Политика

Москов променя закон заради критики

01-03-2016 15:54


Москов променя закон заради критикиПоследният "ремонт" на ЗЗО беше само преди два месеца
Нова промяна в закона за здравното осигуряване (ЗЗО) иска да направи здравното министерство. Инициативата идва само два месеца след последните изменения в документа, които бяха направени през декември миналата година. Причината за нея е в редицата критики на реформата и най-вече на разделянето на пакетите на касата от един на два, става ясно от мотивите към законопроекта.

Този път предмет на промяната е уточняване кои пакети финансира здравната каса. Идеята на министерството е да се добави в чл. 45 на ЗЗО, че НЗОК плаща за „основен и допълнителен пакет дейности", които гарантират „на всеки здравноосигурен достъпно лечение в съответствие с развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване". По този начин няма да има спекулации с реформата, смята министър Москов.
„През последните месеци се наблюдава неоснователно насаждане на внушения, че поради разделяне на пакета здравни дейности на основен и допълнителен, ще се стигне до принуда за пациентите да заплащат за своето лечение, до листи на чакащите, които ще доведат до влошаване на здравословното им състояние и до дискриминация по признак „болест". Воден от разбирането, че спекулациите със здравето на гражданите следва да бъдат пресичани с всички средства, считам, че предложеният в настоящия законопроект текст ще гарантира в най – пълна степен задължението на всички участници в регламентирането, предоставянето, ползването и закупуването на медицински дейности със средства на Националната здравноосигурителна каса, да се ръководят от развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване", се казва в доклада на здравния министър до Министерски съвет.

Новата промяна ще бъде 102-а по реда си за по-малко от 18 години съществуване на закона. Според всички юристи подобни тенденции говорят зле за опитите да се развие и структурира не само един закон, но и сферата, която той обслужва.

Кабинетът приема критерии за финансиране на болниците

 

Критериите, по които касата ще пресява болниците, за да сключи договор с тях ще разглежда Министерски съвет утре. Новите правила се залагат в отговор на промените в закона за здравното осигуряване и закона за лечебните заведения, които бяха приети през миналата година. Критериите ще важат само в случаите, когато броят на леглата в болниците в един регион надхвърля потребностите от медицинска помощ според новата здравна карта. Не е ясно обаче дали тя няма да бъде обявена за нищожна от съда. Нито дали промените ще важат, след като няма нов рамков договор с лекарския съюз.

Критериите, които здравно министерство предлага, за да пресява касата болниците, са своевременност, непрекъснатост и комплексност на лечението. Обемът и сложността на дейността, качеството на лечение и удолетвореността от оказаната помощ са сред останалите направления за оценка, предвижда проектът за наредба на МЗ. Ако той бъде одобрен, това означава, че касата ще предпочита да сключва договори с по-големите, по-високотехнологичните и по-работещите болници.



Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Утре изслушват проф. Петко Салчев

Утре изслушват проф. Петко Салчев

Комисията по здравеопазване ще има извънредно заседание, ден по-рано от първоначално обявеното
1 2 3 4 5 ... 211 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020