МАНУАЛНА МЕДИЦИНА

Боли ви сърцето? Може и да е гръбнакът!

22-02-2017 08:37
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Боли ви сърцето? Може и да е гръбнакът! На всеки час ставайте за 5 минути от компютъра, съветва д-р Мариета Караджова
Болест ли е обездвижването и кои са нейните „жертви”? Има ли „банални болежки” в гърба, кръста и шията и защо не бива да ги неглижираме? И кога и как може да помогне мануалната терапия? Отговорите дава д-р Мариета Караджова от Клиниката по неврология на столичната „Александровска болница”. Тя е председател на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ).

Главоболие, болка в ухото или в сърдечната област – за тях много често може да се окаже „виновен” гръбнакът, обяснява д-р Мариета Караджова. Но само специалист по мануална медицина, след специализирано сегментарно изследване, може да прецени дали произходът й е от там, уточнява неврологът от „Александровска”. „Това изследване може да ни ориентира и в случаите, когато заболявания на други органи се „отразяват“ в шията, гърба и кръста”, обяснява д-р Караджова. По правило, всяка болка в тези области - с или без излъчване към ръката, плешката или крака, не бива да се неглижира. И пациентът трябва да потърси помощ.

ВИЗИТКА

Д-р Мариета Караджова е главен асистент към Катедрата по неврология на Медицински университет - София и работи в Клиника по неврология на „Александровска болница". Председател е на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ), което е член на Европейското научно дружество по мануална медицина (ESSOMM). Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката й лекари, специалисти по неврология и физикална медицина. През 2007 г. е защитила дисертация в областта на мануалната терапия при болка в кръста. Публикациите ù са главно в областта на мануалната медицина и болката.

„Важно е да отбележим, че специалист по мануална медицина може да се нарече само лекар със специалност и допълнитена квалификация с хорариум 300 часа. С успешно положен изпит за правоспособност. У нас най-често те са невролози или специалисти по физикална и рехабилитационна медицина, а в чужбина много ортопеди, ревматолози и специалисти по обща медицина са получили този сертификат”, обяснява д-р Караджова.

Най-ефективно е лечението с мануална терапия при болковите синдроми от дегенеративните заболявания на гръбначния стълб, протичащи най-често като механични нарушения.

Възникват при някое непремерено движение

– с или без вдигане на тежест, или при ежедневно продължително поддържане на определена поза, което пренатоварва гръбнака. Те могат да се явят на базата на дискова херния или дископатия (това е общото понятие за заболяванията на диска), но болката може да произхожда и от малките ставички или от поддържащия апарат (т.нар. лигаменти) на гръбнака. „Най-често източник на болка са всички гореизброени елементи на гръбначния сегмент едновременно, защото те понасят натоварването и рисковете еднакво – работят заедно като един комплекс. Сегментът включва двата прешлена, диска между тях, двойка ставички  и лигаментите, които стабилизират движението му до определени граници. Всичките те имат сетивни окончания за болка и затова могат да бъдат източник на болка”, обяснява д-р Караджова.

След като сегментарното изследване открие отговорното за болката ниво на гръбнака се извършва манипулацията – по посока на безболезненото движение. „Тя представлява един минимален тласък, проведен от ръката на лекаря-специалист в края на обема на движението. Много важно е манипулацията да бъде с много малка амплитуда, за да не настъпи увреждане на поддържащия апарат, луксация на ставичките или по-сериозни усложнения”, уточнява специалистът. Тъй като неизбежно манипулациите преразтягат споменатите вече лигаменти, броят им трябва да бъде ограничен – не повече от 5. При това е желателно между тях да се прави пауза от поне 3 дни, за да се възстанови състоянието на лигаментите. От друга страна, е желателно

да се проведат минимум 3 манипулации

тъй като част от оплакванията рецидивират след първата манипулация.

„За съжаление твърде често се случва пациентите да попаднат при некомпетенти „терапевти“, които манипулират при едно посещение много нива на гръбнака (понякога целия), също така многократно, ежедневно и т.н. Това води до съществено увреждане на поддържащия апарат на гръбнака и поява на болка от него (вече споменахме, че и лигаментите имат болкови рецептори), която е постоянна и не позволява на пациентите да поддържат изправена поза”, не крие д-р Караджова.

Противопоказани за мануална терапия са възпалителните и някои вродени заболявания на гръбнака, травми със счупване на прешлен, тумори и метастази, остеопорозата и други. „Тъй като сегментарното изследване не е достатъчно, за да се отхвърлят тези противопоказания, е необходимо да се направи поне рентгенова снимка на съответния отдел на гръбнака. Опитният специалист по мануална медицина ще се ориентира и ако има съмнение за някое от тези заболявания ще доизясни случая с допълнителни изследвания. Освен изброените диагнози (клинични противопоказания), съществуват и технически такива. Така при липса на поне 3 свободни от болка посоки на движение в засегнатата област,

рисковете от усложнения са съществени

затова не се провежда манипулация на гръбнака”, обяснява специалистът по мануална медицина.

Д-р Караджова не крие, че напоследък хроничната болка с гръбначен произход е много често явление и много се е „подмладила”. „Съвременното общество с развитието на информационните технологии закрепости хората пред компютрите. Децата от малки боравят с таблети, смартфони и електронни игри, които ги застопоряват в една поза – вместо да играят навън и да развиват опорно-двигателния си апарат. Те стават хилави и изнервени. Разбира се, че не трябва да се примиряваме с това”, категорична е д-р Караджова. „От една страна, седящата поза поставя повишени изисквания със статичното натоварване на мускулите, изискващо поддържането й. От друга, се намалява кръвообращението в тези области и те преждевременно дегенерират (остаряват)”, разяснява специалистът от „Александровска”. Затова е изключително важно е да се раздвижваме на всеки час и да спортуваме 2-3 пъти седмично, максимално възможно да ходим пеша.

Излишните килограми също са враг на всички стави

човешкото тяло, напомня д-р Караджова. „Те се пренатоварват съответно на наднорменото тегло и се амортизират преждевременно”, обяснява тя.

Какво обаче да правим, ако сме „заложници” пред компютъра 12 часа, всеки ден? „Обездвижването не е болест, но води до развитието на много болести. Най-вече на опорно-двигателния апарат, на сърдечно-съдовата система, натрупване на наднормено тегло  – цялото тяло страда”, предупреждава д-р Караджова. „Лечението“, естествено, е обратното на обездвижването – движение! Има възможност да се извършват някои леки упражнения и на работното място, смяна на работните позиции, избягване на приведени напред пози. На всеки час трябват 5 минути раздвижване. Смяната на позата не е достатъчна. Най-добре е да се стане и например да се обиколи два-три пъти бюрото", обяснява д-р Караджова.

Обездвижването по 12 часа, 5 дни, в офиса обаче не бива да се компенсира с безмислостни тренировки през уикенда. „Желателно е да се избягват спортове с резки експлозивни движения или прилагане на големи тежести във фитнеса. Много е важно внимателното загряване преди тренировка и също внимателно разтягане на мускулите в края й.

Добре е тичането да е върху естествени настилки

уточнява д-р Караджова. И признава, че най-често от болки с гръбначен произход страдат тежкоатлети, футболисти, баскетболисти, скиори, тенисисти. „Принципно, докато спортуват активно, хората до голяма степен са предпазени, поради добрата кондиция на мускулите, но след като спрат и се обездвижат, амортизацията става видна”, разкрива специалистът по мануална медицина.

И апелира: „Когато усетите болка в шията, гърба или кръста, не чакайте да започне да ви изтръпва ръката или крака. Потърсете помощ! Лечението на тези „банални болежки“ представлява една сложна мозайка от терапевтични мероприятия и мерки за вторична профилактика. Трябва да се направи внимателен анализ на рисковите движения във вашето ежедневие и да се намери начин да бъдат избягвани. Прерастването на т.нар. „остра“ (т.е. скорошна, „прясна“) болка в хронична се дължи на неправилното й лечение и поддържането й чрез непрекъснато извършване на провокиращите я движения или пози. Затова активното съзнателно участие на пациента е определящо. Ако пропуснем едно-две камъчета от мозайката, всичко ще рухне и ефектът ще бъде нулев!”.

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
1 2 3 4 5 ... 42 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020