свят

Жегата – тихият убиец

07-07-2021 15:10
Според британските експерти светът още не взема насериозно проблема с увеличаващите се топлинни вълниЖегата – тихият убиец
Clinica.bg

press@clinica.bg

От години гворим за замърсяването на земята, изсичането на дърветата, климатичните промени и последствията от тях. Тази година горещите вълни, които унищожават живота не само на хората, но и на растенията и животните, станаха все по-осезаеми. Северна Амекрика отбеляза най-топлия юни, който е имала досега. А температурите в Канада достигнаха рекорди от почти 50 градуса Целизий. Температури, близки до 40 градуса, се очакват и у нас в средата на юли. Взехме ли си поука, разказва анализ на ББС?

Изминалият месец беше най-топлият за Северна Америка и вторият по сила на жегата за Европа, също така четвъртият по горещина в световен мащаб.


Всяка година ние наблюдаваме

повишаване на температурите някъде в света, казва пред ББС проф. Питър Стот от Британската метеорологична служба. Според него по притеснително е не увеличаването на горещите вълни, а на темпа, с който се повишават температурите. В Канада и Северна Америка на няколко места градусите са скочили за година с 5 степени. При сибирската гореща вълна през миналата година бяха наблюдавани температури, които са с над пет градуса по-високи от предишната. Според експертите това е доказателства, че говорим за наличието на климатични промени.


Това ни казва, че климатът води

не до повишаване на температурите, а до изключително високи температури, обяснява проф. Стот.

На това мнение са и други експерти.

Всяка декада светът увеличава нивото на газовите емисии и това повишава температурите, затова и горещите вълни ще са все по-чести, обяснява пред ББС проф. Фредерике Ото от Оксфорд. Според нея засега светът не взема този проблем достатъчно сериозно.


За разлика от бурите и наводненията,

които оставят ужасяващи следи на разрушение след себе си, жегите не го правят. Те са тихият убиец.

Хората просто падат мъртви на улицата или в бедните домове без климатици, обяснява проф. Ото. Колко са жертвите на жегата става ясно след година, когато се обработят статистически. Според нея държавите и обществата трябва да започната да инвестират в механизми, по които да се справят с високите температури. Защото дори да се ограничат рязко газовите емисии, жегите няма автоматично да спрат, а ще мине време. Засега обаче никой не взема проблема на сериозно.


Топлинният удар прилича на летен грип

Топлинният удар прилича на летен грип

Пийте повече айрян, сокове, вода, избягвайте спортуването в горещините и не яжте много, съветват специалистите

Горещите вълни на слънцето

Горещите вълни на слънцето

Близо 30% от населението на света живее в климатични условия, които водят до смъртоносно високи температури. Какво са "горещите въли" и как да се пазим от тях, съветват от НЦОЗА.
Внимание, код опасно горещо!

Внимание, код опасно горещо!

С края на юли и началото август идва най-горещата част от годината по правило.
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ