под въпрос

НЗОК дала 2.5 млн. за лекарство на един пациент

23-06-2021 06:03
Терапията е близо 3 пъти по-скъпа от средната й стойност в света и 4000 пъти повече от разхода на фонда за медикаментите на човек у насНЗОК дала 2.5 млн. за лекарство на един пациент
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

На близо 2.5 млн. лв. е възлизала през миналата година най-скъпата лекарствена терапия, която здравната каса плаща. Стойността е била за един пациент с рядко заболяване, чието лечение продължава и през тази. Това е и най-скъпата терапия, за която досега е ставало известно, че фондът трябва да плаща. Според публичната информация обаче тя се оказва няколко пъти по-висока от средната в други държави. Защо това е така, не пожелаха да обяснят нито от здравния фонд, нито от фирмата, която продава продукта у нас.

Най-скъпата терапия за миналата година, която НЗОК реимбурсира, се оказва Vimizim на BioMarin. Тя е за лечение на рядкото заболяване Синдром на Morquio А или иначе казано Мукополизахаридоза тип IVA. Касата започва да реимбурсира лекарството за първи път през 2020 г. за един пациент. В края на годината се оказва, че разходът за терапията му е 2.47 млн. лв. Сумата е няколко пъти по-висока разходите за пациент с други редки заболявания като спинална мускулна атрофия, болест на Гоше, както и други видове мукополизахаридоза.


Ползата


Според Европейската агенция по лекарствата, която е одобрила медикамента за употреба през 2014 г., има доказателства, че терапията с Vimizim води до подобряване на двигателните способности на пациентите с мукополизахаридоза. Преди лечението те могат да ходят до 200 метра за 6 минути, но 6 месеца след терапията те могат да ходят още 37 метра срещу 14 метра подобрение при болните хора, които са приемали плацебо. Също така медикаментът може да подобри дишането или изкачването на стълби, допълват от ЕМА. 


Стойността


Тези ползи, каквито и да са, си имат цена. Високата й стойност  в случая се предопределя от факта, че заболяването е рядко, а лекарството – сирак, което автоматично означава, че е много скъпо. В САЩ средната стойност за пациент възлиза на 380 хил. долара според изявленията на самия производител пред американски медии. За Европа тя е още по-висока. В анализ на разходите и ползите на терапията, направена от Националния център по фармакоикономика в Ирландия, откъдето е и фирмата производител на медикамента, се казва, че средната стойност на терапия за година на пациент е 395 хил. евро без ДДС и 486 хил. евро с ДДС. Цената на същата опаковка, която е регистрирана и там и върху която е направена сметката пък – 750 евро за търговец на едро, се оказва сходна с нашата крайна цена от 1749 лв. Стойността на терапията за българския пациент обаче е почти три пъти по-висока. (Във всички тези стойности на терапията по света, както и у нас, по принцип не се отчитат отстъпките или споразуменията с бизнеса, тъй като те са тайни, така че цифрите са съпоставими.)


Причините


Не са ясни. По-високата стойност на терапията у нас би могла да се дължи на по-големия обем използвани флакони за лечението на болния човек. Според листовката на лекарството се прилагат по 2 мг. от активното вещество на килограм човешко тегло, веднъж седмично. Според отчетите на касата тя плаща по 133 опаковки - с 5 мг. активно вещество всяка, на месец. Ако умножим броя им по количеството лекарство и разделим на седмиците в месеца по количеството вещество на килограм, излиза, че пациентът е около 80 кг., което не е свръх тегло. Със сигурност за по-високите разходи у нас има обяснение. От здравната каса и от фирмата, която продава медикамента в България обаче – "Маримпекс7", отказаха коментар. От компанията заявиха, че ще потърсят становище от самия производител, ако то ни бъде предоставено, ще го публикуваме.


Въпросите


Те са в различни посоки. Първата безспорно засяга контрола. Не е ясно защо терапията с толкова скъп медикамент, особено при близо три пъти по-голям разход на средства от очакваното, не се мониторира от Националния съвет по цени и реимбурсация. През миналата година той е следил за 28 скъпи лекарства, но това не е сред тях. Включване в списъка обаче може да поискат здравните институции.

Друг въпрос, който повдига този случай, засяга справедливостта при достъпа до медицински услуги и лекарства. Ако всички внасяме солидарно здравни вноски, редно ли е средната цена на медикаментозната терапия за домашно лечение за година да е била около 600 лв. (663 лв. без отстъпките, които дават фирмите на касата и 540 лв. след тях), а за един пациент стойността на година да е 2.5 млн. лв. И защо повечето хора, които пият евтини лекарства, трябва да доплащат за тях. Самата здравна каса също повдига този въпрос.

Неминуемо първите два въпроса водят до третия – преразглеждане на финансирането и защо не на ценообразуването. В крайна сметка кой решава, че едно лекарство може да струва толкова скъпо.

И не на последно място подобни разлики в разходите на една държава за определен медикамент, особено когато не са обяснени адекватно от институции и фирми, както в момента, поставят под въпрос доверието в системата като цяло, в начина, по който се харчат парите ни в нея и в постоянното настояване за още и още. А всички тези проблеми стават още по-актуални на фона на все по-скъпите лекарства, които очакваме да влязат за реимбурсация през тази и следващите години.

BioMarin: Стойността е на база теглото и цената на опаковка

Стойността на терапията е формирана на база цената на всяка опаковка и теглото на пациента, отговориха по-късно от BioМarin. От компанията добавиха, че цените на лекарствата в България са най-ниски сред 10 държави, включително Румъния, Литва, Гърция, Словения, Франция и Италия и се мониторират от НСЦРЛП.

Виртуална биобанка за туморни тъкани

Виртуална биобанка за туморни тъкани

По проекта у нас работят млади учени от МУ-Плевен, ръководителят д-р Мариела Василева-Славева бе наградена с приза „Предприемач на науката"
Учени от БАН със световен рекорд

Учени от БАН със световен рекорд

Той е за разработен алгоритъм подобрен с над три порядъка и намиращ широко приложение, включително и в здравеопазването
ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Хората с високи нива на Т-клетки от други вируси е възможно да бъдат предпазени от SARS-CoV-2, установиха учени от Лондон
Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

 Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Бъдещият продукт на двата фармацевтични гиганта ще е на базата на РНК технологиите
Над 90 нови лекарства за годината

Над 90 нови лекарства за годината

Сред тях са ваксините за КОВИД, генна терапия за миелома и лечение за агресивна форма на рак на гърдата, отчетоха от ЕМА

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
PCR тест открива варианта Омикрон

PCR тест открива варианта Омикрон

Секвенирането с него става по-бързо, Европейската комисия потвърди валидността му
1 2 3 4 5 ... 126 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ