пандемия

Очаквам новата вълна да не е по-страшна

06-07-2021 06:00
Възможно е коронавирусът да не даде шанс на грипа да се появи и тази зима, казва проф. Ива ХристоваОчаквам новата вълна да не е по-страшна
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Предстои нова вълна на КОВИД-19, а с това и притесненията ни за нейния интензитет и опасността от новия делта вариант на коронавируса. Има ли опасност за ваксинираните и кога те трябва да си сложат третата, бустерната доза, да очакваме ли грип, от какви щамове ще е той, да се имунизираме ли и срещу него. Това попитахме проф. Ива Хистова. Тя е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
- Проф. Христова, нивата на заболеваемост от КОВИД-19 паднаха, но четвърта вълна ще има. По-страшна ли ще е от тази през изминалата есен и зима?

- В момента т.нар. делта или индийски вариант е, който предизвика рязко повишаване на заболеваемостта в редица страни в Югоизточна Азия. В доста европейски страни той също доста се разпространи. Изчислено е, че на всеки осем дни броят заболелите от него се удвоява. Спокойствието ни в момента крие в себе си натрупване на случаи на делта вариант, които неминуемо ще доведат до нова вълна. Дълбоко се надявам, че тя няма да е толкова силна, колкото беше през миналата година, тъй като имаме известен процент ваксинирани и немалко преболедували. Неминуемо обаче се задава ново повишаване на заболеваемостта и тя ще се дължи именно на него. В края на август и началото на септември делта вариантът ще бъде доминиращият. Тогава ще започне и покачването на заболеваемостта. Четвъртата вълна ще се надига постепенно. В края на септември и октомври заболеваемостта вече ще бъде значителна. Очакванията ми са да не е по-страшна от досегашните. Оказва се, че дори летният сезон, който се смята за неблагоприятен за респираторните инфекции, не е валидно за индийския вариант. Потвърждава го повишената заболеваемост в много страни. Трябва да се знае, че той се разпространява 60% по-лесно от британския, който се разпространяваше доста по-добре от изходния. Мутациите на коронавируа SARS-CoV-2 вървят в посока да заразява повече хора и да прави промени в имунния отговор по отношение на защитеността ни от предишни варианти.

- Появяват се все повече варианти и то все по-виролентни. Докога така, какво казва науката?

- Засега имаме само четири варианта, които са основните, будещи безпокойство. Към момента те са фиксирани. Никой обаче не може да каже кога ще се появи нова съществена мутация, която ще даде предимство на вируса. Така ще я караме, докато не натрупаме достатъчно имунитет, като ваксинирани и преболедували така, че да не се разболеем сериозно. Огромната маса точно от преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят. Малкото, които ще се разболеят, ще го изкарат леко, като сезонна респираторна инфекция. Когато ние натрупаме достатъчно имунитет, той ще се закрепи именно като сезонна инфекция.

- Установихте ли вече веригата на заразяване с делта варианта при седемте човека от депото?

- Все още се работи по тези доказани седем случая. Очакваме обаче те да се увеличат. Засега това е една скрита заболеваемост. Издирват се контактните на хората от депото, за да бъдат изследвани и да се проследи веригата на заразяване. Предстои да установим със сигурност дали тези хора са се заразили помежду си или от друг източник. Особеност на индийския вариант е, че засяга все повече представители на младата възраст. Много от тях са с по-тежко протичане и нужда от хоспитализация. Ето защо мерките не бива да се подценяват. Хубавото е, че ваксинираните, както с РНК, така и с векторните ваксини, са защитени от него. Нищожно малък е процентът от инфектиране и разболяване. Това е единстеното, което можем да направи срещу SARS-CoV-2 засега.

- Грипът сякаш „изчезна" в последните две зими. Сега, когат вече КОВИД-19 е сякаш поукротен от ваксините, а и противоепидемичните мерки, ще се срешнем ли през есенно-зимния сезон с така добре познаият ни грип?

- Твърде е възможно отново да нямаме грип, защото въведените противоепидемични мерки предвид коронавируса, предпазват и от него. Тоест, като променихме санитарно-хигиенните си навици, можем да ограничим респираторните инфекции въобще. Предполагам, че тях няма да ги срещаме много в предстоящия есенно-зимен сезон. Ще има отново много ниска заболеваемост от всички онези вируси, които така ни плашеха преди пандемията. Това са грипните, парагрипните, аденовирусите и всички останали, причиняващи сезонните настинки. Ограниченията – маски, дистанция и най-вече несъбирането на много хора на едно място изиграха положителна роля в това отношение.

- Кои щамове да очакваме грип, ако той се появи?

- Миналата зима имахме върде малко случаи на грип от тип А и В. съществена промяна няма да има. Това са A/Victoria (H1N1), A/Cambodia (H3N2), B/Washington (B/Victoria lineage) и A/Wisconsin (H1N1).

- Коронавирусът обаче не отстъпва. Означава ли това, че той ще засенчи грипа завинаги?

- Не, категорично няма да изчезне нито грипът, нито другите респираторни заболявания. Просто, в момента не сме достатъчно имунни срещу коронавируса и затова масово боледуваме от него. Като станем по-имунни, няма да ни засяга толкова много и ще се вдигне заболеваемостта от респираторните инфекции, включително и от грип.

- След като част от хората са се ваксинирали срещу КОВИД-19, а грип почти няма да има, следва ли да си слагаме ваксини и срещу грип наесен?

- Въпреки тенденцията грипът да е по-скоро изключение в предстоящия есенно-зимен сезон, добре е да не се отказваме от ваксината срещу него. По-възрастните хора и тези с увреждания, особено страдащите от белодробни усложнения е задължително да си я направят. Все още не знаем как ще протече сезонът, а за тях всяка инфекция може да бъде фатална. За по-младите тя е силно препоръчителна, защото те не са застраховани срещу респираторни заболявания.

- Колко месеца след ваксината срещу КОВИД-19 трябва да се имунизираме отново?

- Това трябва да стане между деветия и дванадесетия месец. Все още текат проучванията колко дълго ще се задържи имунитет. Тук познанието още не е достатъчно напреднало, но се смята, че е добре това да се прави един път годишно. Първите ваксинирани в България, през зимата, е добре да си сложат бустерна доза още през есента, защото ни чака сериозен сезон. Това е, както се казва, само една игла.

- Авторитети във ваксинопрофилактиката увериха, че може да се сложи бустерна доза от РНК ваксина при приложена първоначално векторна. Какъв ще бъде ефектът, ако след РНК наесен се приложи една доза векторна?

- Проучванията показват, че няма проблем при такава комбинация, защото и двата типа ваксини са насочени към едно и също нещо – продукция на антитела срещу s (spyke)-протеина. И двете комбинации са ефективни и се понасят добре. Те са изпитани клинично и се приемат.

- Преди бустерната доза през есента трябва ли хората да си правят изследване за антитела?

- Не е необходимо, по-добре човек да действат и да отиде на ваксинация, защото изследването може да го подведе.

- Ако нивата им са високи, няма ли да се получи цитокинова буря?

- Не, определено няма да се получи при промеждутък от девет месеца. Може само да се получи много добър напрегнат имунитет, който да ни предпази в сезона.

- Сред всичките тези вируси, коронавирус, къде останаха кърлежите и Лаймската болест?

- Коронавирусът поизмести и тях от общественото полезрение, но това не означава, че те не ни чакат в тревата, ако не внимаваме. Сезонът на кърлежовата активност позакъсня, но нищо по-различно не очакваме. Нещо повече, миналото лято заболелите от инжекции, пренасяни от тях бяха по-малко в сравнение с предходната. И тук КОВИД изигра роля, защото хората избягваха излизанията от вкъщи.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
Проблем с 6-валентната ваксина

Проблем с 6-валентната ваксина

Лекари алармират, че нямат количества, в момента разпределяме 40 000 дози по области, казаха от здравното министерство

2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

1 2 3 4 5 ... 412 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ