НЕВРОЛОГИЯ

Стрес и обездвижване подмладяват инсултите

23-02-2017 10:10
В Търговище натрупахме сериозен опит с над 130 фибринолизи, мотивираме и другите колеги да ги правят, казва д-р Таня Митева
Снимка: Targovishtebg.com
Стрес и обездвижване подмладяват инсултите
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Областната болница в Търговище за пореден път е „отличник" при лечението на инсулти с най-съвременната терапия. За 2016 г. процентът на тромболизи там е 3.5 – колкото средния за Европа. И нарежда МБАЛ-Търговище сред лидерите в модерното лечение. Как една регионална клиника успява да „победи" големи университетски болници? Защо българите все още знаят малко за инсулта? Колко живота може да спаси по-добрата здравна култура? И подмладяват ли се инсултите? Пред Clinica.bg отговаря д-р Таня Митева, която е начело на Отделението по нервни болести в МБАЛ-Търговище от 1995 г.

- Д-р Митева, как една областна болница в Търговище се оказа лидер в модерното лечение на инсулти и „победи” големи университетски клиники?

- Този резултат не е получен изведнъж. Започнахме в началото на 2010 г. да прилагаме тромболиза. Работим вече осма година и имаме над 130 фибринолизи досега, което е един сериозен опит. Добрите резултати не са само за 2016 г. Назад във времето имаме години с по 25-27 фибринолизирани пациенти, което още повече качва процента на болните, получили модерно лечение.

- За да се направи тромболиза е ключово да се реагира бързо след получаване на инсулта, нали?

- Да, тук е много важна реакцията на пациента – да сигнализира и да стигне до нас. И след това сме ние – да създадем добрата организация, за да се състои лечението. При нас,  смятам, я има. Още през 2010 г., когато решихме, че ще прилагаме такава терапия, направихме необходимата организация между звената, които имат отношение към съвременното лечение на инсулта – „Спешна помощ”, Спешното приемно отделение, невролога, клиничната лаборатория, скенера... Има добра стиковка между всички тези звена, за да се случават нещата.

- 0чевидно и „Спешна помощ” в Търговище работи добре?

- Работи, да. А и поне два пъти годишно провеждаме срещи с екипите на „Спешна помощ”, за да напомняме, да ги обучаваме, да ги мотивираме – да водят болните по най-бързия начин и на правилното място.

- Процентът на тромболизите при вас през 2016 г. е 3.5, но за България остава изключително нисък – 0.6%. Защо?

- Има известна инертност в невролозите да започнат това лечение. Смисълът и на срещите, които правим, е да мотивираме останалите колеги да започнат да го прилагат. Има смисъл да се прави, макар че коства малко повече напрежение. Да, неврологът трябва да действа бързо. Но удоволетворението после – че един парализиран пациент си тръгва на крака, не може да се сравни с умората. Постепенно се увеличават колегите, които правят тромболиза. Макар и бавно, нещата вървят в правилната посока. Както всичко в нашата държава.

- А с годините подобрява ли информираността на пациентите или и тук оставаме в „сивата зона”?

- Зоната е сива все още. Информираността не се подобрява. Когато в местните медии излезе някаква статия от нас, която ги призовава бързо да реагират, има ефект за месец-два. И след това нещата си вървят по стария начин. Затова мисля, че националната кампания „Всичко за инсулта”, която започна Българското неврологично дружество, ще бъде изключително полезна. Навременното лечение и спасяването от инвалидизация е изключително важно.

- Кои са критичните симптоми, след които трябва да ни светне „червената лампичка”, че става дума за инсулт?

- Те са най-чести и, за щастие – най-видими. Изкривяването на устата, нарушението на говора и липсата на сила в ръка и крак. Тези симптоми настъпват остро и задължително са признак на мозъчен проблем. Много по-чести са инсултите със загуба на говор и парализа на крайник. Ако поне те реагират навреме, пак ще бъде нещо. Ще повишим процента на болните, които получават съвременно лечение.

- Какви шансове дава на пациента постъпването в болницата в т.нар. „златен час”?

- Пациентите трябва да разберат какво представлява исхемичният инсулт – остро състояние, при което настъпва прекъсване на кръвоснабдяването на определена зона мозъка, защото даден съд се е запушил – най-често от тромб. В тези 3 часа имаме време да реагираме, използвайки вещество, което да „стопи” тромба, да отпушим съда и да възстановим кръвоснабдяването. По този начин спасяваме мозъка, тъканта не загива и пациентът не се инвалидизира. На практика, инсултът не се състоява. А след 4,5 часа той вече се е състоял. Пораженията са сериозни и необратими. Затова гоним време.

- Каква част от пациентите загиват, въпреки усилията ви?

- За жалост, има доста тежки инсулти. През 2016 г. от 475 пациенти, които са лекувани при нас, имаме 50 починали – тук включвам и хеморагичните. Но има много тежки исхемични инсулти, където се развива тежък мозъчен оток и болните загиват. Включително, и фибринолиза не помага – знаете, че и тя не е на 100% успешна.

- Има ли подмладяване при инсултите?

- Има подмладяване на сърдечно-съдовите заболявания. Най-младият ни пациент за миналата година е на 26 години. Той обаче беше с наднормено тегло, диабет и нелекувано високо кръвно налягане.

- Спасихте ли момчето?

- За жалост, той не дойде в рамките на 3 часа – постъпи късно. Но нещата се развиха сравнително благоприятно и в момента е на крака, макар и с бастун. Но е в прилично състояние. Подмладяват се рисковите фактори за инсулта – високото кръвно, диабетът. Но мисля, че и начинът на живот играе много сериозна роля. Съвременният човек е обездвижен, съвременният човек живее стресово. И най-вече това води до подмладяване на тази патология.

- Със стреса трудно ще преборим, но какви други превантивни мерки можем да вземем?

- Повече движение, правилно хранене, да не пушим, с алкохола да не прекаляваме. Да си следим редовно кръвното налягане и, ако има нужда от лечение, да го контролираме адекватно. Да си проверяваме холестерола, кръвната захар. Всички тези неща зависят от нас. Но, за съжаление, в нашата държава профилактиката куца за всички заболявания, включително и за инсулта.

- Профилактиката куца, а как стои въпросът с рехабилитацията?

- В зависимост от възможностите на близките, рехабилитацията се провежда или вкъщи, или в отделенията по физиотерапия. Но за тежките инсулти, ако болният е с тежка парализа, това много трудно се случва. Ние ги лекуваме и после ги хвърляме в нищото. Още нещо ни тревожи нас, в по-малките градове. Нямаме млади попълнения. След нашето поколение няма кой да поеме лечението.

- Вашето отделение очевидно работи добре, имате ли проблем с кадрите?

- Екипът е добър, но е над 50 години. Да, обучаваме специализанти. Вземат специалност и отиват в София, във Варна, в чужбина.

- Как може да се спре това „обезкърваване”? В навечерието на изборите се лансират всякакви идеи – от санкции за лекарите, които емигрират, до стипендии за младите доктори?

- Със задължения, мисля, че не става. Ако един млад човек дойде в Търговище, има прекрасни условия да се развие като невролог. Ние сме база за специализация, тук има всякаква патология, ще се научи на много неща... Но по принцип мотивацията на младите да останат в България куца.


Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

НЗОК проверява болниците с тромболизи

НЗОК проверява болниците с тромболизи

От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слага

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ