Интервю

Логично е да има четвърта вълна на К-19

24-05-2021 13:00
Бяхме на косъм да останем без инфекциозни клиники, искаха да ги закрият, казва проф. Камен Плочев Логично е да има четвърта вълна на К-19
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Случаите на КОВИД-19 у нас намаляват, но индийският вариант, който вече е разпространен в 44 държави, може всеки момент да бъде пренесен и в нашата страна. Защо смъртността в България остава висока, ще има ли четвърта вълна, по какъв протокол лекуват пациентите с коронавирусната инфекция във Военно-медицинска академия и какъв е секретът за справяне с пандемията. Това попитахме проф. Камен Плочев. Той е началник на Първа клиника по инфекциозни болести във Вонно-медицинска академия.
- Проф. Плочев, намаляха ли пациентите Ви в клиниката с намаляването на случаите от КОВИД-19, като цяло в страната?

- Значително по-спокойно е. Дори пуснах в отпуска трима човека. През лябораторията минават пет-шест човека на ден, което действително говори за утихване на третата вълна. Докога ще бъде това, не е ясно. Да се молим, да е последна, но някак си, не ми се вярва.

- Предполагате, че ще има и четвърта вълна?

- Да, логично е да се очаква четвърта, защото един от най-гъсто заселените региони в света, Индия, вече даде много жертви, умират по 3000 души на ден. Вариантът оттам е вече в други 44 държави. Той дава сериозно основание за безпокойство. Първо, Индия не е затворената от миналото държава. Напротив, отворена е, с развита икономика. Второ, от проби на много малко хора е направено генетично секвениране на генома. Опасността идва и от това, че страната е гъсто населена, там има и други варианти на коронавируса. Когато два различни се срещнат в човека, се създава нов вариант. Ако продължаваме така, всяка година на шест месеца ще има по един нов, което означава, че не е ясно колко вълни ще имаме. Същевременно, не само физическият, но най-вече емоционалният потенциал на работещите сферата на здравеопазването, се изчерпва.

- При лечението на КОВИД-19 използвате ли протокола на Министерството на здравеопазването?

- Да, категорично ги ползваме. Нещо повече, МЗ ни запасява редовно с много добри препарати, сред които и ремдесевир. Когато той се приложи рано, в първите пет-шест дни от началото на болестта, спасява много хора. Самият протокол е издържан, той е копие на това, което се използва в останалите европейски държави със съвсем малки разлики. Това е нормално, защото България е член на Европейския съюз. Самият аз имам свободата на работя и редовно съм докладвал и докладвам на началника на ВМА ген. Мутафчийски, който беше и председател на Националния оперативен щаб, за всичко, което смятам за необходимо да се въведе, да бъде променено. Не мога да се оплача, че гласът ми не се чува.

- Какви са Вашите предложения?

- Да се ползва ремдесевирът по-рано, а не да се спазват едни и други критрии, докато човекът си отиде. Ние коренно променихме виждането по този въпрос и аз успях да се наложа, като научно мислене, и като административно решение, антивирусният препарат да се прилага много по-рано. Така се подхожда и при грипа, и при СПИН-а.

- Независимо, че нивото на заболеваемост у нас пада, това на смъртността остава високо. Какво е вашето обяснение?

- Зависи кой как гледа чашата, дали е наполовина пълна или е наполовина празна. България винаги е била на първо място по смъртност от всякакви други заболявания. Естествено е КОВИД-19 да понасят най-тежко тези, които са с хронични заболявания. Затова и броят на смъртните случаи по-голям. В нашата клиника смъртността е 2,4%, но при нас лекуваме предимно по-млади хора без придружаващи заболявания. За цялата Военно-медицинска академия тя е около 5 на сто, а в световен мащаб достига до 9 процента.

- Имате ли информация в коя болница смъртността от КОВИД-19 е най-висока и в коя най-ниска?

- Доколкото ми е известно, в нашата клиника смъртността е най-малка, но е възможно и да нямам достатъчно информация и така да обидя други колеги. Такава официална информация няма.

- Продължавате ли лечението с рековалесцентна плазма, правите ли някакви проучвания за нови нейни възможности в прилагането й при КОВИД-19?

- Тя вече е рутинен терапевтичен метод. В началото още нямахме антиретровирусни препарати за блокиране на коронавируса. Самата плазма, освен антителата носи и нещо много ценно – антикоагуланти, т.е. ние въпрепятстваме глобалното развитие на болестта. Тя причинява васкулит – възпаляване на стената на кръвоносните съдове. От своя страна, той води до повишено образуване на тромби. Те се унищожават, ако се вкарат антикоагуанти, а плазмата изобилства на такива вещества. Чрез нея се отпушват кръвоносните съдове.

- Пандемията показа много пробойни в здравната ни система, но и един основен проблем – дефицитът на инфекционисти. Какво следва да се направи от тук нататък?

- Тази специалност е най-подценяваната в нашата страна. Колкото и цинично да звучи, ако има някой доволен от пандемията, това съм аз. С няколко министъра на здравеопазването съм се карал, защото искаха да закрият инфекциозните клиники в болниците. Ако не беше моята позиция, като консултант и председател на държавната комисия за създаване на специалност, да се боря против едно такова решение, сега нямаше да има инфекционисти. Когато започнах работа през 70-те години на миналия век, инфекционистите в страната бяхе 430, а сега са 173-ма.

- Кои министри искаха да закрият инфекциозните клиники?

- Не искам да задълбавам в тези неща. Мисля, че те просто са били лошо информирани. Български лекари, работещи в чужбин изглежда са им казали, че във Великобритания, например, няма инфекциозни клинки. Има един специалист за цялата болница, а всяка клиника е със сектор за инфекциозно болни, където такива пациенти се изолират. Специалистът минала и ги лекува. Там може и да е така, но в Италия, Франция, Испания, САЩ и на редица други места не е така. Сега се разбра, че без нас, инфекционистите не може. Вече ми казват да дам предложение за повече специализанти по инфекциозни болести, което много се радва.

- Заплащането обаче остава обидно ниско в сравнение с другите специалности. Как ще коментирате този проблем?

- Когато бях управител на Националната здравноосигурителна каса, съвестта не ми позволи да спекулирам с тази специалност. Аз много лесно можех да увелича плащанията за инфекциозни болести. Например, една диария да струва 10 000 лева. Е, ако го бях направил, с тази диагноза щеше да се окаже половин, че и повече България. Всички щяха да сключат договори за клинична пътека диария, защото 10 000 лева са си 10 000 лева. Аз обаче не направих това и за нея се плащат 200 лева, за което съм много обвиняван от колегите – инфекционисти. Сега обаче мисля, че ще се стигне до увеличаване на цените на пътеките. Вече се вижда, че без нас не може, че без нас може да настъпи социална катастрофа, поради което трябва да се осигури по-благоприятна среда за привличане на лекари и да се подобри ресурсът за тази специалност.

- Редно ли е да има болници само за КОВИД-19 или да се запази системата сега – отделения за това заболяване във всяко лечебно заведение?

- Ние все още знаем много малко за КОВИД-19. Не знаем как тази болест ще продължи по-нататък. Според някои научни публикации в човешката клетка е включен механизъм, който вкарва РНК информация от коронавируса в човешката ДНК. От там нататък тя започва да синтезира вируси без да се разрушава. По този начин коронавирусът може да стои в нея години без да се развие.

- Това добре ли е или не е добре?

- Не е добре, защото КОВИД-19 би станал подобен на бацила на туберкулозата. Стои си в организма и в даден момент може да раболее човек, защото имунната му система се е сринала. Ако болестта се развива така, то тогава няма да е необходимо да има отделения за КОВИД-19 във всяка болница, а във всеки град да има една, в която да се лекува тази болест. Според прогноза на Световната здравна организация това заболяване ще създава проблем на здравните служби до 2024 година. До тогава ще имаме достатъчно опит, за да вземем решение дали във всяко лечебно заведение да има такова отделение или да има обособени такива за лечение само на това заболяване.

- Каква е Вашата рецепта за успешно справяне в пандемията?

- Рецептата е познанията за биологичното и уважението към социалното. Като познаваш биологичното, знаеш приблизителн как ще се развие процесът. Ако уважаваш и социалните мерки, които стопират вируса да се разпространява или правят разпространението му ендемично, т.е. в определени райони, а не дифузно, както е сега, тогава ще имаме по-благоприятна прогноза. Най-трудно се преодолява социалната компонента, защото тя е свързана с икономически и социални стресове. Това означава, че икономиката в някои сектори спира да работи, ограничават се свободи на хората и начина на живота. Това води до неблагоприятни психологически въздействия върху хората, защото комуникацията е основната форма на съществуване на хомо сапиенса, която го отличава от останалите форми на живот на планетата.

- Какви са очакванията Ви от служебния здравен министър д-р Кацаров, плаши ли Ви политическото безвремие?

- Аз трудно мога да анализирам и да дам становище какво ще стане от тук нататък, защото не разбирам от политика. Колкото до здравният министър, той е сериозен човек с добра експертиза по отношение на ръководството на здравеопазването. Той знае слабите, но и силните страни.


Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Пфайзер съобщи за смърт на дете, получило сърдечен арест, след участие в клинично проучване за генна терапия
Случаите на коклюш растат

Случаите на коклюш растат

Още 179 са установени от 29 април до 5 май, имунизациите на бебетата срещу заразата вече са в ход от 6-та седмица
ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

Те трябва да са насочени към новия вариант на SARS-CoV-2 JN.1 за кампанията за имунизации през 2024/2025 г
Светът разделен за заплахата от КОВИД

Светът разделен за заплахата от КОВИД

45% от попитаните смятат, че тя е била преувеличена, у нас този дял е 44%, показва проучване на „Галъп интернешънъл"
44%  ръст на разходите за цигари

44% ръст на разходите за цигари

За разлика от Европа, богатите у нас пушат повече от бедните, има и силна намеса на тютюневата индустрия в здравните политики на страната
Новите правила за КОВИД влязоха в сила

Новите правила за КОВИД влязоха в сила

Болните, които не са хоспиталзирани, подлежат на самоизолация и лечение до 14 дни, по преценка на лекаря, предвиждат обнародваните промени
Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Искаме поне 14% ръст на КП

Искаме поне 14% ръст на КП

Преговорите за нов рамков договор (НРД) за 2024 г. са към своя финал. Какво трябва да е увеличението на КП, какво е състоянието на областни болници и ще има ли пари за по-високи заплати, попитахме д-р Васислав Петров

Скок на грипа у нас

Скок на грипа у нас

Епидемията ще е факт максимум до две седмици, увеличава се заболеваемостта и в Европа, показват данните на ECDC
Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Личните лекари издирват пациенти без имунизация и реимунизация, за да ги ваксинират, съобщи доц. Ангел Кунчев
1 2 3 4 5 ... 453 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ