Инициатива

И БАПЗГ с национална кампания за ваксините

21-06-2021 15:02
Стартът й беше даден с виртуален интерактивен курс за надграждане на знанияИ БАПЗГ с национална кампания за ваксините
Clinica.bg

press@clinica.bg
Българската асоциация на специалистите по здравни грижи (БАПЗГ) стартира Национална кампания „Ваксините – активният избор за по-здраво бъдеще", съобщиха от съсловната организация. Първото събитие, с което беше даден нейният старт, беше провеждането на безплатен виртуален интерактивен курс за професионалисти по здравни грижи.
Темата му бе „Основни принципи, новости и перспективи в развитието на ваксинотерапията". Обучението за надграждане на знанията се проведе през уикенда – на 19 и 20 юни 2021 година. Курсът е кредитиран по Единната кредитна система на БАПЗГ. В него се включиха 101 медицински специалисти от цялата страна.

 

Проф. Ирена Манолова беше лектор

 

на курса. Тя е от Катедрата по молекулярна биология, имунология и медицинска генетика към Медицинския факултет на Тракийския университет – Стара Загора. Първата презентация проследи човешкия опит до откриването на ваксините, създаването на първите от тях, както и противоречивите обществени нагласи, с които те са били посрещнати. Проф. Манолва се спря на видовете пасивен и активен имунитет, принципите и целите на имунизацията.

 

Курсистите бяха запознати с дейността

 

на пионерите във ваксинопрофилактиката – английският лекар и учен Едуард Дженър – създател на първата ваксина в света. Тя е била насочена срещу едрата шарка. Затова и откривателят й е наречен Баща на имунологията. Запознати бяха още с живота и дейността на френския химик и биолог Луи Пастьор – създател на ваксини срещу пилешка холера, антракс и бяс и водещият американски микробиолог д-р Морис Хилеман – разработил над 40 ваксини, сред които такава срещу морбили, паротит, варицела, хепатит А и хепатит В, хемофилус инфлуенце и стрептококова пневмония.

 

През 30-те на XX век човечеството

 

вече разполага с ваксини срещу дифтерия, тетанус, антракс, холера, чума, коремен тиф и туберкулоза. През 50-те и 60-те години на миналия век започват да се използват лабораторни методи за култивиране и изучаване на вирусите, което води до създаването и на такива срещу полиомиелит, морбили, паротит и рубеола.

"Никой не трябва да забравя,

че ваксините са най-ефикасните и надеждни медицински продукти за всички времена за предотвратяване на заболеваемост и смъртност", изтъкна проф. Манолова и допълни, че еволюцията на ваксините върви ръка за ръка в еволюцията на болестите. Специалистътсе спря на преките и косвените ефекти на ваксинацията. Най-важните сред тях са, че имунизацията срещу определено заболяване предотвратява заразяване или при евентуално заразяване болестта протича с по-малка тежест.

 

Като повишават имунитета,

 

много ваксини косвено предпазват и от други заболявания. Лекторът представи таблици, които показват нагледно намаляването, а в някои случаи и пълното предотвратяване на заболеваемостта, вследствие на ваксинацията. Така например, благодарение на масовата имунизация срещу дифтерия, която стартира в България през 1951 г., е регистрирано изчезване на заболяването през 1995 година. „Въведената през 1988 г. масова ваксинация срещу рубеола доведе до рязък спад на заболеваемостта. Тази ваксина осигурява почти 100% защита и ако всички подлежащи на нея се имунизират, ще бъдат надеждно защитени и разпространението на тази болест ще стане невъзможно", изтъкна специалистът

 

Проф. Манолова се спря и на масовата имунизация

 

срещу морбили въведена у нас през 1969 година. Заради пропуски във ваксинацията сред определени групи от населението, през 2009-2010-та у нас от това заболяване са заболели 24 000 души, предимно деца. От тях 24 са починали. „За да не се случват такива епидемии трябва да се достигне 95% имунизационното покритие срещу морбили", изтъкна специалистката.

Едрата шарка е изкоренена в цял свят благодарение точно на масовите имунизации. Човечеството е на път да се справи и с ликвидирането на полиомиелита. Дивият полиовирус е унищожен на всички континенти, с изключение на някои страни в Азия, в които прилагането на ваксината среща затруднение по религиозни причини. „Създаването на колективен имунитет е изключително важно, защото ограничава разпространението на заразите и предпазва от заболяване рискови групи като пациенти на имуносупресивна терапия, малки деца, хронично болни с противопоказания за имунизация, както и хора, които са скептични към здравните ползи от ваксините", отбеляза проф. Ирена Манолова. Ако той бъде постигнат минимум на 70%, разпространението на КОВИД-19 ще бъде ограничено, както и възможностите на вируса да създава нови, по-опасни варианти и щамове.

 

Ваксинацията за генериране на имунна памет

 

и нейните принципи бе другата тема, на която се спря лекторът. Курсистите бяха запознати със структурата, преките и косвените функции на антителата като защитници срещу антигените. Тя отдели специално внимание на разработването на надеждни ваксини и различните видове ваксини, според механизмите на тяхното действие. Беше представен и Имунизационният календар на Република България. По време на обучението специалистката успя да отговори на много въпроси, предимно свързани с ваксинацията срещу КОВИД-19. Участниците в курса споделиха, че са получили много ценна информация, която ще им послужи да мотивират повече пациенти и граждани да се ваксинират срещу коронавируса.


Започва кръводарителска акция в Пловдив

Започва кръводарителска акция в Пловдив

Тя се организира по инициатива на кмета Здравко Димитров и ще продължи три дни
Е-сертификатът е още една причина да се ваксинираме

Е-сертификатът е още една причина да се ваксинираме

Първоначалните трудности са зад гърба ни, имунизацията в ЕС напредва, казва Цветан Кюланов

Ваксинирайте се!

Ваксинирайте се!

Това е единственият сигурен и безплатен начин да се справим с КОВИД-19, казва новият здравен министър д-р Стойчо Кацаров
Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота

Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота

Българското представителство на Европейската комисия започва кампания за подкрепа на имунизацията срещу КОВИД-19

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ваксината е модерният начин да се отървем от заразите, казва проф. Иван Костов, директор на СБАЛАГ "Майчин дом" – София
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Да, ваксинирането ще прекрати пандемията, казва доц. Мария Стаевска – началник на Клиниката по алергология в Александровска болница
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирам, ползата е огромна, а рискът нищожно малък, казва проф. Ивo Петров – национален консултант по инвазивна кардиология
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Да, защото съм отговорна към здравето на другите, казва Милка Василева, председател на БАПЗГ
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Не можем да излезем от пандемията, ако не се ваксинираме, казва проф. Коста Костов – специалист по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна"
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Да, ще се възползвам от първата възможност поради високия професионален риск, казва д-р Валери Цеков
1 2 3 4 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ