пазар

Ръст в търговията с лекарства и през 2020

09-04-2021 12:53
Увеличение на износа от България през миналата година няма, а в него влиза и реекспорта на медикаментиРъст в търговията с лекарства и през 2020
Clinica.bg

press@clinica.bg

На фона на общото намаление на износа и вноса в ЕС, търговията на лекарства продължава да се увеличава. Това показват актуалните данни на Евростат за 2020 г.

Най-голямо увеличение на вноса отбелязват страни като Словения – 31%. След нея се нареждат Хърватска, Унгария , Словакия, Дания, Малта, Ирландия. Във всички тях вносана лекарства бележи ръст между 20 и 30 процента.


При износа шампион е Гърция.


Там увеличението е достигнало 48%, а на второ място се нарежда Словения с 42%. Сред останалите държави с голям ръст на износа са Ирландия, Финландия, Малта.

Основни дестинации за исноса на лекарства извън пределите на ЕС остават САЩ – където отива 34% от износа на лекарства, Швейцария - 12%, Англия – 8%, Китай – 6%.


Вносът на медикаменти за ЕС


съответно също е най-вече от тези държави. НА първо място се нарежда Швейцария с 35%, следвана от САЩ с 28%, и Англия с 12%. Вносът на лекарства от трети страни през миналата година се повишава в сравнение с 2019 г. Изключение рпави само САЩ, откъдето са внесени с 11% по-малко медикаменти. При експорта на лекарства към трети страни ръст има към САЩ и Швейцария с 14% и 20%, а към Англия се наблюдава спад с 15%.


На този фон промяна за България


почти няма. Износът на лекарства от страната ни се запазва на същите нива, каквито са били те и през 2019 г. През миналата година от страната ни са изнесени фармацевтични продукти за над 1.977 млрд. лв. срещу 1.948 млрд. лв. през предходната, показват данните на НСИ.

Малко по-голяма динамика има при вноса. През миналата година в страната са внесени лекарства за над 2.91 млрд. лв. срещу 2.775 млрд. лв. през предходната.


Тези цифри недвусмислено показват


две неща. Първият извод, който се налага е, че реекспортът от страната ни не се е увеличил съществено през изминалата година. Сред причините за това вероятно е и огромният обществен натиск за овладяването му през изминалите години. Вторият извод е, че реалният пазар у нас е наполовина от официално отчетения му размер. Размерът му през последните години достигна над 4 млрд. лв., близо 2 млрд. лв. от тях обаче не се реализират като продажби у нас. Една не голяма част от тях излиза навън под формата на износ от българската компания Софарма, както и от българските заводи на Тева, друга е част от вносa и износа на компаниите с хъбове у нас, а трета е предмет на реекспорта.

Ръст при вноса на предпазни средства за КОВИД

Meрките за ограничение на КОВИД се отразиха негативно на международната търговия със стоки, с няколко забележителни изключения. Те са именно стоките и продуктите свързани с реакцията срещу пандемишта като маски, дезинфектанти, защитни облекла, медицинско оборудване и др. През 2020 г. вносът от страни извън ЕС на продукти, свързани с COVID-19, се е увеличил с 10%, а износът с 6% в сравнение с 2019 г., показват данните на Евростат. За разлика от тях търговията с „други подобни продукти" е спаднала с 4% за вноса и със 7% за износа.

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
4 лв. за безплатна рецепта

4 лв. за безплатна рецепта

Увеличението на таксата, която НЗОК ще плаща на аптеките, влиза в сила от 1 януари

Венцислав Маринов поема „Софарма Трейдинг

Венцислав Маринов поема „Софарма Трейдинг"

Той е избран и за член на Съвета на директорите, съобщиха от компанията

Купуваме три лекарства срещу КОВИД

Купуваме три лекарства срещу КОВИД

Кабинетът даде зелена светлина за поръчката, като увеличи размера на максималните разходи по бюджета на МЗ
НЗОК иска четвърти ред с лекарства

НЗОК иска четвърти ред с лекарства

В него от фонда предлагат догодина да влязат терапиите, чиято стойност е над 3 пъти БВП на човек

И Астра Зенека с лекарство срещу КОВИД

И Астра Зенека с лекарство срещу КОВИД

То е на базата на антитела и намалява с 83% риска от развитие на симптоматична инфекция
НЗОК удължава служебно протоколите

НЗОК удължава служебно протоколите

Автоматичното продължение влиза в сила от понеделник и ще важи до възстановяване на плановия прием

Без 10 лева за КОВИД-рецепта

Без 10 лева за КОВИД-рецепта

Намирането на средства за подобни разходи до края на годината ще доведе до напрежение сред производителите, обяснява проф. Петко Салчев

Скок на потреблението на ускопоителни

Скок на потреблението на ускопоителни

Наблюдава се и троен ръст в домашното насилие за първите шест месеца на тази година, в сравнение със същия период преди пандемията
15% по-малко антибиотици в ЕС

15% по-малко антибиотици в ЕС

Намалението не е равномерно за всикчи държави, в България отново има сериозен ръст в употребата им, което увеличава антимикробната резистентност
1 2 3 4 5 ... 133 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ