МАНУАЛНА МЕДИЦИНА

Боли ви сърцето? Може и да е гръбнакът!

22-02-2017 08:37
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Боли ви сърцето? Може и да е гръбнакът! На всеки час ставайте за 5 минути от компютъра, съветва д-р Мариета Караджова
Болест ли е обездвижването и кои са нейните „жертви”? Има ли „банални болежки” в гърба, кръста и шията и защо не бива да ги неглижираме? И кога и как може да помогне мануалната терапия? Отговорите дава д-р Мариета Караджова от Клиниката по неврология на столичната „Александровска болница”. Тя е председател на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ).

Главоболие, болка в ухото или в сърдечната област – за тях много често може да се окаже „виновен” гръбнакът, обяснява д-р Мариета Караджова. Но само специалист по мануална медицина, след специализирано сегментарно изследване, може да прецени дали произходът й е от там, уточнява неврологът от „Александровска”. „Това изследване може да ни ориентира и в случаите, когато заболявания на други органи се „отразяват“ в шията, гърба и кръста”, обяснява д-р Караджова. По правило, всяка болка в тези области - с или без излъчване към ръката, плешката или крака, не бива да се неглижира. И пациентът трябва да потърси помощ.

ВИЗИТКА

Д-р Мариета Караджова е главен асистент към Катедрата по неврология на Медицински университет - София и работи в Клиника по неврология на „Александровска болница". Председател е на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ), което е член на Европейското научно дружество по мануална медицина (ESSOMM). Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката й лекари, специалисти по неврология и физикална медицина. През 2007 г. е защитила дисертация в областта на мануалната терапия при болка в кръста. Публикациите ù са главно в областта на мануалната медицина и болката.

„Важно е да отбележим, че специалист по мануална медицина може да се нарече само лекар със специалност и допълнитена квалификация с хорариум 300 часа. С успешно положен изпит за правоспособност. У нас най-често те са невролози или специалисти по физикална и рехабилитационна медицина, а в чужбина много ортопеди, ревматолози и специалисти по обща медицина са получили този сертификат”, обяснява д-р Караджова.

Най-ефективно е лечението с мануална терапия при болковите синдроми от дегенеративните заболявания на гръбначния стълб, протичащи най-често като механични нарушения.

Възникват при някое непремерено движение

– с или без вдигане на тежест, или при ежедневно продължително поддържане на определена поза, което пренатоварва гръбнака. Те могат да се явят на базата на дискова херния или дископатия (това е общото понятие за заболяванията на диска), но болката може да произхожда и от малките ставички или от поддържащия апарат (т.нар. лигаменти) на гръбнака. „Най-често източник на болка са всички гореизброени елементи на гръбначния сегмент едновременно, защото те понасят натоварването и рисковете еднакво – работят заедно като един комплекс. Сегментът включва двата прешлена, диска между тях, двойка ставички  и лигаментите, които стабилизират движението му до определени граници. Всичките те имат сетивни окончания за болка и затова могат да бъдат източник на болка”, обяснява д-р Караджова.

След като сегментарното изследване открие отговорното за болката ниво на гръбнака се извършва манипулацията – по посока на безболезненото движение. „Тя представлява един минимален тласък, проведен от ръката на лекаря-специалист в края на обема на движението. Много важно е манипулацията да бъде с много малка амплитуда, за да не настъпи увреждане на поддържащия апарат, луксация на ставичките или по-сериозни усложнения”, уточнява специалистът. Тъй като неизбежно манипулациите преразтягат споменатите вече лигаменти, броят им трябва да бъде ограничен – не повече от 5. При това е желателно между тях да се прави пауза от поне 3 дни, за да се възстанови състоянието на лигаментите. От друга страна, е желателно

да се проведат минимум 3 манипулации

тъй като част от оплакванията рецидивират след първата манипулация.

„За съжаление твърде често се случва пациентите да попаднат при некомпетенти „терапевти“, които манипулират при едно посещение много нива на гръбнака (понякога целия), също така многократно, ежедневно и т.н. Това води до съществено увреждане на поддържащия апарат на гръбнака и поява на болка от него (вече споменахме, че и лигаментите имат болкови рецептори), която е постоянна и не позволява на пациентите да поддържат изправена поза”, не крие д-р Караджова.

Противопоказани за мануална терапия са възпалителните и някои вродени заболявания на гръбнака, травми със счупване на прешлен, тумори и метастази, остеопорозата и други. „Тъй като сегментарното изследване не е достатъчно, за да се отхвърлят тези противопоказания, е необходимо да се направи поне рентгенова снимка на съответния отдел на гръбнака. Опитният специалист по мануална медицина ще се ориентира и ако има съмнение за някое от тези заболявания ще доизясни случая с допълнителни изследвания. Освен изброените диагнози (клинични противопоказания), съществуват и технически такива. Така при липса на поне 3 свободни от болка посоки на движение в засегнатата област,

рисковете от усложнения са съществени

затова не се провежда манипулация на гръбнака”, обяснява специалистът по мануална медицина.

Д-р Караджова не крие, че напоследък хроничната болка с гръбначен произход е много често явление и много се е „подмладила”. „Съвременното общество с развитието на информационните технологии закрепости хората пред компютрите. Децата от малки боравят с таблети, смартфони и електронни игри, които ги застопоряват в една поза – вместо да играят навън и да развиват опорно-двигателния си апарат. Те стават хилави и изнервени. Разбира се, че не трябва да се примиряваме с това”, категорична е д-р Караджова. „От една страна, седящата поза поставя повишени изисквания със статичното натоварване на мускулите, изискващо поддържането й. От друга, се намалява кръвообращението в тези области и те преждевременно дегенерират (остаряват)”, разяснява специалистът от „Александровска”. Затова е изключително важно е да се раздвижваме на всеки час и да спортуваме 2-3 пъти седмично, максимално възможно да ходим пеша.

Излишните килограми също са враг на всички стави

човешкото тяло, напомня д-р Караджова. „Те се пренатоварват съответно на наднорменото тегло и се амортизират преждевременно”, обяснява тя.

Какво обаче да правим, ако сме „заложници” пред компютъра 12 часа, всеки ден? „Обездвижването не е болест, но води до развитието на много болести. Най-вече на опорно-двигателния апарат, на сърдечно-съдовата система, натрупване на наднормено тегло  – цялото тяло страда”, предупреждава д-р Караджова. „Лечението“, естествено, е обратното на обездвижването – движение! Има възможност да се извършват някои леки упражнения и на работното място, смяна на работните позиции, избягване на приведени напред пози. На всеки час трябват 5 минути раздвижване. Смяната на позата не е достатъчна. Най-добре е да се стане и например да се обиколи два-три пъти бюрото", обяснява д-р Караджова.

Обездвижването по 12 часа, 5 дни, в офиса обаче не бива да се компенсира с безмислостни тренировки през уикенда. „Желателно е да се избягват спортове с резки експлозивни движения или прилагане на големи тежести във фитнеса. Много е важно внимателното загряване преди тренировка и също внимателно разтягане на мускулите в края й.

Добре е тичането да е върху естествени настилки

уточнява д-р Караджова. И признава, че най-често от болки с гръбначен произход страдат тежкоатлети, футболисти, баскетболисти, скиори, тенисисти. „Принципно, докато спортуват активно, хората до голяма степен са предпазени, поради добрата кондиция на мускулите, но след като спрат и се обездвижат, амортизацията става видна”, разкрива специалистът по мануална медицина.

И апелира: „Когато усетите болка в шията, гърба или кръста, не чакайте да започне да ви изтръпва ръката или крака. Потърсете помощ! Лечението на тези „банални болежки“ представлява една сложна мозайка от терапевтични мероприятия и мерки за вторична профилактика. Трябва да се направи внимателен анализ на рисковите движения във вашето ежедневие и да се намери начин да бъдат избягвани. Прерастването на т.нар. „остра“ (т.е. скорошна, „прясна“) болка в хронична се дължи на неправилното й лечение и поддържането й чрез непрекъснато извършване на провокиращите я движения или пози. Затова активното съзнателно участие на пациента е определящо. Ако пропуснем едно-две камъчета от мозайката, всичко ще рухне и ефектът ще бъде нулев!”.

50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

Те ще заместят химиотерапията, показва проучване за промяната на грижата за пациента
Японско светило оперира у нас

Японско светило оперира у нас

Уникалната инвезивна процедура бе направена в УМБАЛ „Св.Анна" – София от екипа на доц. Велчев
Хемофилия- диагнозата, която се бави

Хемофилия- диагнозата, която се бави

На 17 април Световната общност отбелязва Деня за борба с хемофилията. Тази година емблематични сгради в страната ще заблестят в червено, като цвета на кръвта в знак на съпричастност към хората с това рядко заболяване.
Иновация при колянното протезиране в

Иновация при колянното протезиране в "Св. Марина"

48 годишна жена с гонартроза е сред първите пациенти в България, която бе оперирана по най-новия метод в световен мащаб
Увеличават се пациентите с вродена глухота

Увеличават се пациентите с вродена глухота

Необходимо е да се разработи неонатален скрининг, каза проф. Диана Попова от ИСУЛ
Хващат Паркинсон още в зародиш

Хващат Паркинсон още в зародиш

Всяка година на 11 април света насочва погледа си с грижа към болните от Паркинсон. Що за заболяване е и може ли то да бъде открито навреме, попитахме началника на Клиниката по неврология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски", проф. Пенко Шотеков.
Соларна батерия е бъдещето за кохлеарния имплант

Соларна батерия е бъдещето за кохлеарния имплант

Навършиха се 20 години от първата кохлеарна имплантация у нас. Тя бе извършена от проф. Иван Ценев от ИСУЛ, който потърсихме, за да ни сподели какъв е бил пътя на кохлеарната имплантология у нас. 
Диабетиците искат повече информация

Диабетиците искат повече информация

Диабетиците се нуждаят от повече информация за диагнозата, както и от свързаните с него сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Това са част от основните изводи, които се налагат от проучването на (IDF).
Дете с рядка аномалия спасиха в Пирогов

Дете с рядка аномалия спасиха в Пирогов

Изграден е нов пикочен мехур на бебето, съобщиха от спешната болница
Пост при диабетици само със здравословна диета

Пост при диабетици само със здравословна диета

Вече тече трета седмица от Великденския пост. Това е период, през който вярващите християни се ограничават от консумация на храни със съдържание на животински продукти. При определени диагнози, обаче режимът може да е по-различен. Как стои въпросът при диабета, разказва д-р Енчо Енчев. Той е началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас.
1 2 3 4 5 ... 31 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019