Пирогов. Мотивът за смяната на проф. Асен Балтов бе, че по време на управлението му болницата е точила здравната каса. Вероятно доказателства за това могат да се намерят и въпреки това отстраняването му е меко казано грешен ход. То прилича на заблуден куршум от полит(не)коректна атака, който ще рикошира в имиджа на целия служебен кабинет, включително и на неговия началник – Президентът.

Защо отстраняването на проф. Асен Балтов бе грешка е трудно да се види само от окото, което носи партийно оцветени очила. Кадровите рокади са запазена марка на всеки министър и на всяко правителство. Чистка или не, тя е обяснима от гледната точка на всяка нова власт, особено в една страна, като България, където демокрацията така и не успя да достигне някаква зрялост – 30 години по-късно тя е все така „млада" или неметафорично казано – тя е като нецивилизована мутреса. Нейните вождове карат джипки, замерят се със СРС-та и не спират да усвояват обществения ресурс за лични цели (от този профил засега няма партийно изключение).


В този контекст


Рокадите в управлението на големите държавни болници, които захранват същите тези вождове и техните касички, са рутинно задължение за всеки нов здравен министър. Затова и махането на проф. Любомир Спасов от болница Лозенец бе в реда на нормалното, ако изключим формата му, с която отново бе сринато доверието в донорството у нас. Логично беше да последва и втора смяна – в случая това бе на директора на Александровска, и макар че не стана ясно защо проф. Борис Богов, който заемаше поста от няколко месеца, е виновен за дълговете на болницата, натрупвани 20 години, рокадата можем да приемем за закономерна.


Не такъв е случаят с Пирогов


Този път д-р Кацаров не се прицели правилно. Пандемията през изминалата година и половина открои ясно няколко болници в страната, които все пак приемаха хората с КОВИД. Една от тях бе Пирогов. В нея по данни на "Индекс на болниците" са лекувани от КОВИД над 2300 души, повече е имало само в „Св. Марина" във Варна - над 2400. И ако трябва да видим мащаба, нека да направим сравнение с частния сектор, който според здравния министър трябва да е стожерът на истинското здравеопазване – сборът от пациентите на всички пет лечебни заведения от едната голяма верига у нас - на Булфарма, е по-малък от този на Пирогов. По-малък е и на другата голяма верига – на Аджъбадем, а с тази на третата – на Чайкафарма, е несравним.
Освен в лечението, Пирогов изигра огромна роля и в започването на имунизационния процес у нас, в управлението на пандемията. Добро или лошо – то бе такова, за каквото стигаше капацитетът на сринатата ни до основни и превърната в печеливш частпром здравна система. На този фон проф. Балтов заедно с колегите си от НОЩ, почти се превърна в национален герой. И си отиде без аплодисменти, но с обвинение, че по време на управлението му болницата е точила здравната каса.


Защо си замина


Не е заради химикалковата медицина и проверките на хартия. Тази практика е предмет на цялата ни система. Проф. Балтов си замина заради незрелостта на демокрацията ни или иначе казано заради пътуванията с партийната джипка, заради прогнилата структура на управление, заради корупцията, която у нас стана закон. Тоест, смяната му се оказа, че е не по заслуги, а по политически причини, които както вече казахме, винаги кореспондират с материалните партийни интереси – минали и настоящи.


Рокада с много негативи


Отстрелът, който направи този път здравният министър, ще се окаже политнекоректен и за съжаление може да рикошира в целия служебен кабинет и неговия началник. Още повече, че това не е първият подобен пример. Пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев и обществената реакция вече го доказаха. Интересно дали сега наред за уволнение са доц. Ангел Кунчев и ген. Венцислав Мутафчийски. Страна, която не уважава хората, които са посветили времето и силите си, за да й помогнат в кризисна ситуация, не буди уважение. Още по-малко лидерите й, които задават подобен стил на управление.

Подигравката с хората, които управляваха пандемията има и едно още по-страшно измерение, далече от чисто политическия негатив, а именно – недоверието на експертите и на народа във властта. С подобен стил на неблагодарност силните партии на деня все по-трудно ще намират можещи и знаещи хора, които искат да застанат на ръководни позиции. А електоратът все по-малко ще вярва на посланията, които те излъчват, затова нека не се чудим, че по имунизационен обхват сме на опашката в ЕС.


В заключение


Дали смяната на проф. Балтов е случайна или преднамерена грешка вече е без значение, важни са две неща. Крайно време е демокрацията ни да съзрее, политическите партии да се разведат с бизнес лобитата, на които робуват и да започнат да служат на обществото. Както и да разберат, че в политиката, още по-малко в здравеопазването, реваншизъмът не е печеливша стратегия. Полит(не)коректната стрелба винаги рикошира.


Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

КОВИД мина 1300 на 100 000

КОВИД мина 1300 на 100 000

Столичният щаб обсъжда нови мерки днес, в Бургас част от учениците минават на ротация
И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
75 лева за 694 643 пенсионери

75 лева за 694 643 пенсионери

КОВИД добавката ще бъде изплатена от 1 февруари, съобщиха от НОИ

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото, казват от БАПЗГ
8932 са новите случаи на КОВИД

8932 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 39 445 показват данните на Единния информационен портал
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

В момента един леглоден е 75 лв., а специалистите казват, че са необходими 150 лв., казва зам. здравният министър д-р Петър Грибнев
1 2 3 4 5 ... 698 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ