кампания

Е-сертификатът е още една причина да се ваксинираме

02-06-2021 05:53
Първоначалните трудности са зад гърба ни, имунизацията в целия Европейски съюз напредва, но това не е спринт, а по-скоро маратон, казва Цветан КюлановЕ-сертификатът е още една причина да се ваксинираме
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Европейската комисия у нас започна кампания, с която да подпомогне усилията на властите у нас в имунизационния процес срещу КОВИД-19. Какво наложи това решение, бързо или бавно се справяме с ваксинацията на фона на ЕС, повече или по-малко са антиваксърите в България, кога трябва да внесем Плана за възстановяване и устойчивост и ще успее ли ЕС с въвеждането на „зеления паспорт", попитахме Цветан Кюланов. Той е и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

- Г-н Кюланов, ЕК в България започна кампания, за да подпомогне имунизацията срещу КОВИД, защо?

- Моментът е изключително важен за мобилизация на всички за постигането на колективен имунитет. Това, че идва лятото, ограничителните мерки отслабват и броят на заразените намалява не бива да ни кара да се отпускаме и да мислим, че сме победили пандемията. Вече има избор между различни типове ваксини, а доставките в целия ЕС са големи – разпределени са близо 300 милиона дози, а близо 245 милиона дози вече са поставени. Сега е моментът да ускорим ваксинирането, защото ще сме по-сигурни само, ако поне 70% от възрастното население е напълно имунизирано. Ето защо на 10 май започнахме кампанията „България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!" Създадохме видеоклип, който разказва накратко една емоционална история с щастлив край. Прегръдката е символ на близостта, заедността, на любовта. Идеята е, че ако всички се ваксинираме и постигнем колективен имунитет, ще отворим отново обществото ни, постепенно ще се завърнем към нещата, които харесваме и обичаме, към всекидневните контакти с близките си. Знаете например, че и досега има хора, които с месеци не са виждали родителите си от страх да не ги заразят. Внуци не са виждали бабите и дядовците си. Освен видеоклипа и неговата радио версия, ще популяризираме положителното послание за ваксинирането чрез редица информационни материали на открито благодарение и на нашите партньори от Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общините в България, СЗО, УНИЦЕФ, и много други организации в страната. Благодарим, разбира се и за подкрепата на Министерството на здравеопазването. След като това послание със силно емоционален заряд достигне до възможно най-голям брой хора, ще ги призовем да направят и следващата рационална стъпка – да се информират, да попитат своя лекар, да четат надеждни и проверени източници, а не фалшиви новини в социалните мрежи.

- Според Вас как се справяме с този процес?

- Нашата кампания допълва усилията на българските здравни власти и всички работим с една обща цел – България да успее да имунизира поне 70 на сто от възрастното си население. Виждаме опашките на т.нар. „зелени коридори" и колко много хора желаят да си поставят ваксина. Същевременно виждаме, че една значителна част от българските граждани все още имат своите колебания, без непременно да са противници на ваксинирането. Според резултатите от стандартния Евробарометър 94 – Зима 2020-2021 българите декларират значително по-ниска готовност да се ваксинират срещу коронавирус в сравнение с гражданите на ЕС. Кампанията ни се бори срещу дезинформацията и фалшивите новини, които слагат под общ знаменател ваксините и коронавируса като еднакво опасни. Това не е вярно – всички 4 ваксини, одобрени в ЕС са безопасни и ефективно ни защитават от опасната болест. Искаме хората да помислят по темата, да се обадят на лекаря си, да прочетат проверени и достоверни източници на информация. Само така ще могат вземат информирано решение.

- Изоставаме ли на фона на скоростта, с която тече ваксинацията в ЕС и защо? Вярвате ли, че до септември ще имаме колективен имунитет?

- Наистина имунизацията в целия Европейски съюз напредва, но това не е спринт, а по-скоро маратон. Близо 245 милиона дози са поставени общо в 27 те държави членки и този брой всеки ден нараства. Вече около 46% от възрастните в ЕС са с поне една доза. Но усилията не трябва да спират. С оглед на увеличените доставки през второто тримесечие се надяваме, че много скоро темпото на ваксинация в страните от ЕС ще се ускори и че до лятото можем да постигнем нашата обща цел за цялостно ваксиниране на 70 % от възрастното население.

- Защо само допреди по-малко от месец в България нямаше достатъчно ваксини? Къде е причината - в липсата на адекватни заявки от властите ни, на количества като цяло или в несправедливо разпределение на централно ниво?

- Ваксинирането в целия Европейски съюз имаше трудно начало. Основна причина беше недостатъчният производствен капацитет. Не забравяйте също така, че ЕС беше единственият производител на ваксини в света, който позволяваше те да се изнасят от неговата територия за други нуждаещи се страни, докато другаде имаше ограничение на износа на ваксини. Затова още в самото начало препоръчахме на държавите членки първоначалните по-малки количества през първото тримесечие да се използват в националните ваксинационни планове за приоритетни групи на хора на първа линия като здравни работници, работници от първостепенно значение извън здравния сектор, хора на възраст над 60 години, уязвими пациенти, които са изложени на особено голям риск поради здравословното си състояние и др. Това време обаче вече е зад гърба ни. Благодарение на усилията ни чрез създадената работна група под ръководството на комисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон в сътрудничество с комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду постепенно капацитетът за производство на ваксини се увеличава и се преодоляват затрудненията по отношение веригата на доставки. До момента са доставени близо 300 милиона ваксини в 27 държави от Съюза. От четирите одобрени към момента ваксини през второто тримесечие ще получим около 410 милиона дози, включително 55 млн. дози от еднодозовата ваксина на Johnson and Johnson. Количества има и в България – но само поставените ваксини имат значение. Затова призоваваме чрез нашата кампания хората да не отлагат това решение.

- Силни ли са антиваксиналните настроения в България според Вас на фона на тези в ЕС?

- Още преди кризата с коронавируса навсякъде в Европа и по света е имало хора, които са крайно настроени срещу ползите от ваксините, но те за щастие са относително малко. В България основното предизвикателство е да вдъхнем доверие и да помогнем с надеждна информация на значителна част от хората, които не са категорични „антиваксъри", а просто имат своите легитимни колебания. Те трябва да знаят, че ЕС има най-строгите правила в света по отношение на безопасността на ваксините, които одобрява за употреба на своя територия. Искаме българските граждани да помислят по темата, да се обадят на лекаря си, да прочетат проверени и достоверни източници на информация.

- Ще успее ли ЕК да се справи с пускането на "зеления паспорт" през юни?

- Това е още една добра причина да се ваксинираме – за да пътуваме лесно, с по-малко административни или финансови пречки през границите. На 20 май беше постигнато предварително споразумение между Европейския парламент и Съвета. Комисията остава уверена, че е реалистично цифровото удостоверение на ЕС за COVID да бъде въведено навреме за лятото още през юни. ЕК също така продължава да предоставя техническата инфраструктура относно цифровия портал и съответните мобилни приложения. През май започна пилотен проект и повечето държави-членки, сред които и България, вече проведоха успешни първи тестове с удостоверението. Успоредно с това държавите членки трябва да продължат да прилагат техническите решения на национално равнище. Да уточним, че цифровите удостоверения на ЕС за COVID ще са безплатни за всички европейци. Те няма да са задължително условие за пътуване, а средство за доказване на различни медицински факти – било то ваксинация, отрицателен тест или наличие на антитела за преболедуван коронавирус.

- Положението в Индия започва да поставя под въпрос производството на активни субстанции за лекарства, ЕК обмисля ли мерки в тази посока, за да няма дефицит в Европа?

- На първо място е важно да помогнем на хората в Индия, на медицинския персонал и здравните власти да се справят със заразата. ЕС отдавна е надежден партньор на Индия и ние отново доказваме това. Веднага след като Индия поиска подкрепа, ЕС и неговите държави членки се обединиха, за да помогнат със 100 милиона евро под формата на спешна помощ с доставки на различни медицински консумативи и оборудване. Задействахме нашия механизъм на ЕС за гражданска защита в една от най-големите си операции за реагиране. Колкото до вноса на медицински продукти по принцип, ЕС осъзнава факта, че веригите на доставки на основните производители на ваксини са тясно свързани помежду си и трябва внимателно да избягваме прекъсването на тези вериги. Разбираме трудната ситуация, пред която е изправена Индия, но считаме, че има опасност ограниченията върху износа да забавят, а не да ускорят края на пандемията. ЕС изнася и внася значителни количества активни вещества, необходими за производството на ваксини. Запазваме пълната си ангажираност с принципите на международната солидарност и международната отговорност, като същевременно гарантираме доставките на ваксини и активни субстанции за тях за европейците в съответствие с договорните задължения на дружествата.

В по-дългосрочен план, новият дългосрочен бюджет на ЕС има програма „ЕС в подкрепа на здравето" от 5,1 млрд. евро, с които ще бъде укрепена устойчивостта на здравните системи. Сред нейните цели е създаването на резерви от медицински консумативи, които ще бъдат използвани при кризи.

- Какви са очакванията Ви от Плана за възстановяване и устойчивост, който предстои да входира България? Докога може да се отлага входирането му? Притеснява ли ви възможността той да се изработи от служебен кабинет?

Механизмът за възстановяване и устойчивост дава неповторим шанс на България да финансира необходимите реформи и политики, които не само да я изведат успешно от кризата, но и да направят страната по-модерна, високотехнологична и конкурентоспособна. За да извършим тези промени и направим необходимите инвестиции разполагаме с подкрепа от над 6 милиарда евро безвъзмездни средства, без да смятаме останалите ресурси от редовния европейски бюджет за следващите 7 години. От България преди всичко зависи дали възстановяването ще бъде успешно. Тук говорим и за значителни подобрения и модернизация на здравния сектор. Ние сме тук, за да работим заедно с българските власти, така че националният й план да е максимално полезен за българите и да отговаря на всички заложени критерии в регламента. Все още е рано да обсъждаме по същество план, който не е формално подаден, но съм сигурен, че това ще се случи. Нека ясно да подчертая и още нещо важно – дори и най-добрият план на хартия не е достатъчен, ако няма широка обществена подкрепа и ясна визия от всички заинтересовани страни в обществото за пътя на реформите. През следващите няколко години трябва да се положат изключителни усилия за изпълнението и практическото осъществяване на този план, за да се превърне той в реални реформи и инвестиции в икономиката и да донесе осезаеми ползи за гражданите, за домакинствата, за бизнеса.


И БАПЗГ с национална кампания за ваксините

И БАПЗГ с национална кампания за ваксините

Стартът й беше даден с виртуален интерактивен курс за надграждане на знания
Започва кръводарителска акция в Пловдив

Започва кръводарителска акция в Пловдив

Тя се организира по инициатива на кмета Здравко Димитров и ще продължи три дни
Ваксинирайте се!

Ваксинирайте се!

Това е единственият сигурен и безплатен начин да се справим с КОВИД-19, казва новият здравен министър д-р Стойчо Кацаров
Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота

Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота

Българското представителство на Европейската комисия започва кампания за подкрепа на имунизацията срещу КОВИД-19

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ваксината е модерният начин да се отървем от заразите, казва проф. Иван Костов, директор на СБАЛАГ "Майчин дом" – София
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Да, ваксинирането ще прекрати пандемията, казва доц. Мария Стаевска – началник на Клиниката по алергология в Александровска болница
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирам, ползата е огромна, а рискът нищожно малък, казва проф. Ивo Петров – национален консултант по инвазивна кардиология
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Да, защото съм отговорна към здравето на другите, казва Милка Василева, председател на БАПЗГ
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Не можем да излезем от пандемията, ако не се ваксинираме, казва проф. Коста Костов – специалист по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна"
Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Ще се ваксинирате ли срещу К-19?

Да, ще се възползвам от първата възможност поради високия професионален риск, казва д-р Валери Цеков
1 2 3 4 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ