Портрет

За педиатрията с любов

07-03-2016 09:16


За педиатрията с любов  Жената е родена да обича и да бъде обичана, казва проф. Пенка Переновска
В най-женския месец на годината ще ви представим една поредица за дамите в бели престилки. Тази седмица ни гостува проф. д-р Пенка Переновска. Тя е един от най-известните наши педиатри, преподавател и началник на Детска клиника към Александровска болница.
Казват, че родените в дните покрай Коледа са орисани късметлии. Проф. Переновска се е родила точно на 23 декември в Плевен – дата, на която преди това на бял свят е дошла и нейната майка. Потомка е на известни за времето си журналисти. Бащата, Илия Петков, бил главен редактор на Плевенския вестник. Майката пък дълги години работила в „Труд". Във фамилията никой преди нея не е имал нищо общо с медицината. След гимназия, тя кандидатствала и двете специалности и била приета и в двете. Обаче избира медицината, защото, както сама казва,

омръзнало й е от вестници, коректури, четене и писане.


Въпреки че и до днес, в известен смисъл, продължава с такива занимания, тъй като преподава на студентите, а и доста често пише научни статии.

След завършването остава в столицата по покана на известен наш професор пулмолог, който си харесал будната студентка и с настойчивост я привлякъл в педиатрията. Спомня си, че по време на студентството си, в 3-ти курс, усетила уклон към очните болести, но поканата да лекува малчугани в Детска клиника взема връх. Започва като стажант асистент и минава по всички стъпала на професионалното израстване.

Не сменя работното си място до днес - повече от 35 години.


Своето постоянство и привързаност към педиатрията, днес тя обяснява с това, че се влюбила в децата завинаги. Признава, че малчуганите са по-трудни пациенти от възрастните. Натоварващо е и паралелното контактуване с техните родители, които понякога са 13-годишни майки, а друг път на по 50 години, с различен произход и изисквания. С две думи – освен малките пациенти и семействата им стоварват своите пренеции върху лекуващия ги доктор. Но пък накрая – няма нищо по-благодарно от блесналия признателен поглед на излекуван невръстен пациент.

Проф. Переновска продължава неуморно дейността си с надеждата, че повечето от децата, които непрекъснато лекува, когато станат по-големи, ще останат в България. Защото е знайно, че те са бъдещето на държавата ни.

На въпроса, дали «бъдещето на страната ни» в последните години, е по-болнаво, тя отговаря категорично отрицателно. Смята, че не може да се направи крайно обобщение, че сега невръстните заболяват повече, в сравнение с предходни поколения.

„В световен аспект детската смъртност спада и това е оптимистичен извод.

Виж, една болест прогресира всемирно и това е алергията, както и бронхиалната астма. Болните са близо 300 милиона души", разсъждава специалистът.

Като основен голям проблем тя очерта рязкото намаляване на броя на пулмолозите у нас през последните години. Обяснява това камъче в обувката на родната медицина с обстоятелството, че педиатрията не е сред атрактивните специалности за младите хора. Тя е трудна, но за сметка на това лошо платена и недостатъчно оценена.

В цялост обществото е длъжник на педиатрите.

„Една моя приятелка, прекрасен лекар с друга специалност, веднъж дойде тук. Като видя едно детенце с астма, заяви, че й е лошо, че не може да понесе тази гледка и излезе. Не всеки може да върши нашата дейност", смята проф. Переновска. И продължава разсъжденията си на глас, че е нужно безкрайно да обичаш децата, да си издръжлив и емоционално, въпреки, че как да се издържи страданието на едно дете!

Персоналът в Детска клиника не крие възхитата си от проф. Переновска, която всеки ден идва на работа в 7,10 часа сутринта, обикаля всички стаи и пациенти и знае с подробности какво се случват в клиниката. Впрочем, прави впечатление, че там всички са усмихнати, което се среща рядко в нашенските болници.


Клиничните пътеки са друг огромен проблем в родното здравеопазване,

според професорът по детски болести. Тя е категорична, че в педиатрията не трябва да има клинични пътеки. „Това е специалност, която много често изисква спешна намеса. Не може да има лимити, да се определя бройката приети и изписани. Много рядко тук може да има планов пациент, който е записан и чака три месеца за прием", илюстрира положението в лечебницата експертът. Тя недоумява защо най-ниско платените пътеки са в педиатрията. Но пък е наясно, че точно това е причината много от частните болници да не поддържат педиатрични звена.

При цялата й заетост, проф. Переновска работи на доброволни начала в обществените съвети на „Българската Коледа" и на фонда за лечение на деца в чужбина. Също така е главен редактор на специализираното издание „Наука и помология". И тъй като е непрекъснато заета с работа, за да подобри света, от нея извира оптимизъм, че стъпка по стъпка нещата в здравеопазването у нас ще се нормализират. Казва, че

енциклопедисти в медицината няма. Но пък има много добри професионалисти,

които тябва да се консолидират и да помогнат на здравното министерство, на д-р Петър Москов, за да избутат каруцата с общи усилия. Защото, различията може и да са важни за развитието, за прогреса. Но за общите дела да нужни общи усилия. И това е валидно както за обществото ни, така и в семейството.

Там, казва, че е традиционната консервативна българска жена, възпитана така от майка си и баба си. Обича да си почива в дома, или на вилата със своя съпруг, син, снаха и внучето – 6-годишният Пепи. Семейството й дава така необходимата за всяка работеща жена глътка отдих и релакс сред обич и любов. Защото, проф. Переновска твърдо вярва, че жената е родена да обича и да бъде обичана.Личните победи, които се оказват в полза на другите

Личните победи, които се оказват в полза на другите

Успях да се преборя с излишните килограми и сега помагам на пациентите в тази трудна битка, каза д-р Явор Асьов
Феята на зъбките

Феята на зъбките

В Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
По пътя към съвършенството

По пътя към съвършенството

Твърде бързо е ежедневието ни, ако можех бих го забавила, за да му се насладя истински, казва д-р Хубенова
Отличничката сред новите медици

Отличничката сред новите медици

Нищо друго не исках да уча освен медицина, за това много сериозно се готвих, казва Гергана
Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Медик зад кадър

Медик зад кадър

Трансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
Урок по достойнство

Урок по достойнство

Поемането на отговорност е много важна част от моралния кодекс, казва проф. Карен Джамбазов
Образите в огледалото

Образите в огледалото

Трябва да знаеш, че всеки ден започва от нулата, независимо от успеха на предишния ден, казва доц. Венелин Герганов
Спешен медик майстор на рапирата

Спешен медик майстор на рапирата

Най-хубавите подаръци, които ми е давала работата са бебета, които са се родили с мое участие и спасения човешки живот, казва д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София
С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019