Интервю

Не връщаме дете без преглед

31-05-2021 06:05
Дори да няма легла в болницата дежурните екипи са длъжни да окажат помощ, казва д-р Благомир ЗдравковНе връщаме дете без преглед
Clinica.bg

press@clinica.bg

В навечерието на 1 юни – денят на детето, педиатричната болница в София „Проф. Ив. Митев" започна кампания за набиране на средства. На лечебното заведение са нужни 75 хил. лв., за да се осигурят 6 апарата. Повече за нея, както и за това какво е състоянието на най-голямата детска болница в страната и на детското здравеопазване у нас, разказва новият директор на лечебното заведение - д-р Благомир Здравков.

- Д-р Здравков, предприехте мащабна кампания за набиране на средства за болницата, какво я провокира?

- Първо желанието ни да отбележим 1 юни – денят на детето, по един запомнящ се начин от нашите пациенти и персоналът. Както и да обърнем внимание на процента на медицинската дейност, която извършваме, защото в нашата болница са концентрирани най-добрите специалисти в областта на педиатрията. Целта на кампанията е да даде възможност на всички, които желаят, да помогнат на системата на детското здравеопазване и болницата да има качествена апаратура. Това ще гарантира безопасност на пациентите, както и ще осигури възможност за точна и съвременна работа за екипите, които се грижат за тях.

- Какво е състоянието на детското здравеопазване у нас?

- За голямо съжаление детското здравеопазване в България е фрагментирано, тъй като педиатричната грижа трудно се осъществява на едно място, налага се пациентите да се насочват към различни лечебни заведения, което е доста труден процес за родителите и за общопрактикуващите лекари на децата.

- Педиатрията в София е най-голямата болница в страната, до каква степен успявате да отговорите на нуждите на децата?

- Надяваме се нашият мандат като ръководство да подобри обслужването на децата и да направим консолидация, както между екипа в болницата, така и между структурите, които работят с деца. Това е нужната първа стъпка за по-качествено детско здравеопазване.

- Предвиждате ли някаква колаборация с другите лечебни заведения в столицата и страната в тази посока?

- Ние вече сме я започнали, буквално от първия ден на новото ръководство имаше доста стъпки, които извървяхме и резултатите са изключително добри. И от колегите от ИСУЛ, и от колегите от Пирогов, и от колегите от детската кардиология и кардиохирургия в НКБ имаме пълна подкрепа, защото и те осъзнават, че ядрото на педиатричната помощ е в нашата болница.

- Как ще се подобри колаборацията между тези лечебни заведения, за да са по-сигурни в обслужването малките ви пациенти?

- Направили сме едно планиране и съкратена комуникация директно между лечебните екипи, каквото допреди това нямаше и често бяха оставяни родители с деца да се лутат между базите, което за мен като професионалист и родител е меко казано неприемливо.

- Има ли разбиране между колегите ви, че е нужна една по-голяма и модерна детска болница?

- Това е общо мнение на всички работещи с деца, защото ще улесни работата на екипите и ще доведе до по-качествено обслужване на всеки пациент. В годините всички колеги узряха за това решение. Предстои да видим на държавно ниво как ще се реши този казус.

- Знаете какви бяха плановете до момента, адекватни ли са те?

- Доколкото си спомням при последното обществено обсъждане при проф. Костадин Ангелов по този повод бяха взети много противоречиви становища предвид и се взе решение строежът да се събори, за да се изгради нова база. Мисля, че една съвременна болница изисква съвременни условия.

- Къде е най-голямата пробойна в педиатрията в момента?

- В комплексната педиатрична помощ и при спешната педиатрична помощ както на болнично, така и на доболнично ниво. Също така имаме един дефицит на неонатолози, изобщо за инвазивните тежки специалисти – детска рентгенология, интензивната медицина в детската възраст. Това са не малки дефицити, но за щастие към момента колеги от различни специалности обезпечават дейността.

- Имате ли увереността, че ще се намерят млади медици, които да тръгнат по пътя на педиатрията?

- За щастие нашата болница е пример в това отношение, имаме доста млади колеги, може би половината от лекарския състав. За нас това е много въодушевяващо, надявам се да ги задържим и след периода, в който ще придобият специалност. Интерес има към педиатричните специалности, надяваме се да продължава и занапред, както и да се вземат мерки за подкрепа.

- Какво е нужно?

- Насърчаване на самите колеги, които избират да специализират педиатрия, може да се мисли за специални програми, финансирания, самият аз съм бил стипендиант на БЛС, това е била много силна подкрепа.

- В какво състояние заварихте болницата - във финансов и материално отношение?

- Във финансово отношение мога да кажа, че беше стабилно. При материалната база има доста какво да се желае. Това обаче не може да стане бързо, набелязали сме най-необходими неща, които трябва да се осигурят. Те са най-вече за тежките случаи и спешността.

- Лесно ли намерихте съмишленици за кампанията?

- Да, оказа се, че има страшно много хора, които са готови да помогнат за една кауза, каквато е детското здравеопазване, при това абсолютно безкористно. Някои от тях дори не желаят да се афишира техният жест. Включиха се хора от младежкия червен кръст, на които благодаря, те направиха силни кампании в полза на нашата болница. Дойдоха, попитаха кое е най-належащо и заедно очертахме рамката, много съм впечатлен от тези млади хора, които всеотдайно се хвърлиха в това начинание, много им благодаря.

- Спешността наистина е нерешен проблем в детското здравеопазване, ще има ли нежелани инциденти с върнати деца посред нощ занапред?

- С моето идване съм забранил да се връщат деца без преглед, дори да няма легла в болницата дежурните екипи са длъжни да окажат преглед, това е нормативно изискване, а не мой каприз. Обърнал съм внимание, че не може пациенти в тежко състояние да се пренасочват от една база в друга. За съжаление медицината е ресор, в който винаги може да се случат нещастия, но трябва да ги минимализираме.

- Има тънка граница между спешността и неотложността, как ще се отсяват пациентите?

- Да, но затова има ръководител на дежурния екип, ако той каже, че състоянието не е спешно детето може да подлежи на планов прием или да се мисли за пренасочване, така че преценката за спешността лежи на дежурните екипи. Но преглед задължително ще се направи.

- Как се отрази пандемията на болницата и пациентите ви?

- Заварих сравнително добре очертана рамка в това отношение. Напоследък, тъй като намаля заболеваемостта, сме редуцирали броя на леглата за КОВИД, но екипите имат доста добра рутина и резултати при лечението. Включително доста деца минаха с постковиден синдром, който засяга и сърцето, но екипите се справиха доста добре и децата са овладяни.

- Кои са рисковите групи, които успяхте да отсеете сред децата по отношение на КОВИД?

- Тези, които са с патология независимо дали на дихателната система или на сърцето.

- Какво бихте пожелали на най-малките си пациенти за празника?

- Пожелавм им да бъдат здрави, да имат едно хубаво и весело детство.

Как да помогнем

Всички, които желаят да подкрепят СБАЛ по детски болести „Проф.д-р Иван Митев", могат да го направят и чрез дарение по банковата сметка на болницата:

IBAN: BG92UBBS80021009737950

BIC: UBBSBGSF

ОББ АД


14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
Синдикат „Защита“ стяга протест

Синдикат „Защита“ стяга протест

Той е с искане за повече средства за Спешна помощ, планира се за края на март, казаха оттам
Старт на „Посланици на здравето”

Старт на „Посланици на здравето”

Националният конкурс за ученици се организира за 15-ти пореден път, той започва днес на 20 март и ще продължи до 5 ноември
1 2 3 4 5 ... 401 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ