Апел

Да помогнем на Марио да диша

23-04-2021 14:30
Той страда от детска церебрална парализа и се нуждае от спешна операция на таза, за която са необходими средства Да помогнем на Марио да диша
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
16-годишният Марио води битка за глътка въздух. Той страда от детска церебрална парализа и едно специално дете, което диша и преглъща трудно. Заедно с него в борбата е и майка му Ками Матеева, която моли за помощ, защото са необходими средства за лечение. „Не очаквам да проговори, не очаквам да проходи, моите мечти са избягали отдавна. Искам само да диша", казва тя.

Битката на Марио и майка му започват още със самото му раждане в Испания. Бременността на Ками протича добре, но в последния момент й казват, че плацентата й е отлепена. Детето се ражда с цезарово сечение, а още в първите мигове от живота му лекарите казват, че е мъртвороден.

Божията воля обаче е детето да живее.

След като медиците започват да се борят за живота на майката един от тях поглежда към детето и вижда, че стомахчето му подскача. Тогава лекарите взимат бебето на ръце - оказва се, че той е бил 6 минути без вуздух и е с диагноза детска церебрална парализа.


Години по-късно семейството се мести

в България и започва лечение тук. На Марио са направени над 20 операции, но по думите на майката състоянието му се влошава. Миналата години се стига до ситуацията, в която Марио едва диша, заради гръбначно изкривяване. Майка му обаче продължава да търси варианти. Намира болница в Турция, където лекарите могат да помогнат на Марио чрез терапия със стволови клетки и операция за наместване на тазобедрена става. Необходимите средства обаче не се събират, състоянието на Марио се влошава и гръбнакът му се изкривява още повече. „Храната не му влизаше в стомаха, той се беше завъртял към гръбнака и яденето влизаше в дробовете", разказа Ками.

В крайна сметка той заминава в Турция

със закъснение, но лекарите преценяват, че операция на този етап не може да се направи, защото първо трябва да му се изчистят дробовете. Те му поставят сонда, след което започват рехабилитация, от която има подобрение. Макар и с подкрепата на апаратура, той започнал да се изправя, а на лицето на Марио имало усмивка.

От февруари семейството отново е в България, а на Марио продължава да е необходима операция на таза, смяна на сондата и рехабилитация. Новата дата за операция е била 10 април, но средства отново не са събрани. Затова дарителската кампания продължава.

Към момента са необходими 7000 евро

за операция за наместване на таза, но е твърде вероятно да трябва повече средства, защото не се знае какви процедури точно ще са необходими, предвид влошаване на състоянието на детето. „Единствено искам е Марио да диша, да няма болки да диша спокойно", казва Ками. Тя моли от сърце, който може и има желание да помогне на Марио и въпреки всички мъки и изпитания надеждата у нея не угасва, а борбата продължава.

Как да помогнем

 

Ако искате да помогнете, може да го направите по следните начини:

Банкова сметка: BG88RZBB91551011572397RZBBBGSF. BGL

Maрио Анчов Матеев
чрез paypal на адрес - www.paypal.com/paypalme/KaymetMateeva

Може да помогнете и с есемес: DMS MARIO 17777


Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
Да помогнем на Марти да проходи

Да помогнем на Марти да проходи

Tригодишното момченце е с детска церебрална парализа и епилепсия, поради липса на достатъчно средства прекъсва терапия в чужбина
Щастието да даряваш

Щастието да даряваш

Добротата, приятелството, усмивката и помощта за другите, видяни през очите на три деца
Отличия за героите от пожара в Рояк

Отличия за героите от пожара в Рояк

Четири момчета получиха Почетен знак на президента за това, че спасиха обитатели от Дома за възрастни хора на 22 ноември
Подкрепи уязвимо дете с талант

Подкрепи уязвимо дете с талант

Кампанията е организирана от фонд Добротворчество към Младежкото БЧК
Българската Коледа пак с надежда

Българската Коледа пак с надежда

Президентът Румен Радев откри новата кампания днес, през изминалото издание бяха подпомогнати 500 деца
Да помогнем на Светлозар

Да помогнем на Светлозар

Самотният баща на две деца е с болест на Бюргер и има нужда от помощ
Когато църквата реши да храни и лекува

Когато църквата реши да храни и лекува

Храмът „Свети Георги – Победоносец" в столичния квартал „Дървеница" подпомага близо 200 нуждаещи се с топла храна и лекарства
Липсата на образование ни направи агресивни

Липсата на образование ни направи агресивни

Трудно е да се променим, но трябва да го направим, като започнем да спазваме реда, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Въпрос на политика

Въпрос на политика

Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в България

1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ