Открития

По следите на българската ваксина

18-05-2021 07:00
Над 60 000 лв. са събрани до момента, търсят се между 15 и 40 млн. лева, за да не изгубим патентаПо следите на българската ваксина
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
През миналата година БАН обяви, че също работи върху българска ваксина срещу КОВИД-19. Нейн автор стана колектив под ръководството на проф. Андрей Чорбанов, който по-късно беше и депутат от "Има такъв народ". За да регистрира ваксината и да проведе клинични изпитвания, ученият започна дарителска кампания за набиране на средства. Докъде стигна проекта, кои са хората, подали му ръка, показва проверка на clinica.bg.
61 961.75 лева са събрани от дарители за българската ваксина срещу КОВИД-19. Препаратът се разработва от учените от Лабораторията по експериментална имунология при БАН под ръководството на проф. Андрей Чорбанов. В сметката на фондонабирателната кампания са постъпили и 1950 евро. Това показват отчетите на Института по микробиология на академията. Сумите са набрани за една година от обявяването й. Първата от тях е преведена от Висшия адвокатски съвет на 18 май 2020 г. и е в размер на 20 200 лева. Спомоществуватели на начинанието от тогава досега са както корпоративни дарители, така и частни лица.

Дарителите

Общо те са 75, като гражданите са 63-ма. От 50 и 100 лева са най-многобройните дарения от наши сънародници. Сред тях е и журналистката Валерия Велева, която е внесла 50 евро за разработването на българската ваксина. Един от тях е спазил възрожденската традиция и категорично е пожелал да остане анонимен. Той е дарил 100 лева. На пръсти се броят тези, които са внесли повече, като например предприемачът Валентин Ревански - 2500 лева, Олга Кръстанова - 1000 лева, Карина Ангелиев - 600 лева и Анастасия Папазян - 500 лева. Районната лекарска колегия в Пловдив е подпомогнала начинанието с 5000 лева. Други 1800 лева бяха събрани по време на благотворителната вечеря на 18 април.

 

По политически

Пръв дарител на Института по микробиология на БАН през март миналата година, след като стана ясно, че се разработва българска ваксина, стана парламентарната група на БСП от 44-то Народно събрание. Червените депутати се отчетоха с 30 000 лева. За разлика обаче от останалите спонсори, които посочват, че даряват за разработване точно на ваксината, левите народни представители предоставиха сумата за подпомагане на дейността на учените в борбата срещу КОВИД-19. Фирмата „Интръст" ЕАД на бизнесмена и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски бе вторият дарител на института с 40 000 лева. Те са предоставени на Департамента по вирусология и са за подпомагане на служителите.

 

Началото

Учените от Лабораторията по експериментална имунология при БАН стартираха  научната част на разработката със 70 000 евро по одобрен проект от института „Луи Пастьор" в началото на април 2020-та. „В момента работата по ваксината е във фаза предклинични изпитания. Събраните от дарителската кампания близо 62 000 лева са за тяхното финансиране. Сега прототипът се прилага на мишки. Надяваме се да обявим първите резултати през лятото", съобщи за Clinica ръководителят на екипа проф. Андрей Чорбанов. За самите клинични проучвания обаче ще са необходими между 15 и 40 млн. лева, каза още проф. Чорбанов. По думите му три държави вече са заявили интерес да ги финансират. „Сред тях обаче не е България", коментира той, но не пожела да ги назове. Ученият заяви, че патентът на ваксината ще остане български само, ако не бъде предоставен за клинични изпитвания навън. „Никой няма да ги прави и финансира, ако не притежава патента", мотивира се той.  Самият препарат  замислен в две дози - едната инхалационна, а другата инжекционна.

 

Разликите

В сравнение с останалите познати ваксини, българската не се базира на създаването на антитела, а е замислена като епитопна. Епитопи се наричат съставките на вируса, които имунната ни система разпознава. Идеята е сед прилагането й, тя да стимулира клетъчния имунитет, като по този начин създаде клетки, които да успеят да се справят с инфекцията. Учените умишлено не залагат създаването й върху образуването на антитела. Според световни проучвания те не са еднозначни, когато става въпрос за коронавируси, и по-точно за КОВИД-19. Една от теориите е, че антителата срещу него му създават условия да навлезе по-лесно в здравата клетка и така да ускори по-бързото разпространяване на заразата. Тя обаче е оспорвана от някои научни кръгове.


Втори екип от БАН разработва ваксина

 

Втори екип от БАН също разработва ваксина срещу КОВИД-19. Той е от Лабораторията по грипни вируси и работи под ръководството на главен асистент Лора Симеонова. За разлика от останалите ваксини, които залагат на изграждането на антитела, разработката на българските учени залага не на атакуването на самия вирус, а на механизма, който го образува. Целта е да се модулира клетъчния геном при вирусната инфекция.

Българските учени са установили, че зимно-епидемичния коронавирус 229, изолиран през 1980 г., има на 65% прилика със сегашния SARS-CoV-2. Това им дава надежда, че ще успеят. На подобен подход за борба с коронавирусите залага и авторитетният американски колектив от учени „Интерактом". Бългаският екип вече се е договорил да продължи работата си по създаване на медикамента с италиански учени в Рим, а последната фаза ще бъде с техни колеги от Хонконг, където има подходяща лаборатория за проучване на COVID-19.


РНК-ваксините са безопасни за бременни

РНК-ваксините са безопасни за бременни

Трупат се все повече доказателства, че те не причиняват усложнения и не предизвикват аборти и преждевременни раждания
Без сертификат при 70% имунизирани

Без сертификат при 70% имунизирани

Няма да има задължителна ваксинация докато съм премиер, увери Кирил Петков
Ръст на имунизациите

Ръст на имунизациите

Само за вчерашния ден са ваксинирани 24 447 души, а от началото на новата програма – 130 хил., казва Кирил Петков
Слагаме бустер след 3 месеца

Слагаме бустер след 3 месеца

Промяната ще бъде отразена в информационната система още от утре, каза доц. Ангел Кунчев

Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
Да помогнем на Марти да проходи

Да помогнем на Марти да проходи

Tригодишното момченце е с детска церебрална парализа и епилепсия, поради липса на достатъчно средства прекъсва терапия в чужбина
Щастието да даряваш

Щастието да даряваш

Добротата, приятелството, усмивката и помощта за другите, видяни през очите на три деца
Криминализират фалшивите сертификати

Криминализират фалшивите сертификати

Правителството ще има нулева толерантност към тях, ще се проверяват местата, откъдето са издадени документите на пациентите, които са влезли с КОВИД в болница

Засега няма да поръчваме Новавакс

Засега няма да поръчваме Новавакс

Причината е, че в момента у нас има излишък от ваксини и трябва да се подходи прагматично, казва Богдан Кирилов
Отличия за героите от пожара в Рояк

Отличия за героите от пожара в Рояк

Четири момчета получиха Почетен знак на президента за това, че спасиха обитатели от Дома за възрастни хора на 22 ноември
1 2 3 4 5 ... 103 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ