модерно

Творци вкараха КОВИД-19 в музея

28-05-2021 10:37
Авангардисти излагат своя прочит на пандемията, за да освободят хората от страховете имТворци вкараха КОВИД-19 в музея
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Време е КОВИД-19 да бъде заключен и да остане само експонат в музея на човешката история. Време е той да бъде разгледан от всички страни, за да се освободим от неизвестното около него. Време е да станем пак такива, каквито бяхме преди пандемията. Тези свои желания за освобождаване от безпокойството и ужаса са превъплътили в материални и словесни творци авангарски млади художници, скулптори, поети и белетристи в първия по рода си „Музей на страховете". Така е озаглавена изложбата от инсталации и картини, която беше открита на 25 май в столичната галерия „Доза".
„Време е да осмислим заедно какво преживяхме и да се изправим пред ужасите и яростта си с подкрепата и медиацията на представители на всички изкуства", казва кураторът Милена Едвиг и допълва, че интерактивният проект интерпретира травмите, останалите в душите на всички нас от пандемията.

 

Експозицията е събрала вижданията

 

за пандемията на петима творци. Това са Драгомир Костадинов-PXRN, Александър Юзев, Зоран Мише, Мила Янева-Табакова и Мериан Николова. Тя е по идея на Милена Едвиг, Мария Ампова и Полина Видев от „Свободно поетично общество". Двете я омастиляват в проект, който печели субсия от 15 000 лева от Националния фонд „Култура" за социално ангажирано изкуство. „Искахме да облечем пандемията в нещо по-поносимо, да стане тя по-споделена, да включим драмата в образ и така да си дадем сили да живеем и се освободим от страха. Надяваме се бъдещето да е по-светло", казва кураторката на изложбата.

 

Хората да преодолеят страховете си

 

и с надежда да посрещат всеки нов ден. На това се надява и Полина Видев.

„Всеки един от нас преживя криза в послената една година независим дали тя е страх от самата болест, от промяната на плановете ни, от изолацията и невъзможността да общуваме, както преди.
Всеки има право на своите страхове и чувства, но изкуството може да събере хората в едно общо съпреживяване, за да могат да те чрез символите и метафорите да се освободят от тях", казва Полина Видев. Тя е убедена, че чрез тази своеобразна психодрама хората ще се уверят, че не са сами и чрез изкуството ще могат погледнат преживяното под различен ъгъл. Едни от тях ще се освободят от нея и ще гледат по-ведро, както вече успяват да го правят някои от творците, участници в изложбата. Други обаче ще предпочетат да запечатат в работите си точно трагичните моменти на дълбокото вътрешно изживяване.

 

Един от тях е Александър Юзев

 

За разлика от не един и двама авангардни творци, които остават в работите си лъч надежда, че след изпитанието КОВИД-19 човекът е станал по-добър и има надежда и светът да стане по-приятно място за живеене, той е точно на обратното мнение. 40-годишният му житейски опит и наблюдения са го довели до извода, че на всеки десет години човечеството преживява криза. Вместо обаче да излезе от нея по-одухотворено и омиротворено, то остава същото в бездуховността, липсата на състрадение към другия и нежеланието да преосмислиш живота си и го заживееш по един друг, по-достоен начин.

В „музея" Юзев е изложил инсталацията си „Не искам да излизам – 2". „Тя е версия на същата инсталация от времето на икономическата криза през 2011 г., само промених някои неща. Страхът, празнотата и към всичко това смяната на правителството и тогава, и сега бяха 1:1, казва Юзев. Тогава бях отвратен, създадох инсталацията от празни кутии в безтегловност. Сега нещата се оказаха същите. И сега сме в криза, макар и по-различна, за която едни казват, че е търговска, други казват, че вирус няма, макар и да е ясно, че го има.

 

Живеем под знаменателя на фалша

 

вече година. Затова със съвсем малки промени инсталацията се вписа в новия контекст", споделя творческият си поглед към нещата нейният създател.

Наблюденията му са, че в последните години хората са станали отчуждени съвсем не заради КОВИД-19, а заради материалността и алчността. „В допълнение коронавирусът просто ни накара да сложим материалните маски, но да свалим душевните", заключава той и от начина, по който изрича наблюдението си кара човек да се замисли дали пък наистина не е прав. Това ще покаже времето, както и бъдещите зрители и читатели на представените „артефакти" в „музея".

 

След закриването на изложбата

 

на 29 май, от 18.00 часа, когато творци на словото ще четат свои белетрестични и поетични творби, тя ще бъде представена онлайн. Тогава зрителите ще кажат в коментарите си своята дума, както и ще имат възможност да публикуват свои творби по темата. На литературното четене в събота със свои произведения ще се преставят Владимир Левчев, Ани Илков, Зорница Гъркова, Белослава Димитрова, Марианна Георгиева, Александър Христов и Полина Видас.

 

Свършек

 

Не разбрах: последно

ще ги бъде ли пчелите?

Вулканът заглъхнал

ще избухва ли?

Реките - вкаменени бунища?

Дюни някакви останаха ли?

Вода в океана от пластмаса?


...


Видях гробище.

Толкова голямо,

че плочите бяха като морени по склоновете.

Толкова голямо,

че беше стигнало до кошерите горе.

Толкова голямо,

че не се знаеше кое е гроб и кое е кошер.

Толкова голямо,

Че малкото останали дървета

бяха станали надгробни кръстове.

2020 г.


Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

КОВИД мина 1300 на 100 000

КОВИД мина 1300 на 100 000

Столичният щаб обсъжда нови мерки днес, в Бургас част от учениците минават на ротация
И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
75 лева за 694 643 пенсионери

75 лева за 694 643 пенсионери

КОВИД добавката ще бъде изплатена от 1 февруари, съобщиха от НОИ

8932 са новите случаи на КОВИД

8932 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 39 445 показват данните на Единния информационен портал
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

1 2 3 4 5 ... 415 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ