прозрачност

Фармата обяви колко пари е давала на лекарите

05-07-2021 12:45
27 компании публикуваха разходите си за медиците, сред най-щедрите за 2020 г. са били Новартис и ПфайзерФармата обяви колко пари е давала на лекарите
Clinica.bg

press@clinica.bg

За поредна година фармацевтичната индустрия у нас обяви колко пари е давала легално на лекарите, пациентските и медицинските организации. Правилата, по които се прави това са заложени в Кодекса за оповестяване на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. За 2020 г. данни са подали 27 от най-големите компании в света. Всички те без две са и членове на Асоциацията на иновативните фармацевтични компании у нас. Ето какво показват цифрите.

Сумите, които оповестява фармаиндустрията, са по три основни пера. Първото засяга инвестициите на компаниите в развойна и научна дейност – тоест в клинични изпитвания, които са част от процеса по разработване на нови лекарства. Второто перо е свързано с участието на медицинските специалисти в различни семинари и конгреси. Там фармацевтичната индустрия плаща транспорта, настаняването, таксата за регистрация и хонорари за консултации и услуги. Третото перо е спонсорирането на медицинските дружества или пациентските организации за осъществяването на различни техни проекти, които обаче по някакъв начин кореспондират и с търговския интерес на съответните компании.


Най-щедри към лекарите


Средствата, които компаниите са отделяли за финансиране на медиците са били различни, както и броят на бенефициентите. Сред най-даващите определено се открояват имената на едни от най-големите фармацевтични гиганти в света, които имат и онкологично портфолио.

Безспорно сред най-щедрите компании към отделните лекари е била Новартис. От публикуваните данни става ясно, че тя е спонсорирала под различна форма най-много медици. Само тези, които са получили хонорари заради предоставянето на някакви услуги на компанията, са били 680. Стойността на най-високия публично оповестен хонорара (тъй като има и скрити по желание на медиците) надхвърля 10 хил. лв.

Друга компания, която е участвала в спонсорирането на повече медици, е Астра Зенека. Тя е платила и хонорари на 328 медика за това, че е ползвала техните услуги за нещо. Най-високата оповестена стойност на такова плащане е 4700 лв. Пфайзер пък е платил хонорари на 173 лекари, като най-високата оповестена сума отново е над 4 хил. Масово обаче големите компании са давали хонорари на около 100 души през миналата година. Абви например попадат в тази графа, като най-високият оповестен хонорар е над 7 хил. лв.


Най-големите бенефициенти


Отделните лекари обаче не са сред най-големите бенефициенти на фармацевтичната индустрия. Такива са здравните организации. Така през миналата година сред тях се очертават да са тези, които са свързани с водещи социално значими заболявания. Сред тях са Българското дружество по неврология, Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по кардиология, Хипертоничната лига, Фондация Академия Кардиология, Жените в онкологията, ревматологичните асоциация и дружество, Фондация Море Дарзалас, където членуват много онколози и хематолози. През миналата година Българският лекарски съюз също се оказва един от основните бенефициенти на фармаиндустрията.

Финансиране е насочвано и към много болници или други медицински заведения. Така например МЦ „Трансхелис" е получил 206 хил. лв. от Рош, а „Цибалаб" – 311 хил. Сред останалите лечебни заведения, обект на спонсорства, се открояват големи университетски болници като Александровска, УСБАЛО, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", „Св. Наум", Хематологията и т.н.


За научна дейност


Инвестициите в научна и развойна дейност също варират много. На единия край са компании като Ели Лили с 20 хил. лв. инвестиции по това перо или Мерк – с 693 хил., Астелас – 307 хил. А на другия седят компании като Новартис – 5 млн., Абви – 2.16 млн., Амджен - 2.3 млн., Анджелини - 2.9 млн., Пфайзер - 2.4 млн., Рош - 7 млн. , Астра Зенека - 6 млн.


В заключение


Всички оповестени и легални данни за спонсорствата и разходите за медицинското съсловие на 27-те фармацевтични компании за 2020 г. може да видите тук. Безспорно оповестяването им е положителна стъпка, тъй като дава поглед върху обвързаността между компании и лекари. Въпросът, който остава открит за поредна година, е дали подобни финансови взаимоотношения са в интерес на обществото и трябва ли да съществуват изобщо. Защото много често, точно от тях зависи здравната политика, която се прокарва в страната. 


ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

Пфайзер орязва реповете в САЩ

Пфайзер орязва реповете в САЩ

От компанията мотивират решението си с утвърждаването на дистанционното общуване през пандемията

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
НЗОК с електронен контрол на рецептите

НЗОК с електронен контрол на рецептите

Той влиза в сила от 1 април, така фармацевтът ще има повече време, за да консултира пациента, казва Димитър Маринов
Дания одобри хапчето на Мерк

Дания одобри хапчето на Мерк

България също ще осигури медикамента, предприети са дейтвия за двустранен договор на местно ниво, припомниха от МЗ
Болници в непрекъснато развитие

Болници в непрекъснато развитие

Или как безпрепятственият достъп до хранилката на НЗОК стимулира ненужното им роене

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Най-често липси има за медикаменти за нервната и сърдечносъдовата система, както и при генериците вместо при оригиналите, показва анализът на ЕК

КОВИД стресна бизнеса

КОВИД стресна бизнеса

През втората година на пандемията е налице плах опит за оттласкване от дъното, отчитат от БСК

1 2 3 4 5 ... 134 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ