футуристично

Що е то „зелен паспорт"?

14-04-2021 06:15
Докато Европа се чуди накъде да поеме, САЩ засега се отказа от тази идея, а в Израел тя вече работиЩо е то „зелен паспорт
Clinica.bg

press@clinica.bg

Правото на хората да се движат свободно е едно от най-високо ценените постижения в ЕС, както и важна движеща сила на икономикатa. Пандемията обаче сериозно го възпрепятства. Държавите членки въведоха различни изисквания за пътуващите от рискови райони: карантина, самоизолация, тест за инфекция със SARS-CoV-2 и др. Появиха се и опити за фалшифициране на някои документи, например за ваксинация. Затова на 17 март ЕК обяви, че ще се работи по създаването на единни удостоверения, наречени „цифрово зелено удостоверение".

Зад сложното название ще се крие хартиено или цифрово удостоверение, което да показваме при поискване. Идеята е това да става, когато пътуваме в друга държава от ЕС, но нищо чудно да ни се наложи да прибягваме до него и в собствената си страна. Подобни идеи имаше английският премиер Борис Джонъсн, който смяташе да го въведе като билет за кръчмите на Острова. И докато Европа се чуди накъде да поеме, САЩ засега се отказа от тази идея, а в Израел тя вече работи. Там зелен паспорт се иска за вход за всякакви масови събирания, за хотел, фитнес, басейн, ресторант и кафе, за театър и кино, дори за градински събирания. Въпреки че засега не е ясно каква ще е съдбата на зеления паспорт в ЕС, структурата му е очератана.


Съдържание


Освен имената, датата на раждане и още лични данни, в него ще може да има три вида информация:

- че на притежателя е поставена ваксина срещу COVID-19, каква, както и къде;

- резултат и дата на направен NAAT тест или бърз тест за антигени, включен в общия и актуализиран списък на ЕС;

- че притежателят е преболедувал инфекция със SARS-CoV-2 след положителен резултат от тест NAAT или положителен бърз тест за антигени, включен в общия и актуализиран списък на бързите тестове за антигени на ЕС;

Държавите членки ще трябва да издават удостоверенията в цифров формат или на хартиен носител, а може и по двата начина. Те ще съдържат оперативно съвместим баркод, позволяващ да се провери автентичността, валидността и целостта им. Информацията в удостоверенията ще е на официалния език в издаващата държава, както и на английски. 


Цена


Зелените паспорти ще са безплатни за хората. Освен това притежателите им ще има право да поиска ново удостоверение, ако съдържащите се в него лични данни не са точни или са станали неактуални, както и ако е загубил документа. Зелените паспорти няма да направят невалидни други доказателства за ваксинация, направен тест или преболедуване, издадени преди тях.


Последствията


След като зелените паспорти влязат в сила, държавите в ЕС ще могат да ограничават движението на хора от трети страни, ако има заплаха за общественото здраве. Комисията ще може да преценява дали тази трета държава издава удостоверения в съответствие с настоящия регламент и дали е предоставила официални гаранции, че ще приема удостоверения, издадени от държавите членки. В същото време ЕК е категорична, че зелените паспорти няма да доведат до дискриминация на хората.

Освен това след въвеждането на зелените паспорти всяка държава членка ще е длъжна да уведомява предварително останалите страни, ако смята да налага допълнителни мерки на сигурност за чужденци като карантина/самоизолация или да се подложат на тест за инфекция със SARS-CoV-2 и др. Държавата ще трябва предварително да уведми ЕК за причините за тези ограничения, включително всички съответни епидемиологични данни в подкрепа на тях; обхвата на ограниченията, като уточнява кои пътници подлежат на такива ограничения или са освободени от тях; датата и продължителността на ограниченията.


Начало и край


Промените ще влязат в сила на третия ден след деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. Преди това обаче те трябва да бъдат одобрени от Парламента и Съвета на Европа. Краят на зелените паспорти ще настъпи с края на пандемията. Това ще стане, след като генералният директор на Световната здравна организация обяви, че извънредната ситуация от SARS-CoV-2 е приключила. Тогава ЕК ще даде дата за спирането на прилагането на паспортите.


И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
1 2 3 4 5 ... 415 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ