Интервю

Министър Москов загуби доверието на лекарите

07-03-2016 08:04


Министър Москов загуби доверието на лекаритеЗдравната реформа или още не е в сила, или вече се намира в съда, казва д-р Николай Болтаджиев
Само преди седмица Българският лекарски съюз почти единодушно реши да не подкрепи сключването на нов рамков договор (НРД) със здравната каса, както и да отхвърли политиката в сектора. Защо медиците взеха това решение, има ли нормативен хаос в системата, какво следва оттук нататък, попитахме д-р Николай Болтаджиев. Той беше преизбран за председател на Националното сдружение на частните болници преди броени дни.
- Д-р Болтаджиев, Лекарският съюз отхвърли НРД, считате ли, че това беше удачно решение?

- Да, този събор е най-високият форум на лекарите и е показателно, че той отхвърли с пълно мнозинство рамковия договор. При това мотивите на лекарите не бяха финансови, защото в последния момент ни бяха обещани още средства, но въпреки това не се съгласихме на промените. Очевидно не те са тези хора, за които се говори, че само искат пари. Напротив, показахме, че не искаме пари. Мотивите, които колегите ми изтъкнаха, за да не се съгласят на новия НРД, бяха проблемите в нормативната уредба, нормативният хаос, който цари, провежданата здравна политика. Дори в декларацията се написа, че системата се намира в нормативна безизходица, напрактика това накара Лекарския съюз да каже „не" на нов рамков договор.

- Къде точно е нормативният хаос според вас?

- Ако се замисли човек, няма да види нещо от реформата на министър Москов засега да е влезнало в сила или да не се намира в съда. Тоест, от нас се искаше да кажем "да" на един рамков договор, който не почива на никаква правна основа. Освен това той щеше да се превърне в единствения нормативен документ, с който се залага въвеждането на пръстовите отпечатъци. Останалите наредби и закони или не са обнародвани, или са в съда и се очаква той да ги отмени. На практика няма нито един нормативен акт, който да е в сила и действието му да не е под съмнение, това е хаосът.

- Много министри се опитваха да въведат подобни промени като здравна карта, селективно договаряне, но не получиха подкрепа дори от управляващото мнозинство, с какво си обяснявате толеранса точно към този министър?

- Мисля, че не е е точно така. Много предишни министри предлагаха същите неща и имаха подкрепа. Опитите за идеята за здравна карта започнаха още от тройната коалиция, след това продължиха през първото правителство на Бойко Борисов. Тогава се изработи здравна карта, но съдът я отмени. Мнозинството приемаше закони, но накрая се стигаше до същата задънена улица. Очевидно опитът за налагане на административна регулация и рестрикции върху системата не е пътят за промени. Всички тези политики са насочени към подобряване на фискалното състояние на системата, а не на качеството в нея. Единственият начин за постигане на по-добро качество е стимулирането на честната конкуренция, а досега всички нормативни актове, които се предлагат, са насочени към закриване на болници и изкуствено определяне на потребностите от лечение на хората.

- Отхвърлянето на това НРД отказ ли е от налагането на един по-добър контрол върху болниците?

- Контролът на касата винаги е един и същ, всички знаем какъв е. Единственото по-различно нещо сега беше въвеждането на пръстовите отпечатъци, но това не е по-добър контрол. Напрактика той съществува и в момента, но се осъществява чрез личната карта на пациента. Пръстовият отпечатък нямаше да даде нищо повече - дали ще е с лична карта или с пръст, чекирането е все едно и също.

- Няма ново НРД какво следва, по кои правила ще работите?

- Тук законът ясно казва, че остава да действа старото НРД и съответно старите правила. Те могат да бъдат променяни дотолкова, доколкото има някакви законови новости, които междувременно са направени. Засега ние не виждаме подобни промени, които да са влезли в сила безапелационно, защото новите моменти в закона за здравното осигуряване (ЗЗО) например, с които се въведе разделянето на пакетите на касата, са в Конституционния съд. Всеки момент се чака евентуално решение на съда и ако той отхвърли законовите промени, те автоматично няма да могат да се приложат. Миналата седмица здравно министерство качи нов проект за изменение на ЗЗО с аналогични текстове на тези, които са в съда. Това предполага, че министерствотоочаква КС да отхвърли закона. Но процедурата по приемането на новите текстове е дълга и не е ясен крайният резултат. Много интересно обаче е как властта реагира наСъда – когато се очаква той да отхвърли един текст, се пуска междувременно подобна поправка. Това е подигравка. Аналогични случаи сме имали със стандарта по хирургия – в броя на държавен вестник, в който излезе решението на съда срещу стандарта, МЗобнародва като нова наредба същия текст със същите правописни грешки. За мен това е подигравка със съда и цялото общество, което претендира, че живее в правова държава.

- Очаквате ли скоро да настъпят персонални промени, след като лекарите оттеглиха доверието си от здравния министър?

- Това зависи от здравния министър. Логично е в такъв случай той да си подаде оставката сам, тъй като загуби доверието на подопечните си, а без него няма полезен ход. Според мен от самото начало той търсеше врага в съсловието - лекарите бяха набедени, че точат касата, други бяха виновни, че имат бизнес планове, трети – че били лобисти. Всичко това означава, че той има недоверие към съсловието и то реагира по същия начин спрямо него, защото има реципрочност в този процес.

- Отчитайки сложната ситуация за здравеопазването, каква година очаквате за лекарите и пациентите?

- Мисля, че най-доброто решение беше да се работи по стария рамков договор. За пациентите не очаквам с нищо годината да е по-лоша от предишната. Ние виждаме, че през последните години нито качеството се е подобрило, нито финансово има някакъв съществен напредък. С промяната на нормативната база обаче системата щеше да тръгне още по-надолу. Сега поне ще я запазим такава, каквато я знаем.

- Надзорният съвет на касата ще приеме едно постановление за цени и обеми, не се ли притеснявате, че ще се орежат лимитите на болниците?

- Тези параметри следват от преговорния процес, какъвто досега нямаше. Има едно постановление от миналата година за определяне на методика за бюджетите на болниците. Не знам дали важи още, но не съм сигурен, че и бюджетите през 2015 г. са законни. Тогава те бяха определени от Надзора на касата, а не по митодиката. Пак казвам - не мисля, че ще има някакво влошаване за пациентите и лекарите.

- Знаете ли колко болници са завели дела за изплащане на нaдлимитната си дейност за 2015?

- Знам за 4-5, но вероятно са повече. Въпросът е, че в момента, в който спечели една от тях, може да се заведат много дела, защото логиката е, че и те ще спечелят. Тогава очаквам да се получи ефекта на снежната топка. Вече имаше такъв случай преди години. Касата тогава след три години плати дори и само лихвите на „Св. Анна".

- Миналата седмица бяхте преизбран за председател на националното сдружение на частните болници, за какво ще се борите оттук нататък?

- Нашето сдружение винаги е било последователно и принципно в действията и политиките си. Приоритетите ни ще бъдат същите, защото доказахме не само, че имаме място, но и достатъчно воля и възможности, за да поставим нещата в една по-добра ситуация. Затова не мисля, че нещо ще се промени в начина ни на работа занапред.Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на ортопедията показват, че огромните диспропорциите в броя на операциите се запазват. Същевременно през 2019 г. интервенциите се увеличават. Какво стои зад цифрите, какво е качеството на медицинските услуги в тази област, кои са необходимите промени, гарантиращи добро лечение и ефективно изразходване на публичния ресурс, попитахме проф. Асен Балтов. Той е директор на "Пирогов"
Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Нощният труд става 0.15% от минималната заплата, договориха на среща в МС
Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници

Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. За болниците са предвидени около 200 млн. лв. повече. Има ли ръст при бюджетите на областните лечебни заведения и има ли необходимост от корекции в НРД, попитахме д-р Васислав Петров. Той е директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен и председател на Сдружението на областните болници.
ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

Спрягат д-р Йорданка Пенкова за нов управител на здравната каса
Без лимити за ПЕТ скенер

Без лимити за ПЕТ скенер

Отпада ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания годишно, каза министър Кирил Ананиев
БЛС публикува анекса към НРД

БЛС публикува анекса към НРД

Коригирани са текстове, които не бяха договорени с Лекарския съюз, съобщиха от съсловната организация
Правилата по 18 специалности са готови

Правилата по 18 специалности са готови

БЛС иска удължаване на срока за изработване на останалите до края на годината, съобщиха от съсловната организация
1 2 3 4 5 ... 104 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020