тъжно

На челни места в ЕС сме по дрога на деца

28-06-2021 11:34
Намалява и възрастта, на която те решават да експериментират с веществата до 11 години, съобщават от НЦОЗАНа челни места в ЕС сме по дрога на деца
Clinica.bg

press@clinica.bg

България се оказва в първите редици по употреба на някои видове дрога от тинейджъри в ЕС. Това показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА). Те бяха оповестени по повод 26 юни - Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Неговото мото тази година е „Сподели факти за наркотиците, спаси животи".

Младежите на 15 и 16 години у нас са сред първите в ЕС по употреба на амфетамини, метамфетамини, кокаин и хероин. Това показват данните от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) 2019 г.


Средно 1.7% от тинейджърите на тази

възраст в ЕС употребяват амфетамини, като максимумът за някои държави е 3.4%, показва данните. В България до тази дрога прибягват 3.1% от младежите. При метамфетамините нещата са аналогични, до 2.5% сред тинейджърите достига употребата на дрогата в някои европейски държави, като средната стойност за ЕС е 1.1%. При нас метафметамини употребяват 2.2% от младежите. Особено висока е и употребата на кокаин. При средно 1.9% за ЕС и максимално 3.8%, у нас наркотикът се взема от 3.1% сред младежите на 15 и 16 години. Като цяло българските тинейджъри са с 2% над средното за ЕС по използване на някаква дрога, показва още данните. Ако средно за ЕС този процент е 17, у нас той е 19.


Друга тревожна тенденция е


намаляването на възрастта, на която децата решават да експериментират с подобни вещества. Тя вече слиза до 12-13 години, а понякога и до 11-12, показват наблюденията на експертите в НЦОЗА.

„Така на 18-19 години младежите вече търсят медицинска помощ за детокс, но често пъти при тях вече са настъпили и нервнопсихиатрични усложнения", каза д-р Георги Джупанов от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм. THC – основното психоактивно вещество в канабиса, влияе пагубно върху мозъчните клетки, особено до 24-годишна възраст, категорично сочат научните изследвания.


„Детето не е просто млад или непораснал

възрастен", обясни д-р Цвета Райчева, началник на отдел „Зависимости" в Националния център по обществено здраве и анализи. Децата и юношите имат уникални нужди от лечение и грижи, които да са съобразени с нивото на развитие на техния мозък и когнитивното им функциониране. При юношите нивата за поемане на риск и търсене на новости са много високи, има силна чувствителност към натиска от страна на връстниците, допълни още д-р Райчева. Често пъти има коморбидни психични разстройва, а семействата са дисфункционални, което изисква специални подходи при лечението и рехабилитацията.

„За децата, употребяващи наркотици,

са необходими специално разработени интервенции, които не са от резидентен тип", потвърди Федон Калотеракис от терапевтичната общност „Кетея", Гърция, и президент на Европейската федерация на терапевтичните общности. Възрастните и децата не бива да бъдат в смесени групи по време на лечението, при младежите акцентът е върху разнообразни дейности, включително учене, спорт, арт занимания, работа със семейството, подчерта още той.

„Често пъти децата рязко скачат от

експериментирането до злоупотребата с наркотици, полиупотребата на вещества също е обичайна", отчете психотерапевтът Калин Петков от Рехабилитационния център Трамплин по програма „Живот без дрога" за деца и юноши, застрашени от употреба на психоактивни вещества. Той посочи случай на 16-годишен младеж, минал на хероин в рамките само на 6 месеца от първоначалния експеримент с дрога, и девойка на същата възраст, достигнала до 30 ксанакса на ден.
Според експертите в България грижата за деца и младежи с проблеми с наркотиците е добре регламентирана законово, но са необходими повече усилия, за да има достатъчно на брой и достъпни програми за рехабилитация и индикативна превенция.


С дрога ловят момичета за една нощ

Познатите като „roofies" медикаменти са наречени „наркотиците за изнасилване". Тайно сложената в питие таблетка му придава леко горчив вкус, ефектът идва след около половин час и въздействието може да продължи почти денонощие, като за част от времето няма спомени, предупреждават експертите. „В Канада от години има специално ограничаващо законодателство, а в дамските тоалетни в заведенията са предвидени поставки за чашите с питиета, за да не остават без надзор", сподели още Федон Калотеракис.

Проблемите да се адресират към Надзорния съвет

Проблемите да се адресират към Надзорния съвет

Управителят на НЗОК проф. Салчев само изпълнява нашите решения, казва проф. Красимир Гигов
Управителят на НЗОК да се извини

Управителят на НЗОК да се извини

Проф. Петко Салчев да се оттегли от поста, заместниците му да поемат до сформиране на новото Народно събрание, казва д-р Емануил Найденов
Хакнаха системата за зелен сертификат

Хакнаха системата за зелен сертификат

В момента тя издава по 15 000 документа в час, над 106 000 бяха свалени в първите часове на 20 октомври
Кoлегии искат оставка на проф. Салчев

Кoлегии искат оставка на проф. Салчев

Медици от Сливен и Плевен искат и оттеглянето на здравния министър д-р Стойчо Кацаров
Искаме финансова компенсация за болниците

Искаме финансова компенсация за болниците

Молим се да няма жанвиденова зима в здравеопазването, казва д-р Весислав Петров
Спират плановия прием в Александровска

Спират плановия прием в Александровска

Това се налага заради реогранизация на клиниките в пандемията
Смъртността се увеличила със 17.4%

Смъртността се увеличила със 17.4%

Това показват данните на НСИ на годишна база, спрямо второто тримесечие обаче тя намалява с 12.4%
Над 1000  спешни медици излязоха на протест

Над 1000 спешни медици излязоха на протест

Те настояват за втора категория труд и увеличение на възнагражденията
Да се увеличат цените на КП

Да се увеличат цените на КП

Пари има, така болниците ще покрият загубите от поскъпването на еленергията, казва д-р Иван Кокалов
Спешните лекари излизат пак на протест

Спешните лекари излизат пак на протест

Започна от 12.00 ч. през МЗ, медиците и помощния персонал искат втора категория труд и по-високи заплати
1 2 3 4 5 ... 310 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Кои мерки срещу пандемията подкрепяте?

Банер
Октомври 2021 Предишен Следващ