портрет

Тайфун с нежно име

16-07-2021 06:59
Пускай хляба си по водите, защото след много дни пак ще го намериш, обича да казва проф. Асена СербезоваТайфун с нежно име
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Преди седмица прокуратурата се отказа от претенциите си към проф. Асена Сербезова, признавайки, че тя просто е изпълнила гражданския си дълг да предупреди обществото, че е възможно да има недостиг на лекарства по време на пандемията, както се и случи. Но не за това ще стане дума тук, а за личността, която се осмели да поведе не една битка в живота си и то със силните на деня, за да отстои принципите и вярванията си или иначе казано ще се опитаме да разкажем – коя е Асена Сербезова.

Който я познава или поне е следил развитието й в годините, няма как да не се съгласи, че аналогията с героините на Богомил Райнов донякъде й отива, без да я изчерпва. Тя е боец, жена със завиден интелект и познания, неоспорим професионалист, който не бяга от битките и често ги печели. Но това е едната й страна. В същото време е земна, умерена, емпатична и отговорна към постъпките и хората, които я обкръжават. Вероятно думата, която я описва най-точно е „цялостна", личност, която е успяла да се развие във всички посоки – професионална, обществена, човешка. И може би защото е разбрала колко ценно е това качество, тя се опитва да го наложи като философия навсякъде, дори в здравеопазването, не спирайки да повтаря, че ни е нужен холистичен (цялостен) подход към системата. Но по ред.


Корените


Семейството и личният пример на хората, с които се е сблъсквала са допринесли най-много за формиране на Асена Сербезова като личност. Както сама казва, „виновни" са нейните учители, а те са навсякъде по житейския ни път.

Родителите й не са фармацевти, баща й е геодезист, а майка й – етнограф. Когато била дете, заедно обикаляли музеите из цяла България, четяла доста и се посветила на биологията – ходела на кръжок в Двореца на пионерите. Завършва Софийската математическа гимназия с със сребърен медал през 1991 г. Категорична е, че математиката е развила логиката й, помогнала й е да се научи да управлява най-рационално приоритетите си, времето, както и да открива истината. Като ученичка дори мислела да се посвети на математиката или програмирането, но съдбата се намесила.

На една семейна сватба се заговорих с моя братовчедка за медицината, тогава нещо в мен трепна и интуитивно реших, че това е моето, разказва тя. Останал обаче открит въпроса – медицина или фармация. Започнала да се готви за химия и биология успоредно с изпита по математика. Приели я навсякъде - във Факултета по електроника на МЕИ, фармация в МУ-София и медицина в МУ-Пловдив. Изборът се оказал труден.

През 1991 г. фармацията не беше толкова атрактивна и реших, че, ако не ми хареса ще се прехвърля медицина, разказва проф. Сербезова. Дотам обаче не се стигнало. В първи курс имали специалност Пропедевтика или въведение в сферата на фармацията. Проф. Златка Димитрова – доайен в тази област, им разказвала нещата като приказка и тя осъзнала, че май е попаднала на мястото си. Сега обаче изборът между фармацията и медицината отново се оказал актуален в семейството. На медицината решила да се посвети дъщеря й, дори вече е избрала и специалността си – хирургия. Явно съм й предала урока да не си избира лесни пътища, но тя има силен характер, хладнокръвна е, от друга страна - много емпатична, смятам, че това е много добре за хирург и съм убедена в нейния успех, казва проф. Сербезова. Синът й пък тази година е завършил Руската гимназия и в момента кандидатства фармация. Така, макар и след повече от 20 години, в семейството й път си пробиват и двете – медицина и фарамция.


Кариерата


Минала е през всички места в системата. Започва работа през 1996 г. като медицински представител в Новонордиск. Там е видяла как работят лекарите и болниците в много тежки за страната години. „Тогава заплатата на един лекар в Окръжна болница беше 8 долара, и досега си спомням разговора с него – той не се оплака, а просто ми разказа и ми показа при какви условия работят. Генезисът на част от сегашните проблеми са заложени там и в начина по който (не) се справихме с това", казва Асена Сербезова. Другите проблеми, които са довели до сегашните негативи в здравеопазването според нея са някои от концепциите в НЗОК, които позволяват да има непроследяемост на процесите, а оттам и липса на контрол. Много е важно да имаш данни как се употребяват лекарствата, за какво плащаш, каква е ефективността, казва проф. Сербезова. Това са все неща, които ни липсват.

Работи и като експерт по управление на качеството, след това минава през два от най-големите ни дистрибутора , 4 години е била и управител на представителство на хранителни добавки. С това обема всички звена в частния сектор, но не приключва дотук. Междувременно започва да преподава в МУ-София, започва да трупа и опит в сферата на институциите и неправителствения сектор. Става член на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата,след това 4 години е директор на ИАЛ, а сега е начело на БФС. Десет години е била и одитор по ISO, основно в болници. Всички това й дава възможност за 360 градусов поглед върху системата, експертност и възможност за реална оценка на ситуациите и проблемите.

Ако болницата,дистрибуторът или производителят ти каже едно, ти знаеш, че не е абсолютна истина, а само част от нея, защото си наясно какво мисли и другата страна, оценяваш силните и слабите аспекти на всеки субект – наясно си какво може да свърши изпънлнителната и законодателната власт и какво не, казва тя.


Битките


Не е една. Може би тази с Прокуратурата беше най-тежката. И въпреки че я спечели, тя не парадира с това. Не бих искала да кажа, че съм победила система, защото система можеш да победиш само, ако я разбираш и ако си отвътре, а не ако си биеш главата в стената, по-скоро това допринесе за някаква малка промяна в начина на мислене на хората за злоупотребата с власт – започна по-открито да се говори за това, казва тя.

Само преди няколко години проф. Сербезова кръстоса шпага и с бившия здравен министър Илко Семерджиев. Тогава тя беше начело на ИАЛ, а той на МЗ. Това обаче не й попречи да отстои възгледите си и да каже, че върху нея е бил упражняван натиск. Нещо, което рядко се е случвало у нас. Битки води и сега начело на БФС. До момента не е замълчала пред промени, които не са в интерес на съсловието. Най-пресният пример са коментарите срещу идеята на МЗ помощник фармацевтите да имат повече правомощия от фармацевтите.


Равносметката


Позициите във фармацевтичния сектор, които съм заемала, заради това, че са били овластени, са ми давали възможност да подобрявам средата, казва тя. И дава примери.

В ИАЛ чрез международните процедури за оценка на лекарствата България стана референтна държава, сключихме меморандуми за сътрудничество с регулаторите на пет други държави – Сърбия, Македония, Молдова, Куба, Русия. Сключен е договор с Холандската агенция за обучение на наши експерти за оценка на лекарства. БФС започва проект за въвеждане на фармацевтични грижи в аптеките и т.н.

Подобни постове трябва да се използват за такива цели - да направиш нещо за да подобриш средата след теб, а не самоцелно, категорична е тя. Според нея усъвършенстването на професионалната среда засяга участниците в нея и след това, защото овластените за момента имат дългосрочна полза да я подобряват. Дано и други да разберат логиката й.


Философията


Колкото и наивно да звучи за някои, вярата в тържествуването на доброто, на истината, са нещата, които са й помогнали да спечели битките си. В основата на житейската си философия обаче, слага холистичния подход към света.

Човек трябва да има цялостен поглед върху нещата, защото всичко е свързано, не може да направиш нещо без да се интересуваш как ще се отрази на сектора или на околните, обяснява тя. И продължава:

„Всяко действие и мисъл имат последствия и ние трябва да поемем отговорност за тях няма нищо, за което да не можем да говорим и да споделяме, не би следвало да има неща, от които да се срамуваме като човек или професионалист. Трябва да осъзнаем, че живеем в една общност, не сме сами и не егоизмът трябва да е на първо място, а емпатията, сътрудничеството, трябва да си полезен със своята индивидуалност, а не да я развиваш самоцелно", обяснява тя. Един от любимите й цитати в тази посока е от Еклисиаста ­- Пущай хляба си по водите, защото след много дни пак ще го намериш. 

„Трябва да осъзнаваме че сме една общност, светът е около нас и не се ограничава с входната врата, която затваряме зад себе си, трябва да възпитаваме децата си да се обръщат към света и обществото.Нужно е да намерим баланса – да сме будни и изискващи, а от друга страна да сме толерантни и емпатични, а ние го изгубихме", добавя тя.

Като преподавател се опитва да възпитава това в студентите си и то на разбираем език. Казва им, че една двойка не е краят на света, че трябва да посветят време на обучението си, защото сега голяма част работят, че комуникацията е важна. Може много да знаем, но ако не го споделяме и прилагаме, няма смисъл – знанието не е самоцелно, обобщава тя.


Една различна страна


За тази част естествено денят рядко й стига. Както сама казва, иска й се да е 126 часа, за да свърши всичко, което желае. А освен професионални, интересите й са доста разнородни и разкриват една различна Асена.

Фотографията е първият. Харесва я, защото улавя красотата на света, тя може да е в детайла, в някакъв уловен миг от човешки отношения, в жеста, казва тя. Според нея снимката запечатва преходността и вечността на хубавия момент, защото от една страна той е отминал, но от друга - остава във фотографията, чрез която можеш да извикваш емоцията, да споделяш, да пренесеш приятелите си там.

Пътуванията са друга нейна страст. Обича да пътува навсякъде – и във времето, и в пространството, защото това я обогатява. Любими дестинации са Куба – заради искрените хора, които вече станаха лукс у нас, и пътуването в детството в София. Още помни как баща й я е водил на градина и докато са минавали край Ротондата, са хранели гълъбите с комат хляб. Когато минава през парка Заимов, където е отраснала, се сеща как взела от Читалището на 6 години книги, за да чете, въпреки че още не можела. Имах такова голямо желание да чета, че ги взех, за да ги разлиствам, и ги избрах без картинки, смее се тя.

Обича и пътуванията в бъдещето, защото така поема отговорност за него. Иска ми се да работя в проекти, свързани със социалната роля на фармацевта, със засилване на връзката с пациентските организации, така че да помогна на пациента да премине през болестта , казва тя. И смята, че сме прекалено обладани от технологиите, време е да си върнем мястото на човещината и професионализма в медицината, цялостен подход към нещата.

Книгите също са нейна страст. Предпочита проза, но харесва и поезия, стига да е по-философска. Сред любимите й автори са Джек Лондон, Скот Фицджералд, Стайнбек, руската класика. Те навлизат в дълбочината на човешкия характер и изкарват на бял свят това, което крием от себе си, обяснява тя и добавя, че не умее да общува с хора, за които света е черно-бял. И обещава някога да сподели всичко това в своя собствена книга.


Другите за нея


„Малко са хората, в който и да било бранш, които могат да се похвалят със спечеленото уважение и безупречна репутация сред всички аспекти на сектора си. В здравеопазването един такъв ярък представител е проф. Асена Сербезова, която имам честта да познавам като професионалист и личност. Смел, неуморен и ерудиран човек, който успя да обедини съсловието на фармацевтите, да постави критично-важни въпроси, да отстоява професионалните и човешките ценности преди и по време на безпрецедентна здравна криза. В нейно лице БФС има изключително харизматичен лидер", казва Боряна Маринкова. И добавя: „Познавам я и като приятел, като майка, като дъщеря, като човек, който на фона на пандемията създаде семейство и мога смело да кажа, че тя е искра – на справедливостта, любовта и устрема към по-добро".

Добър професионалист, проф. Сербезова е и в очите на колегите си - фармацевти.

„Ние сме колеги и аз я приемам като тотален професионалист, винаги гледа сериозно на нещата ,винаги обръща внимание на детайла, много топъл земен човек, има човешки подход с хората, готова е да прояви разбиране и топлина, когато човек се обърне към нея с някакъв проблем", казва Димитър Маринов, гл. секретар на БФС.

С топли думи за нея си спомнят дори учителите й.

„Обидата към нея беше обида към цялата гилдия, защото тя е председател на БФС. Ние сме се опитали да възпитаме човек с достойнство, това, което се случи показа, че не сме сбъркали и сега ние също сме оневини", казва проф. Рахамин Шекерджийски – бивш декан на фармацевтичния факултет в МУ-София. Според него към проф. Сербезова е имало уважение от колегите и преподавателите още като студентка. „До 10% от студентите се открояват със своите качества и желание да се развиват напред, още тогава се виждаше, че нещо може да направи, това го е доказала и през целия си професионален път от студентската скамейка, през фирмите, в които работеше и сега като преподавател", добавя той.


Ученичка на Неволята

Ученичка на Неволята

Добрина Добрева създаде Асоциацията за инсулт и афазия в подкрепа на хилядите, които всяка година стават пленници на заболяването
Орисана да помага

Орисана да помага

Старшата сестра на Второ кардиологично отделение в УМБАЛ-Пловдив Славка Тодорова намира успешно баланса между делника и празника
Да избереш пътя към дома

Да избереш пътя към дома

След десет години успешна кариера в Германия, д-р Ангел Ангелов избра да прави тромболизи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов"-Велико Търново
От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Аскезата на учения

Аскезата на учения

Микробиорогът Никола Ралчев работи по терапия срещу алергии от домашен прах и лечение на рак с промяна във функцията на протеини
Рицарят в бяла престилка

Рицарят в бяла престилка

Проф. Боян Христофоров е един от най-уважаваните лекари в болница „Кушен" в Париж, кавалер е на Ордена на Почетния легион
Ангелът на благодарността

Ангелът на благодарността

Завеждащият Отделението по педиатрия в „Пирогов" доц. Ирен Цочева държи на семейството и се радва на всяка малка победа в делника
Пролетта на самотната птичка

Пролетта на самотната птичка

Д-р Емил Давчев е първият, който дръзна да се опълчи на НЗОК и да спечели дело за дискриминация срещу нея
Ричард - голямото сърце

Ричард - голямото сърце

Или за единствения здравен работник на четири лапи в София, който има право да весели пациентите с онкологични проблеми и болните деца
Живот на върха на пиката

Живот на върха на пиката

Ваня Григорова пренебрегва личния комфорт в името на каузи, няма време за хоби, но отиде ли на риболов, уловът е неизбежен
1 2 3 4 5 ... 33 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ