промени

Лекарски асистенти ще ни наблюдават

24-06-2021 14:02
Те ще могат да поставят местни упойки и катетри, както и да изписват лекарства, а помощник фармацевтите ще ни консултират в аптекитеЛекарски асистенти ще ни наблюдават
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лекарските асистенти, помощник фармацевтите и зъботехниците ще могат активно да участват в лечението на пациентите. Правата им се регламентират с проект за промени в Наредба 1 за професионалните дейности на медицинските сестри, които предлага здравният министър Стойчо Кацаров. Повод за измененията е признаването на съсловните им организации, както и възможността да помогнат в попълването на кадровия дефицит най-вече на медицински сестри в страната.

Най-широки правомощия се дават на лекарските асистенти. Те започват от информирането на пациента за правата и задълженията му и воденето на документация, минават през профилактиката и стигат дори до участие в самия терапевтичен процес.


Асистентите ще имат право до помагат на


лекарите при водене на раждане, да провеждат сами назначено лечение в извънболничната и спешната помощ, както и да интерпретират рутинни изследвания като урина, кръвна картина и т.н.


Също така се предвижда да играят важна роля


в спешната помощ, където ще могат да свалят анамнеза, да поставят диагноза и дори да предписват лекарства, да наблюдават интубирани пациенти. На тях ще се делегират и редица манипулации като поставяне на катетър, шина, сонда, инжекции, промивки на рани, местни упойки и т.н.


Зъботехниците ще са с по-малки правомощия.


Те ще могат да работят само дейности, по назначение от дентален лекар. Сред тях са подготовка, изработване и възстановяване на протези от всякакъв вид.


Помощник фармацевтите пък ще могат да


консултират пациентите в аптеките, да му обясняват ползите и рисковете от лекарствата и самолечението, да провеждат здравна профилактика, да разясняват как да се съхраняват медикаментите, да водят документацията. Те ще могат да продават сами хранителни добавки, медицински изделия и лекарства без рецепта. Също така ще участват в блокирането на партиди при нужда.


Разширяването на правомощията


засяга пряко над 2000 помощник фармацевта, над 1500 зъботехника и 57 лекарски асистента. То обаче ще окаже индиректно влияние и на останалите специалисти – лекари, сестри и фармацевти. Какво е тяхното мнение по готвените промени ще проследим в следващите дни.


Специализантите няма да работят по задължение

 

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че готви промени и в Наредба № 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. С тях ще се отчита заявеният интерес на кандидатите за специализация, а местата, финансирани от държавата, ще се утвърждават 2 пъти в годината. Разписани са конкретни срокове за всеки етап от процеса по утвърждаване и заемане на местата. Предвижда се специализантите, обучавани на места, финансирани от държавата, да не са задължени да работят на определено място след завършване на обучението си.

С промените ще се оптимизират критериите, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да могат да извършват дейности по обучение на студентите и специализантите. С измененията ще се облекчи и процедурата по проверка на съответствието с критериите. Това стана ясно още по време на видеоконферентния разговор.


Нова среща за бъдещето на Лозенец утре

Нова среща за бъдещето на Лозенец утре

Целта ни е да надградим съществуващите в болницата услуги, да развием детските трансплантации, казва здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Лозенец е добра идея, но идва късно

Лозенец е добра идея, но идва късно

Не е ясно какви ще са намеренията на бъдещия здравен министър и дали той ще продължи идеята на д-р Кацаров, казва проф. Иван Литвиненко
Лозенец не иска да е детска болница

Лозенец не иска да е детска болница

Това е временно решение, докато се изгради новата сграда в двора на Правителствена, каза д-р Стойчо Кацаров, идеята подкрепят лекари и родители

Нужна е развита спешна помощ

Нужна е развита спешна помощ

В БЛС сме на мнение, че времената, в които се плащаше само, за да съществува една структура без да се отчита какво и как работи, са отминали, казва д-р Иван Маджаров 
Държавните болници под опеката на БСП

Държавните болници под опеката на БСП

До края на 2023 г. коалиционните партньори предвиждат промени в ЗЗО, така че да се въведе нов механизъм на финансиране

Лозенец пак става детска болница

Лозенец пак става детска болница

Здравното министерство ще я обедини с Педиатрията, възможно е в двора да се направи и нов строеж

Малко са плюсовете при здравето на нацията

Малко са плюсовете при здравето на нацията

Преди броени дни Министерският съвет прие Доклада за здравето на нацията. Същевременно отново бе заявено намерение за въвеждане на ДСГ. Възможно ли е скоро клиничните пътеки да останат в историята, а здравеопазването да се подобри, попитахме доц. Христо Хинков.
БСП иска управленско споразумение

БСП иска управленско споразумение

Едва след него ще обсъждаме постове и имена, тиражираните не са верни, заяви Корнелия Нинова

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Те ще се поделят на базата на отчетените пациенти с КОВИД-19 за септември, октомври и ноември
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

1 2 3 4 5 ... 312 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли идеята Лозенец да стане детска болница?

Банер
Декември 2021 Предишен Следващ