профилактика

Правят Съвет за борба с тютюна

14-07-2021 15:54
Сред неговите задачи ще е спад на пушачите, ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на цигари и регулация на рекламатаПравят Съвет за борба с тютюна
Clinica.bg

press@clinica.bg
Създаване на орган, който да се бори с вредата от пушенето, предлага здравно министерство. Той ще се нарича Национален орган за координиране прилагането в България на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на СЗО. Сред неговите задачи ще е спад пушачите, предпазване от пасивно вдишване на дим, ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на цигари и регулация на рекламата
Неговата функция ще е да координира и осъществява държавни политики по препоръките на РКТТ. Това е първият международен договор, който си поставя за цел да предпазва бъдещи поколения от разрушителните здравни, социални, екологични и икономически последици в от тютюна.
aaa
Предложението на МЗ гласи председател
aaaa
на новия съвет да бъде един от вицепремиерите, а негови заместници ще са зам. –министрите по здравеопазване и икономика. Сред членовете на Съвета ще са представители и на редица други ведомства като МВР, МОН, социалното и др. Задължения по борбата с тютюна ще имат 11 министерства, Агенция „Митници", Държавна Агенция за закрила на детето и др.
aaa
Всички ведомства, общини и гражданският
аааа
сектор ще имат задължението да противодействат на вмешателството на тютюневата индустрия при вземане на решения, касаещи общественото здраве, става ясно още от доклада на здравния министър. Сред целите са предпазване от пасивно пушене, увеличаване на хората, които се отказват от вредния навика, ценови и данъчни мерки за намаляване на търсене на тютюна, регулация на рекламата и др. Именно някои от тези задължения по конвенция не са изпълнени в страната ни, въпреки че са сроковете за това са изтекли.

 

Пример за това е ратифициране на Протокола

 

за незаконна търговия на тютюневи изделия, въвеждане на пълна забрана за рекламата, промоцията и спонсорството. Освен това продължава продажбата на цигари на непълнолетни, контролът по спазване на забраната за пушене на закрито не е достатъчно ефективен, а акцизът на тютюневите изделия не е увеличаван от 2018-та година насам, става ясно от доклада на здравния министър.

 

„Една от причините е липсата на ефективна

 

координация и ясно дефиниране на отговорностите на отделните министерства и ведомства по прилагането на отделните текстове на Конвенцията", става ясно от доклада на МЗ. Затова идеята на Съвета е да се навакса с пропуснатите политики, така че вредата от пушенето да бъде ограничена.

През последните 15 години у нас бяха въведени забрана за пушене на закрито, предупредителни знаци на кутиите и др. Те обаче се оказват недостатъчни, за да може да се отчете рязък спад на тютюнопушенето, а оттам и на незаразните заболявания.

 

България е с най-висок процент на пушачи

 

сред възрастните и с втори най-висок дял сред подрастващите момичета. Освен това употребата на тютюневи изделияе причина за 20% от случаите на смърт от злокачествените новообразувания и 70% от леталитетът от рак на белите. Делът на умиранията, дължащи се на поведенчески рискови фактори, се оценява на 51% от всички смъртни случаи в България, спрямо 39% в целия ЕС, става ясно още от данните на МЗ.


Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

Това е мотото на Световния ден срещу пушенето, който отбелязваме на 31 май
Скъсайте с тютюневите покани

Скъсайте с тютюневите покани

Такъв апел за медицинска, управленска и гражданска доблест изпратиха от „За живот без тютюнев дим" до президента Румен Радев и министрите на здравеопазването и околната среда
За да няма рак - Европа без тютюн!

За да няма рак - Европа без тютюн!

Ако не се вземат незабавни мерки, загубените от заболяването човешки животи  в континента ще се увеличи с над 24% до 2035 г., казват от Европейската мрежа за превенция на пушенето
Подкрепи „Европа без тютюн

Подкрепи „Европа без тютюн"

В подписката трябва да се включат 1 млн. души, сред които и 12 000 българи, за да се активира Европейската комисия
Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

За токова първоначално увеличение настояват от „Коалиция за живот без тютюнев дим", повишението ще доведе по-добро здраве и повече приходи в хазната
Първи сме по пушене в Европа

Първи сме по пушене в Европа

Надминали сме и Гърция, граждански организации стартират акция сред  политиците под наслов „Да избавим България от тютюневия гнет"
28 проекта в конкурса

28 проекта в конкурса "Посланици за здраве"

Те са на ученици от цялата страна, а целта на инициативата на МЗ е превенция на пушенето, ниската физическа активност и др.
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ