БЛАГОРОДНО

По-добра грижа за децата с рак в Пловдив

20-02-2017 09:36
Новият сектор към Детската онкохематология на „Св. Георги” е изграден с даренияПо-добра грижа за децата с рак в Пловдив
Clinica.bg

press@clinica.bg

На по-добра грижа ще се радват малките пациенти на Детската онкохематология към университетската „Св. Георги” в Пловдив. В новия сектор, изграден с дарения, ще се лекуват вродени хемолитични анемии и коагулопатии и ще се прави дневна химиотерапия, обявиха от болницата.

В новия сектор има 10 специални легла, подходящи за кръвопреливане и кратки вливания на цитостатици. На малките онкопациенти ще се провежда дневна химиотерапия без болничен престой, разказа завеждащата звеното доц. д-р Мария Спасова. Тя обясни, че идеята е децата да не се хоспитализират. Затова в новия сектор ще идват малки пациенти с онкологични заболявания, които се чувстват по-добре в определени стадии от болестта си и от етапа на лечението си.

Секторът е обособен в неизползвано помещение към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на „Свети Георги“, в която се намира и звеното „Детска онкохематология“. Изградени са чакалня, кабинет за прегледи, стая за  регистрация на постъпващите пациенти, зали за провеждане на лечението, санитарно помещение и стая за персонала. Ремонтът и оборудването са на стойност 80 000 лв., а средствата са събрани от дарения на хора от цялата страна и от българи в чужбина. Инициатор е група във „Facebook”, която миналата година вече веднъж е събрала 68 000 лв., с които са закупени 16 инфузомата – инфузионни помпи за прецизно вливане на медикаменти, и 8 стойки за тях.

Ремонтът на новосъздадения сектор е направен безвъзмездно от пловдивската фирма „Екосист“. А на официалното му откриване присъстваха част от щедрите българи, застанали зад каузата – сред които и Варта Шербечян, на чието име е била дарителската сметка.

През „Детска онкохематология“ на пловдивската „Свети Георги“ ежегодно минават около 200 деца. То е единственото за цяла Южна България. Екипът, начело с доц. д-р Мария Спасова, както и началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. д-р Иван Иванов, не крият огромната си признателност към всички хора с добри сърца, които са се включили в събирането на средствата за новия дневен сектор.


Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Национална конференция „ХИВ/СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести" ще се проведе от 30 май до 2 юни 2024 г., съобщи МУ-Пловдив
Уебинар за онкологични заболявания

Уебинар за онкологични заболявания

Той ще се проведе на 8 юни, предназначен е за общопрактикуващи лекари и специалисти, казват от СОНМ

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Деца ще бягат в благотворителен маратон

Деца ще бягат в благотворителен маратон

Избират кауза за подкрепа – апаратура за педиатричната болница в Бургас, лекции за здравето в страната или център за младежи
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с поодбни проблеми, на 19 май отбелязваме световния ден в тяхна помощ
Форум за борба със сколиозата в София

Форум за борба със сколиозата в София

Той ще се проведе на 29 юни, участие в него ще вземат пациенти и болници от България и Турция

Ден на народите в МУ-Плевен

Ден на народите в МУ-Плевен

Той ще се проведе на 18 май, тази година участие ще вземат участие отбори от пет държави - Индия, Италия, Гърция, Африка и България
Събират средства за лечение на млад мъж

Събират средства за лечение на млад мъж

Това ще стане по време на благотворителния концерт в Монтана, по-голямата част от сумата вече е осигурена, съобщиха от общината
1 2 3 4 5 ... 250 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ