Изследване

Какви са последиците за сърцето след КОВИД

09-04-2021 13:05
При голяма част от преболедувалите се установява умора, задух и дългосрочни последствия върху сърдечносъдовата системa, показват данни от кампанията на БКИКакви са последиците за сърцето след КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg
Силна умора и пристъпи на задух са сред оплакванията, за които споделят преболедували КОВИД у нас. Тези сиптоми подсказват за сърдечносъдови усложнения. Това показват резултатите от национална скрининг кампания "Живот след КОВИД". Тя бе инициранаа от Българският Кардиологичен Институт и стартира през септември 2020 г. Същевременно авторитетните международни научни издания алармират все по-често за тази т.н. дълга „КОВИД опашка".

За кампанията


Вече близо месец 300 кардиолози и други специалисти от БКИ извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19. Тези, които желаят да бъдат консултирани, се свързват с БКИ на обявените телефони (02 4026206 и 02 4026533) и отговарят на специално изготвена анкета. В съответствие с отговорите на поставените въпроси се определя дали съществува необходимост от лекарски преглед, като такъв се планира в центровете на БКИ в София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Шумен. Той включва подробна анамнеза, определяне на здравен статус, измерване на артериално налягане и електрокардиограма, на базата на които специалистите взимат решение дали пациентът има нужда от допълнителни изследвания и/или лечение.


Анкетата


За по-малко от месец с БКИ се свързаха 1054 граждани. Ето обобщените резултати от извършените до момента дейности. Анкетираните отговарят с „да" на следните въпроси в съответното процентно изражение:

• „Изморявате ли се повече от преди заразяването с новия коронавирус?" – 76%

• „Имате ли все още кашлица?" – 22% •

„Имате ли недостиг на въздух (задух)?" – 45%, като задух при усилие имат 38% от участниците, а задух в легнало положение – 16%.

• „Имате ли тежест в гърдите?" – 35%

• „Получавате ли ‚прескачане' на сърцето?" – 62%

Само 20% от анкетираните отговорят с „не" на всички зададени въпроси. На останалите участници (дали положителни отговори) специалистите на БКИ предлагат провеждане на безплатен преглед. Планирани за консултация са 680 души, от които 320 вече са преминали първоначалния лекарски преглед.


Резултати от прегледите


• За повишена уморяемост, в сравнение с периода преди преболедуване от COVID-19, съобщават 282 пациенти (88%). От тях с промени на ЕКГ са 75; с дестабилизиране на контрола на артериалното налягане, наложило промяна в терапията им – 48. При всички участници с повишена уморяемост е назначено изследване на ПКК, NT-proBNP, D-dimer и провеждане на ехокардиография (ЕхоКГ) с оценка на миокардна деформация. От проведените до момента допълнителни изследвания (при 137 от пациентите), има данни за редуцирана систолна функция на лява камера (ЛК) и/или нарушение в миокардната деформация (strain) при 24 пациенти. Те са планирани за хоспитализация за провеждане на селективна коронарна артериография (СКАГ), за сърдечен магнитен резонанс (CMR) и евентуално ендомиокардна биопсия. Допълнително, при 3 от участниците се установява повишен D-dimer, в резултат на което те са насочени за Доплер сонография на дълбоки вени на долните крайници и компютър-томографска (СТ) пулмоангиография.


Персистираща кашлица

• 80 от прегледаните са с персистираща кашлица (25%). При тях е назначено изследване на ПКК, NT-proBNP и D-dimer, и провеждане на рентгенография на гръден кош и белодробен ултразвук. До момента посочените изследвания са проведени при 33 пациенти, като при 6 от тях се е наложило насочване за консултация с пулмолог, а при други 2 е планирана Доплер сонография на дълбоки вени на долни крайници и СТ пулмоангиография.


Задух


• От анкетираните със задух, първоначален лекарски преглед преминават 175 души (от прегледаните до момента, 55% имат този симптом). Назначени са изследване на ПКК, NT-proBNP и D-dimer, провеждане на ЕхоКГ с оценка на миокардна деформация, рентгенография на гръден кош и белодробен ултразвук. 84 от болните са провели посочените изследвания, като при 32 от тях генезата на задуха е вероятно сърдечна (планирани за хоспитализация за провеждане на СКАГ, CMR и евентуално ендомиокардна биопсия), при 9 е установена суспекция за венозна тромбемболия (планирани за Доплер сонография на дълбоки вени на долни крайници и СТ пулмоангиография), а при останалите 43 причината за задуха най-вероятно е белодробна (насочени са към пулмолог).

Стягане в гърдите

• От прегледаните до момента, 145 души (45%) имат стягане в гърдите. При тези пациенти специалистите са включили антиисхемична терапия и е назначена стрес ЕхоКГ. От проведените вече 18 стрес ЕхоКГ, 5 са положителни – с индуциране на сегментни нарушения в кинетиката и/или исхемични ЕКГ промени. Тези пациенти са насочени за хоспитализация за провеждане на СКАГ.

Прескачане на сърцето

• „Прескачане на сърцето"е едно от основните оплаквания на 244 от пациентите, преминали прегледи (76%). При тях са назначени Холтер ЕКГ и ЕхоКГ с оценка на миокардна деформация. От проведените 78 Холтер ЕКГ до момента, при 52 е установена патологична находка, която налага включване на антиаритмична терапия. При тези участници е планиран контролен Холтер ЕКГ един месец след първия и при персистиране на находката – хоспитализация за провеждане на СКАГ, CMR и евентуално ендомиокардна биопсия.


Изводи


От междинните резултати от Националната кампания на Българския Кардиологичен Институт „Живот след COVID" става ясно, че при голяма част от преболедувалите COVID-19 се установяват персистиращи оплаквания и дългосрочни последствия върху сърдечносъдовата система. Провеждането на целенасочени допълнителни изследвания позволяват да се установи конкретната сърдечносъдова патология и да се предприеме съответното лечение.


Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
1 2 3 4 5 ... 414 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ