Профилактика

МЗ иска по-малко сол в млякото и хляба

17-02-2017 12:55
От ведомството ще предложат нови такси за соковете и трансмазнинитеМЗ иска по-малко сол в млякото и хляба
Clinica.bg

press@clinica.bg
Индустрията да намали солта в млякото и хляба поиска здравното министерство. Това е първата стъпка от борбата на ведомството с основните пороци на нездравословния живот – лошото хранене, физическото обездвижване и тютюнопушенето. Всички те са в основата на най-големия бич на съвременния живот – хроничните заболявания като сърдечносъдовите и онкологичните.

Започваме разговори с производителите на хляб и млечни изделия за поетапното редуциране на солта в тези продукти, смятаме, че можем да се разберем, заяви зам. здравният министър Галин Каменов. Според него това би довело до понижаване на сърдечносъдовите заболявания в страната.

В Англия от 2001 до 2011 г. количеството на сол е било понижено с 15%, това е довело до значително намаление на кръвното налягане сред населението, както и до понижаване на сърдечните атаки с 10%, отчете Каменов.
Това няма да е единствената мярка, която ще предприеме министерството. От там предвиждат да се наложат и такси върху сокове и напитки с добавена захар, както и върху продуктите с трансмазнини. Конкретни стойности нямаме, но може да ползваме някои от цифрите в проекта на Петър Москов, заяви Галин Каменов.

В закона за данък върху общественото здраве, предният екип на МЗ предожи да се обложат храните със съдържание на частично хидрогенирано растително масло, сол и добавена захар. Максималната ставка на данъка бе 3.10 лв. съответно за килограм или литър от вредните храни. До въвеждането му обаче така и не се стигна, тъй като цялата индустрия скочи срещу мярката.

Предвиждаме да подобрим и контрола над тютюнопушенето на обществени места, допълни Каменов. Според него в момента тази положителна мярка се неглижира.

Целта на всички тези стъпки ще е да се подобри здравословното състояние на населението. България се нарежда на челните места в света по разпространение на рисковите фактори. Ние сме на четвърто място по брой на младежите на 13 години, които са запалвали цигара поне веднъж седмично, каза Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве. Според данните на властите у нас всеки трети възрастен пуши, а всеки четвърти пие редовно. Над 70% от българите пък са обездвижени. Освен това у нас се консумира около 6.5-7 грама сол на ден, което е много. Около 50% от населението пък е с наднормено тегло. 

Оставаме без здравни инспектори

 

В страната няма кой да контролира здравната система, защото структурите на МЗ са на критичния минимум откъм кадри. Във всички регионални инспекции работят едва 2500 души, при положение, че преди години техният брой беше над 3000, отчетоха от ресорното ведомство. Още по-тревожен е фактът, че те застаряват прогресивно.

В момента средната им възраст е 54 години, което е изключително тревожно, заяви Галин Каменов. Основият проблем за отлива на кадри са ниските възнаграждаения. Около 25% от работещите в РЗИ са на минималната заплата. Нужно е да започне поетапното увеличение на тези средства поне с по 10% на година, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ