МАНУАЛНА МЕДИЦИНА

Боли ви сърцето? Може и да е гръбнакът!

22-02-2017 08:37
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Боли ви сърцето? Може и да е гръбнакът! На всеки час ставайте за 5 минути от компютъра, съветва д-р Мариета Караджова
Болест ли е обездвижването и кои са нейните „жертви”? Има ли „банални болежки” в гърба, кръста и шията и защо не бива да ги неглижираме? И кога и как може да помогне мануалната терапия? Отговорите дава д-р Мариета Караджова от Клиниката по неврология на столичната „Александровска болница”. Тя е председател на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ).

Главоболие, болка в ухото или в сърдечната област – за тях много често може да се окаже „виновен” гръбнакът, обяснява д-р Мариета Караджова. Но само специалист по мануална медицина, след специализирано сегментарно изследване, може да прецени дали произходът й е от там, уточнява неврологът от „Александровска”. „Това изследване може да ни ориентира и в случаите, когато заболявания на други органи се „отразяват“ в шията, гърба и кръста”, обяснява д-р Караджова. По правило, всяка болка в тези области - с или без излъчване към ръката, плешката или крака, не бива да се неглижира. И пациентът трябва да потърси помощ.

ВИЗИТКА

Д-р Мариета Караджова е главен асистент към Катедрата по неврология на Медицински университет - София и работи в Клиника по неврология на „Александровска болница". Председател е на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ), което е член на Европейското научно дружество по мануална медицина (ESSOMM). Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката й лекари, специалисти по неврология и физикална медицина. През 2007 г. е защитила дисертация в областта на мануалната терапия при болка в кръста. Публикациите ù са главно в областта на мануалната медицина и болката.

„Важно е да отбележим, че специалист по мануална медицина може да се нарече само лекар със специалност и допълнитена квалификация с хорариум 300 часа. С успешно положен изпит за правоспособност. У нас най-често те са невролози или специалисти по физикална и рехабилитационна медицина, а в чужбина много ортопеди, ревматолози и специалисти по обща медицина са получили този сертификат”, обяснява д-р Караджова.

Най-ефективно е лечението с мануална терапия при болковите синдроми от дегенеративните заболявания на гръбначния стълб, протичащи най-често като механични нарушения.

Възникват при някое непремерено движение

– с или без вдигане на тежест, или при ежедневно продължително поддържане на определена поза, което пренатоварва гръбнака. Те могат да се явят на базата на дискова херния или дископатия (това е общото понятие за заболяванията на диска), но болката може да произхожда и от малките ставички или от поддържащия апарат (т.нар. лигаменти) на гръбнака. „Най-често източник на болка са всички гореизброени елементи на гръбначния сегмент едновременно, защото те понасят натоварването и рисковете еднакво – работят заедно като един комплекс. Сегментът включва двата прешлена, диска между тях, двойка ставички  и лигаментите, които стабилизират движението му до определени граници. Всичките те имат сетивни окончания за болка и затова могат да бъдат източник на болка”, обяснява д-р Караджова.

След като сегментарното изследване открие отговорното за болката ниво на гръбнака се извършва манипулацията – по посока на безболезненото движение. „Тя представлява един минимален тласък, проведен от ръката на лекаря-специалист в края на обема на движението. Много важно е манипулацията да бъде с много малка амплитуда, за да не настъпи увреждане на поддържащия апарат, луксация на ставичките или по-сериозни усложнения”, уточнява специалистът. Тъй като неизбежно манипулациите преразтягат споменатите вече лигаменти, броят им трябва да бъде ограничен – не повече от 5. При това е желателно между тях да се прави пауза от поне 3 дни, за да се възстанови състоянието на лигаментите. От друга страна, е желателно

да се проведат минимум 3 манипулации

тъй като част от оплакванията рецидивират след първата манипулация.

„За съжаление твърде често се случва пациентите да попаднат при некомпетенти „терапевти“, които манипулират при едно посещение много нива на гръбнака (понякога целия), също така многократно, ежедневно и т.н. Това води до съществено увреждане на поддържащия апарат на гръбнака и поява на болка от него (вече споменахме, че и лигаментите имат болкови рецептори), която е постоянна и не позволява на пациентите да поддържат изправена поза”, не крие д-р Караджова.

Противопоказани за мануална терапия са възпалителните и някои вродени заболявания на гръбнака, травми със счупване на прешлен, тумори и метастази, остеопорозата и други. „Тъй като сегментарното изследване не е достатъчно, за да се отхвърлят тези противопоказания, е необходимо да се направи поне рентгенова снимка на съответния отдел на гръбнака. Опитният специалист по мануална медицина ще се ориентира и ако има съмнение за някое от тези заболявания ще доизясни случая с допълнителни изследвания. Освен изброените диагнози (клинични противопоказания), съществуват и технически такива. Така при липса на поне 3 свободни от болка посоки на движение в засегнатата област,

рисковете от усложнения са съществени

затова не се провежда манипулация на гръбнака”, обяснява специалистът по мануална медицина.

Д-р Караджова не крие, че напоследък хроничната болка с гръбначен произход е много често явление и много се е „подмладила”. „Съвременното общество с развитието на информационните технологии закрепости хората пред компютрите. Децата от малки боравят с таблети, смартфони и електронни игри, които ги застопоряват в една поза – вместо да играят навън и да развиват опорно-двигателния си апарат. Те стават хилави и изнервени. Разбира се, че не трябва да се примиряваме с това”, категорична е д-р Караджова. „От една страна, седящата поза поставя повишени изисквания със статичното натоварване на мускулите, изискващо поддържането й. От друга, се намалява кръвообращението в тези области и те преждевременно дегенерират (остаряват)”, разяснява специалистът от „Александровска”. Затова е изключително важно е да се раздвижваме на всеки час и да спортуваме 2-3 пъти седмично, максимално възможно да ходим пеша.

Излишните килограми също са враг на всички стави

човешкото тяло, напомня д-р Караджова. „Те се пренатоварват съответно на наднорменото тегло и се амортизират преждевременно”, обяснява тя.

Какво обаче да правим, ако сме „заложници” пред компютъра 12 часа, всеки ден? „Обездвижването не е болест, но води до развитието на много болести. Най-вече на опорно-двигателния апарат, на сърдечно-съдовата система, натрупване на наднормено тегло  – цялото тяло страда”, предупреждава д-р Караджова. „Лечението“, естествено, е обратното на обездвижването – движение! Има възможност да се извършват някои леки упражнения и на работното място, смяна на работните позиции, избягване на приведени напред пози. На всеки час трябват 5 минути раздвижване. Смяната на позата не е достатъчна. Най-добре е да се стане и например да се обиколи два-три пъти бюрото", обяснява д-р Караджова.

Обездвижването по 12 часа, 5 дни, в офиса обаче не бива да се компенсира с безмислостни тренировки през уикенда. „Желателно е да се избягват спортове с резки експлозивни движения или прилагане на големи тежести във фитнеса. Много е важно внимателното загряване преди тренировка и също внимателно разтягане на мускулите в края й.

Добре е тичането да е върху естествени настилки

уточнява д-р Караджова. И признава, че най-често от болки с гръбначен произход страдат тежкоатлети, футболисти, баскетболисти, скиори, тенисисти. „Принципно, докато спортуват активно, хората до голяма степен са предпазени, поради добрата кондиция на мускулите, но след като спрат и се обездвижат, амортизацията става видна”, разкрива специалистът по мануална медицина.

И апелира: „Когато усетите болка в шията, гърба или кръста, не чакайте да започне да ви изтръпва ръката или крака. Потърсете помощ! Лечението на тези „банални болежки“ представлява една сложна мозайка от терапевтични мероприятия и мерки за вторична профилактика. Трябва да се направи внимателен анализ на рисковите движения във вашето ежедневие и да се намери начин да бъдат избягвани. Прерастването на т.нар. „остра“ (т.е. скорошна, „прясна“) болка в хронична се дължи на неправилното й лечение и поддържането й чрез непрекъснато извършване на провокиращите я движения или пози. Затова активното съзнателно участие на пациента е определящо. Ако пропуснем едно-две камъчета от мозайката, всичко ще рухне и ефектът ще бъде нулев!”.

Откриха нови пациенти с кардиоренален синдром

Откриха нови пациенти с кардиоренален синдром

Близо 100 души се прегледаха по време на кампанията „Сърце&бъбрек, съобщиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
500 000 са болните от ХОББ у нас

500 000 са болните от ХОББ у нас

Само една пета от пациентите се лекуват, каза проф. Костов
500 ендоваскуларни процедури за 6 години

500 ендоваскуларни процедури за 6 години

Близо 70% от нуждаещите се от транскатетърна клапна аблация, не я получават
Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Безплатни прегледи за акне в Александровска

Безплатни прегледи за акне в Александровска

Кампанията продължава до 18 октомври, казаха от болницата
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Искат разделяне на КП за рак на гърдата

Искат разделяне на КП за рак на гърдата

НЗОК да поеме имплантите при пациенти с мастектомия, настояват хирурзи-мамолози
София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

Преборихме се с конкуренцията на Барселона и Тел Авив
Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Контрацепцията не променя раждаемостта в  държавата

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р Диков
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019