Темида

Съдът ще гледа делото за пакета на НЗОК (обновена)

02-03-2016 11:32


Съдът ще гледа делото за пакета на НЗОК (обновена)Ако магистратите отхвърлят промяната, рухва реформата
Конституционият съд (КС) ще разгледа дали разделянето на пакета на здравната каса на две е законно през следващата седмица. За 8 март е насрочено заседанието на магистратите по казуса, пише на сайта на институцията.

Искането за разглеждане на промените в Закона за здравното осигуряване, с които се раздели пакета на НЗОК, беше внесено още през юли миналата година от 61 народни представители от БСП и ДПС. Въпреки това то дълго време отлежава, докато КС реши дали е допустимо. Едва за следващата седмица е насрочено и първото заседание за разглеждане на делото по същество. Междувременно във ВАС Центърът за защита правата в здравеопазването жали методиката за здравната карта. Последното заседание по делото беше миналия месец, но още се чака решение на съда.

Ако магистратите обявят съответно за нищожни или противоконституционни двата акта, цялата здравна реформа рухва. Причината е, че в основата й в голяма степен седят тези два документа. Тогава системата ще трябва да работи по досегашните правила. Ако тези нормативи документи обаче останат, не е ясно какво точно ще се случи. Причината е, че окончателното въвеждане на разделянето на пакета на касата например минава през сключването на нов рамков договор с лекарите. Медиците обаче казаха не на този акт. Заради това според тях трябва да останат в сила старите правила на работа със здравната каса. От министерство на здравеопазването обаче обясниха за Clinica.bg, че в този случай Надзорният съвет на НЗОК ще трябва да определи цените, обемите и методиката, по която ще се сключват договорите с медиците и клиниките. Освен това болниците ще работят не по досегашния един пакет на касата, а по новите два пакета, които се определиха със съответна наредба на здравното министертво.  Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на ортопедията показват, че огромните диспропорциите в броя на операциите се запазват. Същевременно през 2019 г. интервенциите се увеличават. Какво стои зад цифрите, какво е качеството на медицинските услуги в тази област, кои са необходимите промени, гарантиращи добро лечение и ефективно изразходване на публичния ресурс, попитахме проф. Асен Балтов. Той е директор на "Пирогов"
Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Нощният труд става 0.15% от минималната заплата, договориха на среща в МС
Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници

Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. За болниците са предвидени около 200 млн. лв. повече. Има ли ръст при бюджетите на областните лечебни заведения и има ли необходимост от корекции в НРД, попитахме д-р Васислав Петров. Той е директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен и председател на Сдружението на областните болници.
ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

Спрягат д-р Йорданка Пенкова за нов управител на здравната каса
Без лимити за ПЕТ скенер

Без лимити за ПЕТ скенер

Отпада ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания годишно, каза министър Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 104 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020