ГОРЕЩО

Сауната лекува шипове и астма

17-02-2017 06:49
15 минути жега пресичат грипа, чистят токсините и съживяват кожата, обяснява рехабилитаторът Симеон КостовСауната лекува шипове и астма
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Стара финландска поговорка казва, че „сауната е аптеката на бедняка“. Даже и да е малко преувеличено това, има редица изследвания, според които посещенията в горещата стая могат да се отразят много добре на организма. Стига това да е в разумни граници, разбира се. Какви са ефектите върху тялото от сауната, попитахме Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика – експерт“, клон Нареченски бани.

Сауната е тип суха баня, която разчита на силна топлина, за да се премахнат токсините от тялото. Обикновено температурата там е между 50 и 90 градуса, като влажността е ниска - между 15 – 30%, обяснява Симеон Костов. Здрави хора, които вече са се подлагали на тази процедура, могат да посещават сауната и всеки ден в продължение на седмица. Но за новаците е добре да започнат с кратък престой в рамките на няколко минути, за да проверят как ще им се отрази голямата жега.

ВИЗИТКА

Симеон Костов завършва Медицинския колеж към МУ-Пловдив през 2012 г. В момента учи магистърска програма по „Рехабилитация, уелнес, СПА и балнеолечение" с направление „Управление на здравни грижи". В Медицински център „Медика – експерт" работи от 2012 г., като от миналата година е главен рехабилитатор.

В рамките на 10-15 минути, прекарани на пейките в сауната,

човек губи между 0.5 и 1.5 литра течности

След като излезете от помещението, е препоръчително да облеете тялото си със студена вода. Рязката смяна в температурата не само възвръща тонуса на кръвоносните съдове, но и действа ободряващо и почиства самата кожа от изхвърлените токсини, обяснява рехабилитаторът.

Топлината в сауната увеличава честотата на сърдечната дейност  и предизвиква свиване на кръвоносните съдове, а кръвта се изтласква към периферията. Редовното ползване на сауна повишава имунитета и може да предотврати развитието на болестта при хора, които са в начален стадий на грипа или са с настинка, казва Костов. Заради горещия въздух в сауната, който повишава температурата на кожата с около 10 градуса, както и на тялото с около 3 градуса, вирусите и бактериите умират, а в същото време се произвеждат повече бели кръвни телца, което

повишава имунната защита на организма

Благодатен ефект има и при хора с проблеми, свързани с астма и хроничен бронхит. Причината е, че топлината разширява бронхите и дихателните пътища, при което въздухът може да „пътува“ по-свободно. Все пак е добре да се посъветвате с лекар, преди да добавите посещението в сауна към консервативното лечение на тези проблеми.

Сауната не само ускорява процесите в тялото, но помага и за почистване на кожата, обяснява Симеон Костов. Тя е най-големият орган в човешкото тяло и съответно поема и най-много токсини. Затова, след като се подложи на силно нагряване, порите се отварят, а чрез потенето се чисти от мръсотията. Този процес

действа добре при лека форма на акне

или при наличието на черни точки по лицето. След сауната кожата става мека, чиста и добива ален цвят. За да се почисти по-добре и да се отстранят грубите участъци и мъртвите клетки, може да се ползва и четка.

Редовното посещение в сауната оказва благоприятен ефект при проблеми със ставите и шипове, защото подобрява работата на мускулите, обяснява още рехабилитаторът. При повишаване на температурата се подобрява кръвообращението, а оттам се повлияват и естествените оздравителни процеси в организма.

Топлината на сауната може да помогне на тялото да се освободи по-бързо от млечната киселина и токсините, които се отделят в организма по време на тренировки. Притокът на кръв се увеличава в цялото тяло, мускулите се отпускат, а човек се чувства освежен. Поради тази причина посещението в сауната

често се препоръчва след фитнес и ски

или след друго физическо натоварване.

Ако обаче сте решили, че ще сваляте килограми само чрез излежаване на топлите дъски в сауната, няма да успеете. Разбира се, заради престоя на жегата, тялото губи течности и веднага след като излезете от там, кантарът ще ви зарадва. Няма обаче как да стопите мазнините, без да комбинирате процедурите в сауната със сериозна двигателна активност, категоричен е рехабилитаторът.
Много важно е хората, които влизат в горещата стая, да пият повече течности преди и след като излязат от там. И то – става дума най-вече за вода. Алкохолът е строго забранен. Не е добре да се втурвате и в сауната, ако сте си похапнали сериозно за обяд. Изчакайте поне 1 час, за да слегне храната, съветва Симеон Костов. След като излезете, също не бързайте да сядате на масата  поне още толкова време. По-добре си вземете хладен душ и си починете.

Не се обливайте с ледена вода

защото рязката смяна в температурата може да се окаже опасна за сърцето ви. Може да изпиете чаша чай, както и да продължите релаксацията с масаж или да поспите. Ако решите да се завърнете обратно в жегата, изчакайте още поне половин час, добавя той.

При проблеми със сърдечно-съдовата система задължително се посъветвате с лекар, преди да се отдадете на релакс сред топлината. Не е добре да влизате в сауната и ако в момента имате висока температура, ако имате онкологично заболяване, кървящи рани или гнойни процеси. Малки деца, много възрастни хора, както и бременни жени също не е препоръчително да се излагат на високата температура. Ако сте на строга диета, отново е добре да отложите посещението в сауната. Причината е, че от топлината там пада кръвното налягане, кръвоносните съдове се разширяват и ако организмът ви е много отслабнал от лишаването му от храна, би могло да ви стане лошо и да колабирате.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

 

Парата гони стреса и остри ума
 


Известно е, че ако въздухът е зареден с твърде малко отрицателни йони, а повечето са положителни, хората стават загрижени, уморени и напрегнати. Това състояние често се появява като резултат от смог, атмосферни смущения или при продължителен престой в помещения с централна климатизация и се свързва с влошаване на астмата, с пристъпи на мигрена или безсъние, както и с появата на сенна хрема или алергия. В този смисъл, повишаването на отрицателните йони в сауната, които се образуват при изсипването на вода върху загретите камъни, подобрява дишането, повишава съдържанието на кислород в кръвта, смята се, че може да намали стреса и да подобрява способността за концентрация. Ако се добавят и етерични масла, въздействието ще бъде още по-силно и приятно, обяснява Симеон Костов.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ