Meдицина

Кръв в урината издава "Лешникотрошачката"

28-02-2017 07:46
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Кръв в урината издава Има пет вида операции, за да се коригира дефектът, но е важно уролозите да го установят, казва проф. Тодор Захариев
Днес е денят, в който светът си спомня за хората с редки болести. Досега учените са открили са открили близо 7000 поодбни диагнози. За съжаление, засега се лекуват само 5% от тях. В ЕС около 30 милиона души страдат от редки болести, а у нас над 400 000 души. Синдромът на „лешникотрошачката" е едно рядко срещано заболяване. Какво се крие зад мистериозното име, как се лекува това състояние, попитахме проф. Тодор Захариев. Той е началник на Клиниката по „Съдова хиругия" в университетската болница „Св. Екатерина", където преди броени дни беше направена първата успешна реконструктивна операция на пациент с тази диагноза.

Синдромът на „лешникотрошачката" е вродено заболяване. То представлява рядко срещана анатомична особеност, при която аортата и мезентериалната артерия притискат лявата бъбречна вена. От там идва и интересното име на болестта.

Притискането на вената имитира начина, по който трошим орехи или лешници, обяснява проф. Тодор Захариев. Тази аномалия може да доведе до серизони проблеми. Причината е, че притискането на вената, която отива в левия бъбрек, възпрепятства нормалното отичане на кръвта от органа, а това

може да доведе дори до пръсването му

За съжаление, заболяването се диагностицира много трудно.

Обикновено се устанвява само, ако се проявят характерните симптоми. Това става най-често с навлизането на носителите му в пубертета, когато тъканите започват да губят предишната си еластичност. Драматичната клиника е появата на кръв в урината (хематурия) и много силна болка в лявата тазова област, защото се получава застой на венозна кръв в бъбрека, обяснява проф. Захариев. За да се установи аномалията, в тези случаи лекарите трябва да направят поредица от изследвания. Най-често това са уролозите, защото пациентите отиват първо при тях, когато настъпи хематурията, казва проф. Захариев.

Случаят с 23-годишния Атанас, чийто живот той спаси преди броени дни, е бил точно такъв. Момчето е имало силни болки и кръв в урината си цяла година преди да му поставят диагнозата, обяснява проф. Зхариев. Уролозите, при които е отишъл Атанас, са му направили редица изследвания, като образна диагностика, ехография, урография и са установили аномалията. 

Когато дойде при нас, ние потърдихме диагнозата и започнахме да уточняваме метода на лечение, допълва проф. Захариев. Към момента има поне пет вида операции, с които може да се коригира дефектът. Изборът им зависи от конкретния случай.


При най-щадящия вариант

може да се постави чрез ендоваскуларна процедура балонен катетър в притиснатата вена, за да се разшири. По този начин обаче се слага чуждо тяло в организма, което може да доведе до проблем след време. Отворените операции са по-травматични, но дават повече възможности за интервенции.

При единия вариант вената може да се обгърне с протективен материал, но тогава пак се използва чуждо тяло. При другия може да се изчистят срастванията около вената, но след години те отново могат да се получат, дори да са по-тежки, обяснява проф. Захариев.

Трети вариант на отворена операция е да се премести вената или артерията, която я притиска, а четвърти - да се направи байпас. Този случай обаче се налага, ако не може да се решат нещата по друг начин, казва специалистът.

В конкретния случай той, заедно с пациента му, са се спрели на варианта, при който се премества вената, която е притисната. Избрахме го, защото момчето е още младо и беше най-подходящо за него да не се слага чуждо тяло, казва проф. Захариев.


Операцията, която е направил, е продължила 3 часа

За това време хирурзите са изместили вената на левия бъбрек с един-два сантиметра, така че да не се притиска повече от аортата и близката артерия. По време на операцията не е използван чужд материал. Освен това специалистите са прекъснали пътя на другата вена към тестисите, за да не се задържа кръв и там, но са изградили обходен път за дренаж. Възстановяването на Атанас ще отнеме един месец, но след това той ще може да бъде пълноценен човек, да работи и да спортува, казва проф. Захариев и предупреждава: Вариантите за лечение са налични, но, ако проблемът не се диагностицира, лекарите няма как да помогнат. Тогава пациентите периодично ще стават жертва на силните болки и хематурията. Затова при такива симптоми, не забравяйте и за синдрома на „лешникотрошачката".500 ендоваскуларни процедури за 6 години

500 ендоваскуларни процедури за 6 години

Близо 70% от нуждаещите се от транскатетърна клапна аблация, не я получават
Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Безплатни прегледи за акне в Александровска

Безплатни прегледи за акне в Александровска

Кампанията продължава до 18 октомври, казаха от болницата
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Искат разделяне на КП за рак на гърдата

Искат разделяне на КП за рак на гърдата

НЗОК да поеме имплантите при пациенти с мастектомия, настояват хирурзи-мамолози
София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

Преборихме се с конкуренцията на Барселона и Тел Авив
Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Контрацепцията не променя раждаемостта в  държавата

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р Диков
10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ
Исхемичната болест  и рисковете които крие тя

Исхемичната болест и рисковете които крие тя

Контролът на исхемичната болест на сърцето може да предотврати миокарден инфаркт, казва д-р Тодор Банов
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019