Памет

Паметникът на загиналите медици по Евангелието

04-06-2021 07:13
За него скулпторът Никола Станчев е взаимствал сцена от свалянето на Иисус Христос от кръста, софийски лекари с идея за национален монумент Паметникът на загиналите медици по Евангелието
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Първият паметник в страната на загиналите от КОВИД-19 медици ще бъде вдигнат в Бургас. 11 лекари и медицински сестри от областта са изгубили живота си от началото на пандемията досега. От тях 7 човека са от самия град. Общинският съвет вече гласува решение за построяването на монумента. Проектът е на скулптура Никола Станчев. Мястото не е избрано случайно - пред Хирургическия корпус на УМБАЛ-Бургас. Това съобщи бившият заместник-кмет по здравеопазването и сегашен главен общински лекар д-р Лорис Мануелян.
Идеята за монумента предложил скулпторът Никола Станчев. Негови творби има на възлови места в Бургас – „Куфарът на спомените" до гарата, „Рибарска мрежа" на бул. „Княз Богороди" и „Прибой" в градинката до Часовника са част от тях. По думите на главния общински лекар творецът имал личен емоционален мотив да преложи направата на паметника.

 

Да дариш от любов

 

„Съпругата на скулптора Станчев беше лекарка и също почина преди години. Двамата много се обичаха, много се подкрепяха. Затова и той не е безразличен към страданието и загубата на медиците", поясни д-р Лорис Мануелян. Затова и решил да дари проекта. Заплатени ще бъдат само материалите за отливането на паметника, който ще бъде 3 метра, архитектурната и инженерната скица, както и изпълнението на постамента. 
Те ще бъдат събрани от дарители. Материалът – бронз или месинг, ще бъде избран според събраната сума. Така, цената му ще варира между 170 000 и 200 000 лева. По думите на д-р Мануелян работата на скулптора е жест към загиналите не само в бели защитни облекла, но и към всички, изгубили битката с КОВИД-19.

 

Разпятието като състрадание

 

Самият скулпторен проект наподобява свалянето на Иисус Христос от кръста. В ролята на страдалеца обаче е пациента, подкрепян от двете страни от лекари – мъж и жена. Визуално конструкцията прилича на пресечена пирамида, като по този начин напомня за твърде рано отнетия човешки живот. „Тук става дума за човешката съпричастност и жертвоготовност. Акцентирам върху фигурата на лекарката, която е с по-силен инстинкт като всяка жена", поясни творческата си визия за образите Никола Станчев.

 

Послания в надписи

 

В лявата страна на постамена, върху черен гранит, ще бъде изписана Хипократовата клетва. Идеята е в бъдеще тук да я изричат току що дипломираните лекари. В единия край тя е счупена, като по този начин създава алюзията на артефакт. До нея е поставена друга, на която ще бъде изписан първият куплет от стихотворението „Моята молитва" от д-р Лорис Мануелян.

„Господи мой, ако съм съгрешил

в трудната си орис да лекувам.

Господи мой, моля те, прости

и дай ми вяра пак да продължа".

Преди няколко години д-р Мануелян написа и музика за песен към своето стихотворение.

Вече са заявили готовност да направят дарения за монумента както частни лица, така и лечебни заведения. Първи с по 1000 лева са самият д-р Лорис Мануелян и синовете му. Желание да дарят са изразили от Офталмологичния център „Свети Николай – Чудотворец", болница „Сърце и мозък" и болница „Маджуров".

 

Доброто заразява

 

Подобна идея за възпоменание на изгубилите битката с КОВИД-19 има и в София. Оказва се, че общинският съветник и специалист по инвазивна кардиология проф. Иво Петров ще внесе докладна записка за вдигане на паметник на загубилите биткта с КОВИД-19 медици от София. „Изглежда с колегите от Бургас мислем по един и същи начин за почитане на паметта на загиналите колеги по време на пандемията. Те обаче ни изпревариха, но в това няма нищо лошо. Напротив, колкото повече възпоменателни знаци има в памет на лекарите, медицинските сестри и санитарите, загубили живота си в спасяването на чужди, толкова по-добре, коментира проф. Петров. Сега обществото обърна внимание на лекарите по доста болезнен повод – коронавируса. Пред болетта хората си дадоха сметка колко важни са медиците за всички нас, и заслужават уважение не само, след като си отидат от този свят", допълни общинският съветник. Според него в една такава скулптора в столицата трябва да бъде отбелязано във възпоменателен надпис, че той е и за хиляди български пациенти, изгубили битката с коварното заболяване.

 

Колегията за загиналите

 

Според председателя на Столичната колегия на общопрактикуващите лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Миндов такъв паметник трябва да има. „Редно е обаче това да е национален монумент в памет на всички, изгубили живота си в резултат на КОВИД – и медици, и пациенти", смята той.

 

Как да помогнем:

Банковата сметка:

Община Бургас

IBAN: BG08SOMB91308424151744

БАНКА: ОБЩИНСКА БАНКА АД

BIC: SОMBBGSF

Вид плащане: 445100

Основание за плащане : Дарение за паметника на медиците


Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

КОВИД мина 1300 на 100 000

КОВИД мина 1300 на 100 000

Столичният щаб обсъжда нови мерки днес, в Бургас част от учениците минават на ротация
И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
75 лева за 694 643 пенсионери

75 лева за 694 643 пенсионери

КОВИД добавката ще бъде изплатена от 1 февруари, съобщиха от НОИ

8932 са новите случаи на КОВИД

8932 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 39 445 показват данните на Единния информационен портал
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

1 2 3 4 5 ... 415 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ