лице

Критикът, който стана министър

14-05-2021 06:18
Колегите на д-р Стойчо Кацаров очакват да насочи приоритетно ваксинацията за хората над 65 години и да ремонтира медицински стандартиКритикът, който стана министър
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Има факти, на които човек като че ли трудно може да повярва, като този, че д-р Стойчо Кацаров е новият здравен министър. И то не защото няма нужните качества за това - напротив, а защото през изминалите близо 20 години беше сред най-големите критици на всяко управление в този сектор. Но, както казват хората, колелото се върти и нещата често се променят в своите противоположности. А при него подобна метаморфоза не се случва за първи път.

Умен, с остър език и чувство за хумор, с богат професионален опит, д-р Стойчо Кацаров е едно от популярните лица в българското здравеопазване от години. И въпреки това не спира да ни изненадва.


Кариерата


Впечатляваща е. Зад гърба си има няколко образования. Завършва медицина през 1990 г. в МУ-София. Специализира вътрешни болести, а след това и здравен мениджмънт. През 2004 г. завършва още една магистратура - право. Кариерата си започва в като участъков лекар. Много бързо обаче се ориентира към политиката. През 1996 г. става председател на Общинския съвет в Дупница, а година по-късно и депутат от ОДС. Първо в 38-то, а после и в 39-то Народно събрание. От 1999 до 2001 година последователно става управител на Софийска област, а след това и заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов. Бил е част и от бордовете на различни болници.


Адвокатът


За разлика от всички министри на здравеопазването, които сме имали досега, д-р Кацаров е първият, който познава системата не само с хастара навътре, но и навън. Историята му на защитник на гражданските права в здравеопазването започна с тъжната сага на една жена, болна от рак – Теодора Захариева. Тя поведе битка за живота и лекарствата си, които по това време държавата не плащаше така щедро, както сега. След месеци и години на протести и дела, битката беше спечелена и през 2007 г. двамата заедно основаха Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Пет години по-късно Теодора Захариева почина, но д-р Кацаров продължи да води здравни битки срещу системата.


Вижданията


Пазарно, по-пазарно, тезите на д-р Кацаров – градацията горе долу представя в резюме философията за здравеопазването на новия министър. Той залага на демонополизацията на НЗОК, свободната конкуренция между лечебните заведения, приватизацията им, отпадането на всякакви лимити, национални здравни карти, които да указват нуждата от брой и вид болници, както и пълна редакция на медицинските стандарти.

Делата му и като администратор в екипа на д-р Илко Семерджиев преди 20 години, както и след това като директор на ЦЗПЗ се припокриват напълно с убежденията му. Д-р Кацаров заедно с Националното сдружение на частните болници беше в основата на няколко дела срещу „непазарни политики" на различни здравни министри. Най-голям – безспорно, беше отпорът към управлението на д-р Петър Москов, въпреки че и той изповядва десни политически убеждения. По негово време обаче се въведоха пръстовите отпечатъци за контрол на приема в болниците, лимитите, здравната карта и т.н.

„Атакувахме заедно нормативната база на министър Москов и служебния рамков договор. Тогава беше най-трудния период, правеха се много глупости", коментира д-р Николай Болтаджиев, който дълги години беше председател на Националното сдружение на частните болници и припомня една от крилатите фрази на д-р Кацаров: Не е администрацията, която трябва да определи дали са много болниците, а негово величество Пациентът.


Дар словото


Тезите си, д-р Кацаров често обича да облича в цветни и пиперливи форми, а това му се отдава съвсем естествено, защото езикът му е остър и богат. Примерите са много дори само в едно или две изказвания:

„Лимитите са израз на мързел от страна на администрацията"

„Ако е налице управленска импотентност, ние сме готови да бъдем вашата виагра"

„Целият балон на управленското усилие няма да доведе до нищо"

„Реформа не означава да повториш грешките"


Очакванията


Те са много, но при редовен мандат. В сегашното положение всички ги свеждат до минимум. „За съжаление като министър не може да направи реформа без промяна на закона, не, че не знае как, от години предлага логични и лесно осъществени неща", казва д-р Болтаджиев. Затова той очаква в сегашната ситуация д-р Кацаров поне да подреди нещата в МЗ.

„Той винаги е говорел за високата смъртност от КОВИД в момента и съм сигурен, че ще я намали, защото може. Формулата е да се насочи приоритетно ваксинацията при хората над 65 години и това очаквам да направи спешно. За тях имаше коридори в магазините, а трябваше да се редят на опашка с младежите за ваксина", казва д-р Болтаджиев. Той очаква и д-р Кацаров да направи възможно джипитата да получават ваксините си в кабинетите, а не да си губят времето по опашки, за да могат да ваксинират повече хора. Също така да подреди малко медицинските стандарти, при които има „лобизъм, което затрудняват хората и начина на лечение". „Трудно може да се направи нещо за два месеца, но той ще направи много, защото е човек, който може да работи денонощно. Ще спаси много животи", категоричен е д-р Болтаджиев.

В рамките на реалистичното са и очакванията на другите в съсловието.

„Познавам д-р Кацаров от конференции и симпозиум, прави ми впечатление, че няма черно-бели виждания, че оглежда нещата от различни страни, което е полезно. Очакванията ми са да помогне за тръгването на електронната здравна система, както и да няма ново отлагане на срока от 1 юни за влизане в сила на електронните рецепти. Също така да има диалог със съсловните организации, консенсус при вземане на важните решения, да бъде балансьор в този сложен сектор", казва проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

А някои от колегите му, които вече са седели в горещия стол на МЗ, дори му отправиха предизвикателство:

„Познавам добре д-р Кацаров, в пъти по-добър избор е от предходния служебен министър. Той има необходимия административен капацитет и ще ми е интересно, след като приключи работата си като министър и погледне системата 20 години по-късно, да каже дали си е променил някои от вижданията", казва д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър.

Без големи очаквания са и пациентите:

„Нямам очаквания кой знае какво да свърши за тия два-три месеца, батакът в системата всички го знаем. Надявам се да направи така, че лекарства в Наредба 10, които са за сметка на пациента, да стигнат до нуждаещите се", казва Ани Бонева, с която работят от години по общи проекти към ЦЗПЗ.


Човекът


Възхищавам се от логиката му, природно надарен е в това отношение, а и е завършил Математическа гимназия, казва за новия министър д-р Болтаджиев. Според него няма нещо нелогично, непоследователно, разхвърляно в мисълта му. А това го прави много интелигентен човек, който има и богата обща култура, затова го уважавам много, добавя той.

„Стойчо има много странно чувство за хумор, доста хора не го разбират и се засягат, ако се абстрахираш от това, той е доста социален и комуникативен, не е бурсук", казва за него Ани Бонева. Тя добавя, че той обича да става рано, да се разхожда, освен това е много примерен шофьор и обожава да играе с двамата си внука, които живеят в Швейцария заедно с родителите си. Чешит е, но, ако се сработиш с него е добър партньор, освен това познава машината - кой откъде се е пръкнал, ако му се даде възможност, може да промени много неща, добавя Ани и му желае успех.


Когато пациентите ти вярват

Когато пациентите ти вярват

Д-р Петър Грибнев замени скалпела и китарата с креслото на зам.-министър, а графикът му е пълен със задачи седмица напред
Българката – спасителка на милиони деца

Българката – спасителка на милиони деца

Д-р Сребра Родопска създава БЦЖ ваксината, печели световна известност, в родината дълго време не й обръщат внимание
Враг на Стефан Стамболов създава ВМА

Враг на Стефан Стамболов създава ВМА

Лечебното заведение е с над 300 мисии на свои лекари в горещи точки на света
Живот през черно-бели кадри

Живот през черно-бели кадри

Доц. Росен Калпачки залага на патриархалните традиции, определя се като мързелив човек, затова си е избрал фотографията за хоби
Хроника на една предизвестена агония

Хроника на една предизвестена агония

Или как заради политическата слабост за 30 години болниците ни се увеличиха с една трета, въпреки че населението ни оредя с толкова

Компромисната личност на един кандидат министър

Компромисната личност на един кандидат министър

От готов управленец до слаб администратор се люшкат мненията за д-р Силви Кирилов, сигурно е едно - няма как да е по-лош управленец от д-р Стойчо Кацаров
Пророк в собственото село

Пророк в собственото село

Пасторът-медиатор Захари Атанасов работи активно сред ромската общност за ваксинопрофилактиката срещу КОВИД-19
Тайфун с нежно име

Тайфун с нежно име

Пускай хляба си по водите, защото след много дни пак ще го намериш, обича да казва проф. Асена Сербезова

Първата болница в София

Първата болница в София

Управленски рокади съпътстват съдбата на "Александровска" от създаването й през 1879 г. и така до днес
Момичето от линейката

Момичето от линейката

24-годишната Ренета Маджарова е най-младият лекарски асистент, но вече е спасила не един човешки животи
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ