В „Александровска”

Спасяват от слепота със стволови клетки

20-02-2017 13:49
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спасяват от слепота със стволови клеткиВземат се от здравото око, методът е алтернатива на трансплантацията на роговица
Вече и у нас – в университетската „Александровска болница", спасяват от слепота със стволови клетки. Методът е алтернарнатива на класическата трансплантация на роговица и постепенно се налага по цял свят.

Стволовите клетки най-често се вземат от здравото око на пациента. Под микроскоп се извършва много малка по размер биопсия за получаване на материал – с дебелина под 100 микрона, обясняват специалистите. Получените клетки се размножават в изкуствена специализирана среда в лаборатория за около две седмици, след което се присаждат оперативно на болното око.
Вече година екипът на „Александровска” трупа опит в култивирането, отглеждането и трансплантация на стволови клетки при пациенти с увредена очна повърхност. Ръководител на проекта е доц. Иван Танев, завеждащ III-то очно отделение в Клиниката по очни болести, а рамо до рамо с него работят д-р Яни Здравков и д-р Розалия Христова.

„Предимствата на метода са използването на инкубирани собствени клетки от пациента, при което

няма риск от отхвърляне на присадената тъкан

и предаване на инфекции", обяснява доц. Танев. Иновативната процедура е подходяща при голям брой очни заболявания – като химични изгаряния и травми, автоимунни болести, тежки инфекции и алергии на роговицата, усложнения след прекарана херпесна инфекция. Офталмолозите напомнят, че засягане на роговицата често има и някои системни заболявания – като захарен диабет, множествена склероза или след прекаран инсулт. По данни на Световната здравна организация, именно тези очни увреждания са втората по честота причина за развитие на слепота, която може да бъде преодоляна чрез посочения метод. „Крайната цел на лечението е постигане на здрава очна повърхност и прозрачна роговица. Те са от основно значение за доброто зрение“, обяснява доц. Танев. Методът е алтернатива на класическото присаждане на роговица, което

може да се забави заради липса на донор

До момента в „Александровска болница” се извършват ежемесечно трансплантации на очни тъкани. Научната част е по проект, финансиран от Медицински университет-София. Обработката на стволовите клетки е скъпоструваща, като се изискват специални условия за отглеждането и размножаването им. Затова лекарите от университетската болница си сътрудничат с биолози от тъканна банка „Биорегенерация”.

За постигнатия успех екипът на „Александровска” бе удостоен с престижна награда от Националния конгрес „Новости в Офталмологията’ 2016“. Именно там д-р Розалия Христова представи резултатите от извършени трансплантации със стволови клетки. Поради големия научен интерес към този метод сред световната офталмологична общност, тя и нейният ръководител доц. Иван Танев са поканени да изнесат доклад по темата на Европейския конгрес по очни болести, който ще се проведе тази година в холандския град Маастрихт.

В ПЛОВДИВ

 

Помогнаха на сладкар с полупробито око

И в пловдивската „Централ Хоспитал" миналото лято спасиха окото на 52-годишен мъж след присаждане на стволови клетки. Динко Диманов пострадал на работа в сладкарски цех. Прах от захар или брашно попаднала в окото му, а разтърквайки го – той стигнал до дистрофия на роговицата. Когато стигнал до болницата, окото му било полупробито, а лекари сметнали, че е подходящ за трансплантация.

Болницата има договор с тъканна банка, откъдето набавили стволовите клетки. А трансплантацията приключила за около час. След нея Динко се чувства отлично и вижда добре.Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Отстраниха тумор с тегло над 1 килограм от мозъка на 41-годишен пациент
Компютър помага на деца с увреждания

Компютър помага на деца с увреждания

Технологията позволява да се ръководи с поглед, обясниха от Фондация "Асист"
Иновациите в онколечението удължават живота

Иновациите в онколечението удължават живота

Близо с 80% е увеличена 10-годишната преживяемост на пациентите с тази диагноза
Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Какво е бъдещето на терапията при ревматоиден артрит?

Какво е бъдещето на терапията при ревматоиден артрит?

Досега няма намерен медикамент за РА, което завинаги да го излекува, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Представят модерни методи в неврохирургията

Представят модерни методи в неврохирургията

На конференция в Правец ще обсъждат терапията при глиални тумори и други ракови заболявания
Награди за иновативни проекти

Награди за иновативни проекти

Остават още 13 дни за кандидатстване, напомнят организаторите
България в MEGA, но няма база от геномни данни

България в MEGA, но няма база от геномни данни

Англия има на базата на геномна информация от 100 000 души, каза Боги Елиесен от Копенхагския институт по прогностични проучвания
Изследваме иновативно автоимунни заболявания

Изследваме иновативно автоимунни заболявания

Сред първите 14 в света сме по този показател, показват данните от научен форум в Дрезден
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019