Избор

Радостта да чуеш: Вече не ме боли

03-05-2021 08:36
Сред пациентите ни има и хора, преболедували КОВИД, казва Елза Димитрова, която учи в специалност Радостта да чуеш: Вече не ме боли
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
През март тази година Медицинският колеж на МУ-София отбеляза своя патронен празник. Именно на 19 март се навършиха и 178 г. от рождението на великата българска благодетелка Йорданка Филаретова, чието име носи колежът. Тя е посветила живота си на благотворителност и грижа за бедни, болни, бездомни и др. Именно на помощ към болните и слабите се учат и студентите следващи в МК. Днес ще ви запознаем с една от тях - Елза Димитрова, която се обучава в специалност "Масажист с увредено зрение".
Сградата, в която МК се помещава  днес, не е случайна. Тя е построена именно от Йорданка Филаретова, като първоначално е била приют за бедни, болни и самотни хора. В началото на 20 век става училище за подготовка на медицински специалисти и до ден днешен остава такова. В колежа се предлага обучение по редица специалности: Медицински лаборант, Рентгеновлаборант, Инспектор по обществено здраве, Парамедик, Помощник-фармацевт, Зъботехник, Рехабилитатор, Масажист (с увредено зрение) и Медицински козметик.

аааа

Сред всички специалности, които се учат в

аааа

Медицинския колеж към МУ-София, безспорно една от най-интересните е „Масажист с увредено зрение", която е единствена в България. Елза Димитрова се обучава в нея вече трета, последна година. Вследствие на инцидент преди години, Елза частично губи своето зрение. Тя се насочва към професията масажист, защото това е начин, по който може да помага на хората. Нещо, което за нея е важно и я радва, а най-добре се чувства, когато човекът от среща й каже – „Вече не ме боли". Небезизвестни са и твърденията, че всъщност масажът е една от дейностите, които хората с нарушено зрение правят по-добре от зрящите, поради високата чувствителност на ръцете си. Най-напред тя започва да се обучава в център по рехабилитация в Пловдив, оттам обаче я насочват към Медицинския колеж на МУ-София, където тя започва да учи висше образование.

аааа

„Специалността е много интересна и отговорна,

аааа

учим различни дисциплини, работим с реални пациенти и ходим на практика в болниците. Смятам, че има добра реализация.", сподели Елза. Учебният план е с широк спектър – студентите учат както анатомия, ортопедия, кинезитерапия, така и медицинско законодателство, социална медицина, хигиена, екология, различни видове масаж, зонотерапия, акупресура и дори вътрешни болести. „Преподавателите дават всичко от себе си на занятията, на лекциите и на упражненията, така че да прилагаме правилно наученото", сподели Елза. За нея масажист е отговорна професия, а освен това й носи удоволствие и радост от това, че си помогнал някому. „Това е основното", категорична е третокурсничката.

аааа

В момента тя е на държавен стаж в Националната

аааа

физиотерапевтична и рехабилитационна болница в кв. "Овча Купел", София. Денят и започва със събуждане в 6 часа, а 8:30 започва работният ден. „Хората са добре настроени,  гледат да научим нещо, да ни обучават, да питаме каквото не знаем", сподели тя. Същевременно обаче се усеща и напрегнатата атмосфера заради пандемията, има известно притеснение, както сред медицинските специалисти, така и сред пациентите. Елза е на стаж в болницата, от сравнително скоро, а преди това е била в Пирогов, откъдето остава с много добри впечатления. Определя дисциплината там като „стриктна" и това много й допаднало. Същевременно медиците са били на среща да отговарят на въпросите й, защото тя се определя като „любопитко", който обича да пита, особено, когато нещо не й е ясно. „Работихме доста, бяхме рехабилитатори, кинезитерапевти.

аааа

Масажът е отговорна дейност, защото носим

аааа

отговорност за хората, с които работим. Има сънни артерии, които не трябва да се натискат, рисковани зони, трябва да внимаваме при дисковихернии и други диагнози", споделя още Елза. Наред с това масажът помага при редица състояния като подобрява кръвообращението, състоянието на кожата, релаксира мускулите. Масаж се прилага и като част от програмата за възстановяване на преболедувалите КОВИД-19, а сред пациентите, с които Елза се среща, има и такива. Тогава се набляга на дихателната система, с цел подобряване на дишането, кръвообращението, както и на мускулите, които са изпаднали в спазъм. „Повечето такива пациенти са или са били с пневмонии. Отделно има и хора с диабет, при които пък са засегнати долни крайници, както и пациенти претърпели инсулт, при които раздвиждването е още по-сложно за масаж, защото тогава се засягат и долни, и горни крайници", разказа още третокурсничката.

аааа

Истинска радост за нея е и самото общуване

 

с хората, не само на медицински, но и чисто човешки теми, до което неминуемо се стига.„ Обичам работата си. Зареждаме, когато хората почувстват облекчение -тогава се отпускат, започват да споделят.Най-голямо удовлетворение усещам, когато ги видя, че са доволни", каза още Елза.

Погледът й напред е свързан с желанието да завърши висшето си образованието, а след това да запише и магистратура по ерготерапия и работа с деца. По-нататък си представя живота като си намери работа в болница или център за такива дейности. Както мнозина, така и тя е усетила трудностите от пандемията, но не я е страх от КОВИД, защото го изкарала три пъти. „Миналата година бях сред първите заразени, след това юли го изкарах пак и октомври за трети път и по-леко. Правили са ми тестове и имам антитела. Вирус има, както и хора, които боледуват тежко, но някои неща в тази пандемия ми се струват преувеличени. Имам предвид, че покрай нея забравихме, че има онкоболни, забравихме хората с диабет, сърдечноболните, хората с инсулт и се насочихме главно към КОВИД. Вируси винаги е имало", смята тя.

Двигател в живота й са целите, които си е поставила, а именно да изкара държавните си изпити, стажа и да се реализира професионално. И най-вече да продължи да усеща радостта от това, че помага и да чува думите – „Вече не ме боли".


Натискът върху медиите у нас се увеличава

Натискът върху медиите у нас се увеличава

„Делата шамари" срещу журналисти стават повече, целта е да се окаже форма на тормоз и да се спрат неудобни разследвания, казват от Амнести Интернешънъл

Свободата е усещане за баланс

Свободата е усещане за баланс

Това е онази вътрешна мярка за уравновесеност, която дава свободата и полета на духа, казва д-р Ваня Савова
Заедно за Ивo

Заедно за Ивo

За да продължи лечението си, младият писател и семейството му имат нужда от финансова помощ
Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена Сербезова

Когато доброто стане заразно

Когато доброто стане заразно

Екип от медици и доброволци заедно преобразиха Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" в място, където, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница
Столът на здравния министър се клати

Столът на здравния министър се клати

Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрят

Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
1 2 3 4 5 ... 55 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ