прозрачност

Фармата обяви колко пари е давала на лекарите

05-07-2021 12:45
27 компании публикуваха разходите си за медиците, сред най-щедрите за 2020 г. са били Новартис и ПфайзерФармата обяви колко пари е давала на лекарите
Clinica.bg

press@clinica.bg

За поредна година фармацевтичната индустрия у нас обяви колко пари е давала легално на лекарите, пациентските и медицинските организации. Правилата, по които се прави това са заложени в Кодекса за оповестяване на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. За 2020 г. данни са подали 27 от най-големите компании в света. Всички те без две са и членове на Асоциацията на иновативните фармацевтични компании у нас. Ето какво показват цифрите.

Сумите, които оповестява фармаиндустрията, са по три основни пера. Първото засяга инвестициите на компаниите в развойна и научна дейност – тоест в клинични изпитвания, които са част от процеса по разработване на нови лекарства. Второто перо е свързано с участието на медицинските специалисти в различни семинари и конгреси. Там фармацевтичната индустрия плаща транспорта, настаняването, таксата за регистрация и хонорари за консултации и услуги. Третото перо е спонсорирането на медицинските дружества или пациентските организации за осъществяването на различни техни проекти, които обаче по някакъв начин кореспондират и с търговския интерес на съответните компании.


Най-щедри към лекарите


Средствата, които компаниите са отделяли за финансиране на медиците са били различни, както и броят на бенефициентите. Сред най-даващите определено се открояват имената на едни от най-големите фармацевтични гиганти в света, които имат и онкологично портфолио.

Безспорно сред най-щедрите компании към отделните лекари е била Новартис. От публикуваните данни става ясно, че тя е спонсорирала под различна форма най-много медици. Само тези, които са получили хонорари заради предоставянето на някакви услуги на компанията, са били 680. Стойността на най-високия публично оповестен хонорара (тъй като има и скрити по желание на медиците) надхвърля 10 хил. лв.

Друга компания, която е участвала в спонсорирането на повече медици, е Астра Зенека. Тя е платила и хонорари на 328 медика за това, че е ползвала техните услуги за нещо. Най-високата оповестена стойност на такова плащане е 4700 лв. Пфайзер пък е платил хонорари на 173 лекари, като най-високата оповестена сума отново е над 4 хил. Масово обаче големите компании са давали хонорари на около 100 души през миналата година. Абви например попадат в тази графа, като най-високият оповестен хонорар е над 7 хил. лв.


Най-големите бенефициенти


Отделните лекари обаче не са сред най-големите бенефициенти на фармацевтичната индустрия. Такива са здравните организации. Така през миналата година сред тях се очертават да са тези, които са свързани с водещи социално значими заболявания. Сред тях са Българското дружество по неврология, Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по кардиология, Хипертоничната лига, Фондация Академия Кардиология, Жените в онкологията, ревматологичните асоциация и дружество, Фондация Море Дарзалас, където членуват много онколози и хематолози. През миналата година Българският лекарски съюз също се оказва един от основните бенефициенти на фармаиндустрията.

Финансиране е насочвано и към много болници или други медицински заведения. Така например МЦ „Трансхелис" е получил 206 хил. лв. от Рош, а „Цибалаб" – 311 хил. Сред останалите лечебни заведения, обект на спонсорства, се открояват големи университетски болници като Александровска, УСБАЛО, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", „Св. Наум", Хематологията и т.н.


За научна дейност


Инвестициите в научна и развойна дейност също варират много. На единия край са компании като Ели Лили с 20 хил. лв. инвестиции по това перо или Мерк – с 693 хил., Астелас – 307 хил. А на другия седят компании като Новартис – 5 млн., Абви – 2.16 млн., Амджен - 2.3 млн., Анджелини - 2.9 млн., Пфайзер - 2.4 млн., Рош - 7 млн. , Астра Зенека - 6 млн.


В заключение


Всички оповестени и легални данни за спонсорствата и разходите за медицинското съсловие на 27-те фармацевтични компании за 2020 г. може да видите тук. Безспорно оповестяването им е положителна стъпка, тъй като дава поглед върху обвързаността между компании и лекари. Въпросът, който остава открит за поредна година, е дали подобни финансови взаимоотношения са в интерес на обществото и трябва ли да съществуват изобщо. Защото много често, точно от тях зависи здравната политика, която се прокарва в страната. 


Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

С обнародваните промени в Наредба 28 на МЗ се уточнява, че и студенти по фармация и здравни грижи могат да работят там в рамките на стажа си
Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Сделката е за 5,4 милиарда долара, новият собственик е с права и върху терапията за сърповидно-клетъчна анемия
Забраната за райски газ е факт от днес

Забраната за райски газ е факт от днес

Вече е възможно и прилагането на офф лейбъл лекарствата за деца, ще се плащат с публични средства
БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

Според тях оповестяването на липсите на медикаменти в складовете им се квалифицират като търговска тайна

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Те ще са само за деца с онкологични проблеми, предвиждат изменения в Закона за лекарствата, днес здравната комисия ще ги разгледа на първо четене
EМА препоръча 11 нови лекарства

EМА препоръча 11 нови лекарства

Европейската агенция разреши и приложението на ваксината Imvanex срещу маймунска вариола
Още 35 млн. за Ремдесивир

Още 35 млн. за Ремдесивир

Кабинетът одобри и 20.3 млн. лв. за увеличаване на заплатите на персонала в системата на социалното министерство
Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Постъпват десетки жалби, свързани с проблеми в детското здравеопазване, което по безспорен начин доказва, че има нужда от незабавни мерки, казва проф. Диана Ковачева
Доплащането в България е проблем

Доплащането в България е проблем

Ние имаме водещ разход за болнична помощ, който с нищо не е оправдан, казва проф. Георги Михайлов
Решават проблема с оффлейбъл лекарствата за деца

Решават проблема с оффлейбъл лекарствата за деца

Има още проверки на болници, които са в ход, казва здравният министър проф. Асена Сербезова
1 2 3 4 5 ... 142 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ