надежди

План за устойчиво здравеопазване

13-05-2021 10:33
Близо 675 млн. лв. залагаха досега властите, за да подобрят материално и кадрово състоянието на болницитеПлан за устойчиво здравеопазване
Clinica.bg

press@clinica.bg

Две седмици след края на индикативния срок за приключване на Плана за устойчиво развитие на България, страната ни все още го е финализирала заради смените във властта. Три варианта се предложиха досега, но всички очакваме в Европейската комисия (ЕК) да се внесе четвърти, който ще изготви новият служебен кабинет. Какъв ще е той, тепърва ще видим, засега обаче планът в сектор здравеопазване изглежда така.

Близо 675 млн. лв. трябва да се инвестират в здравната система според последния наличен вариант на Плана за устойчиво развитие на България. Той обаче е изготвен от бившето правителство и едва ли ще бъде окончателен.

Разпределението на средствата в него е основно за модернизация на ключовите болници в страната, задържане на кадрите в тях, реформа в психиатричната помощ, завършва не е-здравеопазването, както и за развитие на системата за спешни повиквания на 112. Първоначалният план на бившето правителство бе по-минималистичен. В него беше заложен бюджет от 607 млн. лв., като за 73.7 млн. трябваше да се налеят само в една болница – МИ-МВР. Намеренията по време на обсъждането им обаче се промениха и в края на миналия месец добиха следния вид:


Нова здравна рамка


Като начало в плана се предвижда изработването на три стратегии. Първата Национална здравна стратегия 2021-2030 г. и план за действие по изпълнението й. Вторият документ е Национална стратегия за психично здраве, а третият - Национална карта за дългосрочната нужда от здравни услуги в България. Целта е те да актуализират политиките в тези области и да подобрят услугите за пациентите. Средства по това перо не са предвидени.


Е-здравеопазване


Внедряване на прословутата информационна система отново е част от плана. Този път за нея не са заделени пари, но се предвижда да се актуализира подзаконовата нормативна уредба в страната – по-точно да се направи наредба за националната здравна информационна система, с която ще се регламентират работните процеси в НЗИС. Също така системата да се въеде в действие, тъй като това все още не е станало изцяло. Досега на национално ниво са пуснати в действие само отделни модули на НЗИС – е-рецепта, е-досие, е-направление, но и те все още не работят напълно.


Кадрите в системата


В тази част планът се позовава на вече осъществени промени. Първата точка визира наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, с която се задължават специализантите, за които държавата плаща, да работят за срок от 3 години в райони с установен недостиг на кадри. Общините също да могат да участват във финансирането на обучението им. Втората точка засяга възможността медицинските сестри да разкриват собствена практика, към момента нормативно условие има, но няма финансиране. Как ще се променят нещата не става ясно. Трета мярка е заплащането на разходите за обучение на студенти от държавата срещу ангажирането им да работят в определени болници за пет години, след това, процес, който вече започна. Той бе регламентиран в наредбата на МОН за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател.


Модернизация на болниците


Тук се предвижда да се усвои и основната част от финансовия ресурс - 579.4 млн. лв. Идеята е с тях да се укрепи капацитета на лечебните заведения, които са ключови за здравната система в страната. Засега обаче не е ясно кои са те. С парите трябва да се повиши енергийната им ефективност и да се обнови апаратурата в тях. Това ще доведе до оптимизиране на разходите болниците и ще подобри нивото на здравните услуги, които се предоставят на пациентите. Освен това ще намали напускането на лекарите и медицинските сестри, косвени позитивни ефекти се очаква да има и за първичната помощ, тъй като кабинетите на личните лекари са в болниците, смятат авторите на плана.


Неврорентгенология


Други 6.4 млн. лв. са заделени за обучителен център по интервенционална неврорентгенология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в София. Той ще трябва да се използва за обучение за осъществяване на ендоваскуларната терапия на всички мозъчно съдови заболявания – аневризми, артерио-венозни малформации, артерио-венозни фистули, както и терапията при остър мозъчен инсулт.


Психиатрична помощ


За нея в плана се предвиждат 28.5 млн. лв. С тези пари трябва да се финансира стратегията, която МЗ вече предложи - подобряване на материално-техническата база в психиатричната помощ, създаване на възможности за рехабилитация на пациентите, както и за приобщаването им към обществото. Средствата ще се насочат към всички 11 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 психиатрични клиники и отделения в многопрофилни болници с 4 000 легла.


Раков регистър


В плана се предвиждат и 4 млн. лв. за създаване на раков регистър, какъвто отдавна нямаме. Той трябва да бъде интегриран към Националната здравно информационна система, като ще се осъществява двупосочен обмен на информация - данни от пациентското досие на всички с онкологични заболявания и анализ на статистическа информация по отношение на възраст, пол, фамилна обремененост към онкологични заболявания и др.


Спешнa помощ


В плана са заложени и 56.7 млн. лв. за надграждане на националната система 112 с възможност за видео, данни, глас и текст в реално време, както и с други съвременни услуги. Какво от всичко това ще остане в окончателния План за устойчиво развитие на България и какъв вид ще има той обаче засега не е ясно.


Подкрепяме бюджета на НЗОК

Подкрепяме бюджета на НЗОК

Да се преосмисли предложението за освобождаването от заплащане на такси в детските яслите, казват от АИКБ
ИАМН да мине към Министерски съвет

ИАМН да мине към Министерски съвет

Сега е моментът, след преброяването, да се прегледа отново Националната здравна карта, казва д-р Александър Симидчиев
Скъпите лекарства на отделен ред

Скъпите лекарства на отделен ред

НЗОК предвижда да плаща за пост-КОВИД, за обучение на диабетици и грижи за новородени по домовете
Синдикат „Защита” стяга протести

Синдикат „Защита” стяга протести

Настоява за повече пари за спешната помощ заради поскъпването на горивата и спешно увеличаване на подценените клинични пътеки
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
Продължавайте да дарявате надежда и любов

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото, казват от БАПЗГ
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

1 2 3 4 5 ... 319 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ