общество

Протегнатата ръка

01-05-2021 07:34
Или как добрите хора могат да спасят една детска съдба, разказва Мариана Соколова от Детска къщаПротегнатата ръка
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ден преди един от най-светлите християнски празници – Великден, решихме да публикуваме историята на едно малко момиченце и нейните ангели-спасители от фондация „За нашите деца". Защото какво по-голямо добро от това да извадиш от тъмнината на страха и самотата едно малко момиченце. Каква е историята на Ели, разказва Мариана Соколова, ръководител на Детска къща, където помагат на деца с проблемни родители и семейства.

Всеки, който се е грижил за малко дете, знае, че 6 месеца от неговия живот могат да са цяла вечност, могат да са един миг, а може да са и двете. Ние в Детска къща измерваме в дни връщането на детството на едно дете. Установихме, че 6 месеца са времето, за което едно уплашено, тъжно, мълчаливо, недохранено, скрито, изгубено дете се сдобива с неустоима усмивка, самочувствие, увереност, любопитност, неспирна бъбривост и присъща игривост.


Ели влезе при нас на 7 ноември 2020 г.,

в полунощ, със своите по-големи брат и сестра. Само две големи уплашени очи се виждаха зад креслото, зад което се скри. Седмици почти не говореше, играеше сама някъде настрани, скриваше се под леглото от всеки чужд човек, влязъл в къщата. Тя нямаше никакво понятие за цветове, форми, плодове, зеленчуци, цветя, животни, сезони, дни на седмицата. Почти не можеше да говори разбираемо, не беше чувала за Дядо Коледа и Баба Марта, нямаше представа какво е рожден ден, имен ден, празник. За нея светът беше едно страшно и тъмно място, от което предпочиташе да се крие.


За шест месеца в детската ни къща

Ели порасна с 4 години и 6 месеца. Научи, че е хубаво да имаш своя стая, свое легло, свои дрешки и играчки. С удоволствие се наслаждава на утринен тоалет, вечерен душ, избор на тоалети и прически, рисуване, моделиране, апликиране, готвене, сервиране, пазаруване, пеене, танцуване. Ели празнува за първи път в къщата своя имен ден, рожден ден на приятел, Коледа и Нова Година, Баба Марта, Трети март, Първа пролет.


Вече няма търпение да отиде в градина,

където е записана и нетърпеливо обяснява на д-р Станчева, че не се страхува от инжекции, защото иначе няма да я вземат в градината. Обожава сесиите си с Алекс (психологът от ЦОП „Света София) и Ани (логопедът от ЦОП „Щастливо детство"), първа се облича и обува за часовете по детска йога в Дневен център и всяка сутрин се интересува, какво интересно сме им предвидили за деня – посещение на детска солна стая, изложба на дракони, куклен театър или друго, което не е опитвала. За 6 месеца грижи в Детска къща, старанието и вниманието на специалистите от различните услуги на Фондация „За Нашите Деца" и обичта на детегледачките Ели откри своето детство, усмихва му се и ежедневно празнува своите 4 години и 6 месеца.

 

Кои са те

 

Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Детство",или с обич наречен от екипа ни Детска къща, е открит през 2012 г. и е временен подслон за до 6 деца на възраст от 3 до 7 г. От създаването си до началото на 2021 г в Детска къща са получили грижа 57 деца, от които 38 са осиновени, 7 – върнати в биологичното си семейство и 6 настанени в приемни семейства. За тях в къщата с много обич и индивидуално отношение се грижи екип от висококвалифицирани детегледачки, като с допълнителни активности се включат и част от останалите ни специалисти – логопед, специалист „Ранно детско развитие", психолог и др. До юли 2020 г. в Детска къща са настанявани деца от 0-2 години. Поради законодателни промени, които налагат приоритетно бебетата, разделени от родителите си, да се настаняват в приемни семейства, къщата е пригодена за по-големи деца. От октомври 2020 г. в нея се настаняват предимно деца от 3 до 7-годишна възраст. Всички те са отделени от семействата си поради различни причини, които поставят в риск техния живот, физическо, емоционално и психическо здраве и възможностите им за развитие.


Проверяват търга с тестовете за ученици

Проверяват търга с тестовете за ученици

Приветстваме интереса на КПКОНПИ, така ще отпадната всякакви съмнения, казаха от МЗ

Още деца се връщат в клас

Още деца се връщат в клас

През днешния и утрешния ден се очаква над 1000 ученици да седнат на чиновете, отчетоха от МОН
Уницеф с кампания за детското психично здраве

Уницеф с кампания за детското психично здраве

Един на всеки седем младежи е диагностициран с депресия, 46 000 се самоубиват всяка година по света, припомнят от организацията
Виртуалната реалност възпитава невротици

Виртуалната реалност възпитава невротици

Моето поколение имаше щастливо детство, с много игри и непрекъснат досег с природата, това дължим и на децата си, казва д-р Цветеслава Гълъбова

Подкрепи една мечта

Подкрепи една мечта

Администрацията на президента приема заявленията на студентите и учениците за стипендия

Менталното здраве на децата е в опасност

Менталното здраве на децата е в опасност

КОВИД-19 увеличи проблемите, 16.3% от тийнейджърите в Европа са засегнати, казват от Уницеф

На челни места в ЕС сме по дрога на деца

На челни места в ЕС сме по дрога на деца

Намалява и възрастта, на която те решават да експериментират с веществата до 11 години, съобщават от НЦОЗА

Имаме спешна нужда от детска болница

Имаме спешна нужда от детска болница

Всяко преразглеждане на проекта за нея ще ни върне назад, смята проф. Добрин Константинов

Не връщаме дете без преглед

Не връщаме дете без преглед

В навечерието на 1 юни педиатричната болница в София „Проф. Ив. Митев" започна кампания за набиране на средства. На лечебното заведение са нужни 75 хил. лв., за да се осигурят 6 апарата. Повече за нея, както и за това какво е състоянието на детското здравеопазване, разказва д-р Благомир Здравков.

В НКБ спасиха недоносено бебе

В НКБ спасиха недоносено бебе

За първи път в България лекарите са направили интервентно затваряне на персистиращ артериален канал при толкова малък пациент

1 2 3 4 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ