Памет

Паметникът на загиналите медици по Евангелието

04-06-2021 07:13
За него скулпторът Никола Станчев е взаимствал сцена от свалянето на Иисус Христос от кръста, софийски лекари с идея за национален монумент Паметникът на загиналите медици по Евангелието
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Първият паметник в страната на загиналите от КОВИД-19 медици ще бъде вдигнат в Бургас. 11 лекари и медицински сестри от областта са изгубили живота си от началото на пандемията досега. От тях 7 човека са от самия град. Общинският съвет вече гласува решение за построяването на монумента. Проектът е на скулптура Никола Станчев. Мястото не е избрано случайно - пред Хирургическия корпус на УМБАЛ-Бургас. Това съобщи бившият заместник-кмет по здравеопазването и сегашен главен общински лекар д-р Лорис Мануелян.
Идеята за монумента предложил скулпторът Никола Станчев. Негови творби има на възлови места в Бургас – „Куфарът на спомените" до гарата, „Рибарска мрежа" на бул. „Княз Богороди" и „Прибой" в градинката до Часовника са част от тях. По думите на главния общински лекар творецът имал личен емоционален мотив да преложи направата на паметника.

 

Да дариш от любов

 

„Съпругата на скулптора Станчев беше лекарка и също почина преди години. Двамата много се обичаха, много се подкрепяха. Затова и той не е безразличен към страданието и загубата на медиците", поясни д-р Лорис Мануелян. Затова и решил да дари проекта. Заплатени ще бъдат само материалите за отливането на паметника, който ще бъде 3 метра, архитектурната и инженерната скица, както и изпълнението на постамента. 
Те ще бъдат събрани от дарители. Материалът – бронз или месинг, ще бъде избран според събраната сума. Така, цената му ще варира между 170 000 и 200 000 лева. По думите на д-р Мануелян работата на скулптора е жест към загиналите не само в бели защитни облекла, но и към всички, изгубили битката с КОВИД-19.

 

Разпятието като състрадание

 

Самият скулпторен проект наподобява свалянето на Иисус Христос от кръста. В ролята на страдалеца обаче е пациента, подкрепян от двете страни от лекари – мъж и жена. Визуално конструкцията прилича на пресечена пирамида, като по този начин напомня за твърде рано отнетия човешки живот. „Тук става дума за човешката съпричастност и жертвоготовност. Акцентирам върху фигурата на лекарката, която е с по-силен инстинкт като всяка жена", поясни творческата си визия за образите Никола Станчев.

 

Послания в надписи

 

В лявата страна на постамена, върху черен гранит, ще бъде изписана Хипократовата клетва. Идеята е в бъдеще тук да я изричат току що дипломираните лекари. В единия край тя е счупена, като по този начин създава алюзията на артефакт. До нея е поставена друга, на която ще бъде изписан първият куплет от стихотворението „Моята молитва" от д-р Лорис Мануелян.

„Господи мой, ако съм съгрешил

в трудната си орис да лекувам.

Господи мой, моля те, прости

и дай ми вяра пак да продължа".

Преди няколко години д-р Мануелян написа и музика за песен към своето стихотворение.

Вече са заявили готовност да направят дарения за монумента както частни лица, така и лечебни заведения. Първи с по 1000 лева са самият д-р Лорис Мануелян и синовете му. Желание да дарят са изразили от Офталмологичния център „Свети Николай – Чудотворец", болница „Сърце и мозък" и болница „Маджуров".

 

Доброто заразява

 

Подобна идея за възпоменание на изгубилите битката с КОВИД-19 има и в София. Оказва се, че общинският съветник и специалист по инвазивна кардиология проф. Иво Петров ще внесе докладна записка за вдигане на паметник на загубилите биткта с КОВИД-19 медици от София. „Изглежда с колегите от Бургас мислем по един и същи начин за почитане на паметта на загиналите колеги по време на пандемията. Те обаче ни изпревариха, но в това няма нищо лошо. Напротив, колкото повече възпоменателни знаци има в памет на лекарите, медицинските сестри и санитарите, загубили живота си в спасяването на чужди, толкова по-добре, коментира проф. Петров. Сега обществото обърна внимание на лекарите по доста болезнен повод – коронавируса. Пред болетта хората си дадоха сметка колко важни са медиците за всички нас, и заслужават уважение не само, след като си отидат от този свят", допълни общинският съветник. Според него в една такава скулптора в столицата трябва да бъде отбелязано във възпоменателен надпис, че той е и за хиляди български пациенти, изгубили битката с коварното заболяване.

 

Колегията за загиналите

 

Според председателя на Столичната колегия на общопрактикуващите лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Миндов такъв паметник трябва да има. „Редно е обаче това да е национален монумент в памет на всички, изгубили живота си в резултат на КОВИД – и медици, и пациенти", смята той.

 

Как да помогнем:

Банковата сметка:

Община Бургас

IBAN: BG08SOMB91308424151744

БАНКА: ОБЩИНСКА БАНКА АД

BIC: SОMBBGSF

Вид плащане: 445100

Основание за плащане : Дарение за паметника на медиците


И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав Чурчев
276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Тя ще може да се поставя на пълнолетни, които след еднодозовата имат и първа доза РНК ваксина, казват от МЗ
1 2 3 4 5 ... 442 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ