След празниците

Потопете се ударно в делника

07-03-2016 08:57
Почивката по график ни връща на работа по-уморени, казва д-р Любомир КировПотопете се ударно в делника


Четирите почивни дни вече приключиха. Как да се климатизираме по-лесно към работата, как да преценим дали сме си починали добре, какво да направим през следващите дълги уикенди, за да се почувстваме по-добре, попитахме доц. Любомир Киров. Той е преподавател по Обща медицина във Медицинския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", също така е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, както и общопрактикуващ лекар в групова практика.
За повечето хора връщането към всекидневните задължения след няколко почивни дни е истинско мъчение. Те опитват какви ли не практики за по-лесно адаптиране към работната среда. Някои хора съветват това да става, като разказват на колегите си къде са били и колко приятно са изкарали, други – да разглеждат снимки от дългия уикенд и да си спомнят хубавите моменти. „Такива „техники" едва ли биха помогнали. Освен, че са духовно мъчение, те по-скоро биха създали проблеми- нарушена концентрация, неефективност, забележка или наказание от началника", смята доц. Любомир Киров. Според него най-ефикасната адаптация е ударната. „Да си кажеш: Прекарах чудесно, но почивката свърши. За да има и друга такава, сега е време да се захващам за работа. Понеделник е", обяснява специалистът.
Номерът е в дозата

 

Мярката е най-важна за добрите празници. Ако в отминалите празнични дни се е случило човек да прекали с пиенето, трябва да отчете това като грешка, която да не повтаря следващия път, за да не си разваля празника, казва д-р Любомир Киров. Въпреки че за всеки човек дозата е различна, в медицинската литература се споменават количества, които със сигурност не вредят нито на здравето, нито на компанията. За жените това е едно питие дневно (20-25 млл), а за мъжете – две, т.е. 50 млл твърд алкохол, казва д-р Киров. Според наскоро публикувани данни редовната употреба на червено или бяло вино с вечерята (по 150мл) има положителен ефект като намалява сърдечносъдовия риск, подобрявайки мастния профил, а също и стойностите на кръвната захар при хора с диабет тип 2. „Не ме разбирайте погрешно, не призовавам никого да употребява алкохол, но ако го прави, то нека да е с мярка. Както е известно, дозата определя отровността, така че внимавайте с нея", предупреждава специалистът.

Дали човек си е починал добре или не след празника обаче е едно от най-важните неща, за да бъде ползотворен и на работа. „Това е субективно усещане, което няма как да бъде обективно измерено, както не можем да измерим болката, щастието, любовта. Може само да опитаме да ги опишем", казва доц. Киров. Според него какво ще е усещането зависи от индивидуалните особености на тялото и психиката за възстановяване на изгубените „ресурси". Този праг е различен при различните хора. Според някои проучвания, трябва да минат поне четири-пет дни, след като си излязъл в отпуска, за да започнеш да й се наслаждаваш. По-кратка почивка не би могла да се отрази на човек като същинска отпуска. Но и това не е еднозначно. „Ако имаш нагласата и умението да се изключиш и, ако успееш да избягаш от самия себе си като „ежедневен, работен човек", т.е. да оставиш настрани всекидневните проблеми, почивката ще ти се получила", допълва той.

Визитка

Доц. Киров е завършил медицина в Медицинския университет в Пловдив с отличен успех през 1990 г. През 1998 г. придобива специалност по Вътрешни болести, през 2006 г. по Обща медицина, а през 2009 г. завършва магистратура по здравен мениджмънт. От началото на реформата в здравеопазването в България работи като общопрактикуващ лекар. Преподавател и доцент по "Обща медицина" в Медицински факултет на Софийския университет. Оглавява Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и е зам.председател е на Асоциацията на лекарите по Обща/Фамилна медицина от Югоизточна Европа. Председател е на Националния борд по Обща медицина към БЛС, предложен от СБМС.

Най-доброто мерило дали сте успели да отдъхнете е субективната преценка. „Казано на човешки език, ако изпитаме съжаление, че ваканционните дни, колкото и малко да са били те, са свършили, значи сме ги прекарали пълноценно", казва д-р Киров. Той обаче, предупреждава, че дори човек да почива, не бива да забравя някои неща, неизпълнението на които би могло да провали удоволствието от почивката. За да не стане така през някоя от бъдещите ви почивки, е добре да им обърнете внимание:


1. Хората с хронични заболявания, които налагат редовно приемане на медикаменти, не трябва да забравят да си вземат лекарствата преди да тръгнат на път.
В малките населени места трудно се намират дежурни аптеки, а в планината човек, просто, няма от къде да си ги купи, съветва д-р Любомир Киров.


2. Не забравяйте, че всичко, което е прекалено, може да навреди.
По време на повече празнични дни, съвсем човешко е всеки един от нас да се отдаде на удоволствия, според вкуса си, та дори да си наруши предписаната от доктора диета. Важното е да не се прекалява нито с алкохола, нито с храната, посочва той и допълва: Природата така е подредила нещата, че ако се злоупотреби на единия ден, на другия тя ни налага „разтоварителен" режим по принуда. Лошото е, че така на човек му се проваля следващия почивен ден. За да не се стига до там, ако имате някакви проблеми със стомаха, например гастрит или гастроезофагеалната рефлуксна болест, свързани с киселини, парене под и зад гръдната кост, особено след употребата на малко по-пикантни храни, преди да се отдадете на „кулинарен разгул", вземете си превантивно от хапчетата, предписани от вашия лекар. Защото, е пределно ясно, че няма как да не опитате кюфтенцата на мама или нейната пикантна лютеница или друго любимо кулинарно предизвикателство на празник. Хората с висок холестерол трябва да знаят, че в повечето случаи той е обусловен генетично и храненето, особено когато е добре балансирано, не е причината, нито пък най-ефективният начин за повлияване. Затова, не е фатално, ако на празник, си хапнат нещо по-мазничко, казва още д-р Любомир Киров и уточнява, че самият той по празници се придържа към две правила - „никакви забрани" и „не прекалявайте". Мярката за нормално и прекалено обаче, за всеки е различна. Затова, всеки един от нас трябва да си я определи сам,тъй като ние не сме еднакви, уточнява лекарят.


3. Със затоплянето на времето много хора, особено дами, предприемат диети. Но настъпват празниците, а с тях и изпитанията.
Когато човек има няколко почивни дни, да се придържа строго към диетите, е твърде мъчително и стресиращо за организма и психиката, терзание за тялото и душата. „В това да се храните нормално и по вкуса си на празник, дори да си позволите нещо повече, което не е в обичайното ви делнично меню, не е престъпление. Не се лишавайте от нищо, когато имате няколко почивни дни в повече, освен ако желанията ви не са в пряк разрив със здравословното ви състояние. Но, и не прекалявайте", съветва д-р Любомир Киров.


4. И най-важното. За дългия уикенд или по празници не правете подробни планове и не го превръщайте в живот по график, за да не се върнете на работа по-уморени и изнервени, отколкото преди това, съветва специалистът.
Мнозина, насрочват срещи, обеди и вечери с приятели и роднини, с които не са се виждали от години, посещения на забележителности и др. Прекаленото организиране превръща празника в делник. Все едно сме на работа. Така се лишаваме от отмората, от покоя, от изненадата. Преследването на „графика" ни вкарва в работен режим по време на отсих и ни стресира. Резултатът-сами се лишаваме от почивката. Натоварваме се допълнително, не постигаме отмора и релакс, казва д-р Киров.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ