под лупа

Колко е дала НЗОК за лекарства през 2020 г.

17-06-2021 06:04
Делът на разходите за нови терапии се увеличава непрекъснато за сметка на масовите, показва годишният отчет на фондаКолко е дала НЗОК за лекарства през 2020 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравната каса дава все повече средства за иновативни лекарства, а делът на разходите за масови медикаменти намалява. Тази тенденция се очаква да се задълбочи заради навлизането на все повече нови молекули за редки болести и за рак, което пък поставя пациентите в неравнопоставени позиции. Това става ясно от Краткия годишен отчет на НЗОК, който е разгледан на последното заседание на Надзорния й съвет.

Над 1.259 млрд. лв. е дала здравната каса за лекарства през 2020 г. С тези средства тя е покрила медикаменти в извънболничната помощ, както и лекарствата за рак и спешни кръвоизливи в болниците. Разходите за масовите заболявания обаче намаляват за сметка на все по-високите стойности на терапиите при по-редките диагнози. 


За домашно лечение


Над 779 млн. лв. са били разходите на касата за лекарства за домашно лечение или 17% от всички плащания през 2020 г. Увеличението спрямо предходната година е с 30.7 млн. лв. или с 4.1%, отчитат от фонда. Тези средства касата е дала след отстъпките и компенсациите по Механизма от фирмите. Преди тях разходите са били в размер на 955.35 млн. лв., толкова са стрували лекарствата на 1.449 млн. пациенти, чийто брой е бил с 44.8 хил. по-малко отколкото през 2019 г.

Основната част от разходите за лекарства за домашно лечение е за иновативните терапии, които се отпускат с протоколи. Там през миналата година са заплатени 599 млн. лв. преди отстъпките и компенсациите, което е със 71.68 млн. или с 13.6% повече от 2019 г., отчитат още от касата.


Най-високите разходи


През 2020 г. продължава да намалява делът на разходите за лекарства за социално значими заболявания на 78% от общите спрямо 82% през 2019 г. Увеличава се делът на разходите за лечение на редки заболявания – от 14% през 2019 г. на 18% през 2020 г. Това засилва поляризацията между социално-значимите и редките заболявания по отношение на стойността на терапевтичен курс на пациент, отчитат от НЗОК. И дават някои примери:

- За първи път през миналата година за лечение на Синдром на Morquio А (мукополизахаридоза тип IVA) се плаща нов медикамент - Elosulfase alfa (Vimizim), годишната стойност на разходите преди отстъпките е бил 2.470 млн. лв.

- При Болест на Гоше за Eliglustat (Cerdelga) средногодишната стойност за лечение на един пациент е 285.6 хил. лв.

- С лекарствения продукт, предназначен за спинална мускулна атрофия (Nusinersen) през 2020 г. са лекувани 29 болни със средно-годишна стойност на терапията на пациент от 515.6 хил. лв.


Изключението


Въпреки че разходите на касата се увеличават заради навлизането на все повече нови терапии, има и изключение в това отношение. То е при антиинфекциозните средства. Там през 2020 г. са платени 56.339 млн. лв., което е с 13.322 млн. лв. по-малко спрямо 2019 г. Това е резултат на намалението на разхода за Хроничен вирусен хепатит и Фиброза и цироза на черния дроб заради иновативните терапии, които бяха открити преди няколко години. Пациентите с инфекция тип С се лекуват с тях за 2 или 3 месеца, а успеваемостта на терапията е 97-98%, отчитат от НЗОК. Разходът за лечение на един болен е намалял в сравнение с разхода при лечение с интерферон и рибавирин, при които терапията е с продължителност от една година и успеваемост 50-70%.


Онкомедикаментите


На 480.828 млн. лв. възлиза разходът за онкомедикаменти и лекарства за спешни кръвоизливи на НЗОК през 2020 г. Той представлява 10.5% от всички извършени плащания, а увеличението е с 84.964 млн. лв. или с 21.5%. Размерът на тези плашания преди отстъпките и компенсациите обаче е възлизал на 632.586 млн. лв. Увеличението спрямо предходната година е със 135.617 млн. лв. или с 27.3%. Лекуваните пациенти със злокачествени заболявания и животозастрашаващи кръвоизливи са били 36 хил., колкото и през 2019 г.

55% от плащанията за онкомедикаменти са за таргетна терапия, те формират и 40% от ръста на разходите. Имунотерапията заема 23% от разходите за лекарства втази група и формира 50% от увеличението на харчовете през 2020 г. спрямо 2019 г., добавят от НЗОК. Делът на разходите за хормонотерапия е 10%, а за стандартната химиотерапия – 5%. Увеличението на разходите е най-голямо през втората и третата година след навлизане на новите молекули в практиката, казват още от НЗОК.


Иновациите


През 2020 г. касата е започнала да плаща за 13 нови молекули за домашно лечение. Сред тях са били медикаменти за захарен диабет тип 2, мукополизахаридоза тип IVA, хронична инфекция с хепатит С вирус (HCV), спастична крива шия, епилепсия, хемофилия А, плакатен псориазис, спинална мускулна атрофия, шизофрения. При онкологията също са включени 13 нови молекули. Те са показани за миелоидна левкемия, злокачествено новообразувание на бронхите и белия дроб, злокачествен меланом на кожата, злокачествено новообразувание на млечната жлеза, множествен миелом и злокачествени плазмоклетъчни новообразувания, периферни и кожни Т-клетъчни лимфоми, други злокачествени новообразувания на кожата, отчитат от касата. 


Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
4 лв. за безплатна рецепта

4 лв. за безплатна рецепта

Увеличението на таксата, която НЗОК ще плаща на аптеките, влиза в сила от 1 януари

Венцислав Маринов поема „Софарма Трейдинг

Венцислав Маринов поема „Софарма Трейдинг"

Той е избран и за член на Съвета на директорите, съобщиха от компанията

Купуваме три лекарства срещу КОВИД

Купуваме три лекарства срещу КОВИД

Кабинетът даде зелена светлина за поръчката, като увеличи размера на максималните разходи по бюджета на МЗ
НЗОК иска четвърти ред с лекарства

НЗОК иска четвърти ред с лекарства

В него от фонда предлагат догодина да влязат терапиите, чиято стойност е над 3 пъти БВП на човек

И Астра Зенека с лекарство срещу КОВИД

И Астра Зенека с лекарство срещу КОВИД

То е на базата на антитела и намалява с 83% риска от развитие на симптоматична инфекция
НЗОК удължава служебно протоколите

НЗОК удължава служебно протоколите

Автоматичното продължение влиза в сила от понеделник и ще важи до възстановяване на плановия прием

Без 10 лева за КОВИД-рецепта

Без 10 лева за КОВИД-рецепта

Намирането на средства за подобни разходи до края на годината ще доведе до напрежение сред производителите, обяснява проф. Петко Салчев

Скок на потреблението на ускопоителни

Скок на потреблението на ускопоителни

Наблюдава се и троен ръст в домашното насилие за първите шест месеца на тази година, в сравнение със същия период преди пандемията
15% по-малко антибиотици в ЕС

15% по-малко антибиотици в ЕС

Намалението не е равномерно за всикчи държави, в България отново има сериозен ръст в употребата им, което увеличава антимикробната резистентност
1 2 3 4 5 ... 133 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ