Искам думата

Няма нужда от училищни лекари, а от правила

28-02-2017 13:02
Поне 120 млн. ще струва издръжката им на година, смята д-р Любомир КировНяма нужда от училищни лекари, а от правила
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нелепата смърт на 11-годишната Габриела след свада в столицата стана повод да отново да се възроди темата с назначаването на училищни лекари. Публикуваме позицията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари по темата. В нея няма промяна отпреди 10 години, когато тя стана актуална за първи път.

С тановище на Управителния съвет на НСОПЛБ по повод въвеждането на училищни лекари

Грижата за здравето на българските деца безспорно е изключително важна, каквато е тази и за нашите родители, и за хората, които в момента произвеждат благата в Р България.

Факти:

1. Броят на училищата, университетите, детските заведения, домовете за деца, лишени от грижи, в настоящия момент е около 5838.

2. Логиката на предприетата инициатива, изисква оборудването на 5838 кабинета и назначаването на лекар и медицинска сестра във всеки един от тях.

3. Профилактиката и грижата за здравето на децата налага и разкриването на 5838 стоматологични кабинета и назначаване съответно на стоматолог и медицинска сестра в тях.

4. От друга страна - училищата не са лечебни заведения. Необходимата диагностика и лечение се осъществява в лечебните заведения.

5. При остро възникнали заболявания, които изискват спешна намеса, се отзовава ЦСМП.

6. Годишно в МУ в РБ се дипломират около 250 до 300 лекари.

За да се реализира идеята за възстановяване на училищните лекари, ще са необходими:

- За пълното оборудване на лекарските кабинети (без стоматологичните), съобразно изискванията за провеждане на лечебна дейност - 82 000 000 лв. (средно по 14000 лв. на кабинет).

- Около 120 000 000 лв. годишно за заплати и осигуровки на училищните лекари и мед. сестри, като в тази сума не са калкулирани средствата за стоматологична помощ.

- Съответен брой (5838) лекари с придобита специалност Обща медицина или педиатрия, който да работят в тези кабинети. Специалност „училищен лекар" няма. Нужен е и същия брой медицински сестри с педиатричен профил.

За сравнение - бюджетът на ПИМП, която осигурява грижа за цялото население за 2007 г. е 116 000 000 лв., (като една част от него се разпределят за възнаграждение на лекарите, медицинските сестри и друг персонал).

Решението на проблема с комуникацията между медицинските специалисти, които в момента работят в училищните кабинети и общопрактикуващите лекари, провеждането на имунизациите и проследяването на хронично болните деца - факти, които сега се изтъкват като основание за промяната, могат да бъдат решени чрез:

1. Създаване на ясни правила за работа на медицинските специалисти в съществуващите училищни кабинети, като акцентът бъде върху организацията и насочването на подлежащите деца към ОПЛ за профилактичен преглед, контролен преглед по повод хронично заболяване и имунизации. Организирането на здравни беседи на за социално значими здравни проблеми (СПИН, наркомания, алкохолизъм и т.н) с участието на лекари ОПЛ и от останалите специалности също би могла да бъде една от задачите на работещите в тези кабинети.

2. Осигуряване на средства за комуникация (компютър, интернет, съответен софтуер за проследяване на имунизационния статус, алгоритми за насочване за контролни прегледи към ОПЛ и оттам, ако е необходимо, към съответен тесен специалист, при деца с хронични заболявания).

3. Провеждане на активно обучение по специална програма за изпълнение на посочените задачи на медицинските специалисти, работещи в учебните заведения.

Председател на УС на НСОПЛБ, д-р Любомир Киров, София


Ние ценим високо вашия труд

Ние ценим високо вашия труд

Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате всеки ден, казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Да се вменява несъществуваща вина не помага

Да се вменява несъществуваща вина не помага

Коментарите на министър Меджидиев, че повишените заплати са PR на кабинета Петков буди недоумение, казва доц. Васил Пандов
Да не „възкресяваме

Да не „възкресяваме" излишни хартиени документи

Личните лекари вписват ваксината срещу КОВИД-19 в електронната система, не са длъжни да ги нанасят в дневник, казват от НСОПЛБ
БЛС пак срещу удължаването на протоколите

БЛС пак срещу удължаването на протоколите

Ако не преглеждаме пациентите, състоянието им се влошава, мотивират се от съсловната организация

Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги!

Мирни и светли дни пожела ръководството на БЗС в деня на лекарите по дентална медицина
Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Дози се дават за имунизации от екипи на Спешна помощ, а за личните лекари няма, казва д-р Румен Алексов от Кюстендил
Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

КОВИД не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, смятат от Националното сдружение на частните болници
Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността личните лекари да ваксинират всеки, заявил желание, казва председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров
Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Какво става с новия компенсационен механизъм, договорен в НСТС, питат синдикати и работодатели
Настояваме за бързо и справедливо наказание

Настояваме за бързо и справедливо наказание

Пациентите и техните близки да проявяват уважение и респект към медицинските специалисти, призоваха от БАПЗГ
1 2 3 4 5 ... 27 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ