Образование

Орязаните пари на университетите остават

16-02-2017 12:57
Няма да пипат приема, предлагат стипендии за медиците, които не емигрират
Снимка: Монитор
Орязаните пари на университетите остават
Clinica.bg

press@clinica.bg
Орязаните субсидии на медицинските университети няма се коригират от служебното правителство. Приемът на студенти по медицина, дентална медицина и фармация пък няма да бъде намален през следващата академична година. Това стана ясно след срещата на ректорите на висшите училища с новия министър на образованието Николай Денков, която се състоя в ресорното ведомство днес. На нея присъстваха представители на четирите медицински университета в страната, както и на двата факултета по медицина в СУ „Кл. Охридски" и в Тракийския университет.

Няма реално намаление в бюджетите на медицинските университети. Само в два се е получила разлика в бюджета под 1% спрямо миналата година. В останалите има увеличения на субсидията. Нетно парите за тези университети са повече през 2017 г., обясни Денков. Причина за това обаче е увеличеният прием. Освен това около половината от преходния остатък за висше образование от 2016 г. е на медицинските вузове - 130 от 266 млн. 


По-малки през тази година са субсидиите в МУ-Пловдив и МУ-Плевен

- съответно с 0.23% и 0.16%, уточниха от МОН. В парична стойност това са 47 000 лв. за вуза под тепетата, който има преходен остатък за 2016 г. над 20 млн. лв. В Плевен намалението е с 12 200 лв. при остатък от 12.5 млн. Увеличения има в университетите в София и във Варна - с 1.56% и 8.35%, което за столичния вуз е над 500 000 лв. повече, а за този край морето - 14 млн. лв. И в тези висши училища остатъкът е сериозен - 90 млн. за София и 12 млн във Варна.

Големият проблем е, че до 6 години 30% от медицинските специалисти ще се пенсионират. Денков обаче е против идеите, лансирани от БСП - медиците, които не работят 5 години у нас след дипломирането си, да връщат парите за обучението си, ако са били държавна поръчка. Служебният министър се обяви за обратния подход - 

икономически стимули за студентите „в бяло”

И заяви, че ще търси съдействие от финансовото министерство за това. На бъдещите медици могат да се осигурят стипендии и практики, а после да поемат ангажимент, че ще работят в страната определен период от време. Такава система може да се приложи и за други дефицитни кадри – като инженерите. Те могат да получават бонуси директно от бизнеса, а след дипломиране да работят в БГ индустрията. А, ако не изпълнят ангажимента си, да върнат средствата – ако е нужно, и с наказателна лихва, обясни Денков.

Че нямат финансови проблеми потвърдиха и ректорите след срещата. При нас за едно място кандидатстват по 8-10 човека, обясниха те. Не им е проблем да си поемат таксите, защото знаят, че по-късно ще се реализират с високи заплати – ако не у нас, то и в чужбина, смятат ръковидителите на висшите училища. Като уникална за родната образователна история пък ректорите определиха тенденцията за едно място в медицински вуз у нас да се борят по трима чужденци.

РЕКТОРИТЕ

Искат бърза писта за специализациите

Ректорите поставиха и болния от години проблем за специализациите. Заради невъзможността да специализират веднага много от младите лекари емигрират, казаха те. Проф. Денков обеща въпросът да бъде разгледан съвместно с Министерството на здравеопазването.

Медицинските университети поискаха също да бъде удължен срокът, в който асистентите да защитят дисертация и да се хабилитират. „Сегашният срок от четири години е недостатъчен за медиците, особено в клиничните дисциплини", заяви ректорът на Медицински университет – София, проф. Виктор Златков. Промяната може да бъде направена в Закона за развитие на академичния състав, в противен случай сме заплашени от риска да останем без асистенти, посочи проф. Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет в Тракийския университет в Стара Загора.


ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

20 милиона евро са на разположение на научните организации и малките и средни предприятия, казват от МОН
Вдигат приема на сестри в Шумен

Вдигат приема на сестри в Шумен

Филиалът на МУ-Варна се готви да запише 30 първокурсници
Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Ако училището не разполага със здравен работник, осигурява от такъв от друго школо
До 1200 лв. за обучение по медицина

До 1200 лв. за обучение по медицина

Студентите ще плащат повече в МУ-Пловдив и МУ-Плевен, таксите остават без промяна в МУ-София и МУ-Варна
Тестват знанията по биология в СУ

Тестват знанията по биология в СУ

Кандидат-студентската кампания продължава за желаещите да учат за медицински сестри
90% от оралните карциноми са лечими

90% от оралните карциноми са лечими

Съвременните методи за диагностика позволяват ракът да се открива навреме, казва д-р Николай Николов
Бургаският университет ще обучава лекари

Бургаският университет ще обучава лекари

Сградата на бъдещия Медицинския факултет е почти завършена, казва ректорът доц. Магдалена Миткова
МУ-Варна със собствена болница

МУ-Варна със собствена болница

Университетът се кани да купи УМБАЛ „Св. Марина", трябва само писмено предложение от ректора, казва Кирил Ананиев
Старт на кампанията за вход в МУ-София

Старт на кампанията за вход в МУ-София

Подаването на документи за записване започва на 19 февруари
37 отличници завършиха МУ-Варна

37 отличници завършиха МУ-Варна

Общо 161 млади лекари от Випуск 2017 положиха Хипократова клетва в морския град
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ