КАЗАНО ЧЕСТНО

Убийствената симбиоза в здравеопазването

16-02-2017 08:55
Проблемът не е в дилемата „пазар” или „държава”, а в дългата ръка на мафията и олигархиятаУбийствената симбиоза в здравеопазването
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Повече пазар или повече държава. Това е нерешеният дебат в здравеопазването ни, който смяната на властта и наближаващите избори провокираха с нова сила. Консенсус по него едва ли някога ще има. Доказателство за това станаха дори диаметрално различните позиции на едни от ключовите фигури в настоящото правителство.

Докато здравният министър Илко Семерджиев обясни как трябва да се спре одържавяването на системата и да се върне пазара в нея, премиерът Огнян Герджиков заяви: „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“. Отговор на този принципен спор е нужно да намери всяко общество, за да продължи развитието си. У нас обаче той няма място, поради простата причина, че двата основни обекта в него на практика липсват – в България не съществува нито държава, нито пазар. Или поне – не и в традиционния смисъл на тези понятия. У нас те са прелетени в една нездрава и порочна симбиоза.
Основни анагжименти на държавата в здравеопазването са създаването на ясни правила, по които да работи системата, безкомпромисното им и стриктно спазване, гарантирането на достъпна и качествена медицинска помощ, на здравето и живота на гражданите.

Нито едно от тези неща обаче не се прави

Вместо да се грижи за осигуряване на здравословна среда, държавата ни прави всичко възможно да отиде в другата крайност. В много региони хората дишат мръсен въздух, ядат некачествена храна и няма къде да се движат. Забраната за пушене на обществени места пък се пристъпва в половината заведения. А тези четири рискови фактора са в основата на повечето социално значими заболявания, каквито са сърдечно-съдовите, белодробните и онкологичните. Да не говорим и за липсата на всякакви профилактични програми. По този начин – волно или не, държавата действа само в една посока - интереса на медицинския пазар, увеличавайки непрекъснато броя на клиентите му.
В същото време правилата, по които работи системата, се менят непрекъснато, а някои от тях – като задължителната здравна карта и селективното договаряне се въвеждат толкова късно и нескопосано, че се обезсмислят. Колкото и лоши да са регулациите обаче, те дори не се спазват – или изобщо не работят, или системно се пристъпват, без да има, каквито и да е последствия за нарушителите им. Определени части от бизнеса успяха да ги превърнат в удобни лостове, които да заобиколят с мълчаливото съгласие на властта, за да се облагодетелстват за сметка на останалите участници в системата. Примерите в това отношение са безбройни – от липсата на реално съответствие между медицинските стандарти и условията в една болница, през измислената акредитация, до избирателно определяното финансиране на клиничните пътеки или бюджети на клиниките. Контролът, който чакаме да стане ефективен от години


еволюира до бутикови и скъпи, но за сметка на това – безполезни решения

като пръстовия отпечатък. Затова, въпреки че страната ни е основен производител за целия свят на добри IT-специалисти, електронното здравеопазване се превърна за българите в Oбетованата земя.
За никого не е тайна и, че в страната ни няма нито работеща спешна помощ, нито достъп до медицински услуги и лекарства, ако човек няма пари. Дори да е здравноосигурен, той рядко може да се размине с доплащането, най-малкото под формата на транспорт до най-близкия лекар или аптека, защото такива липсват в много населени места, които за сметка на това са пълни с бедни и възрастни хора. Да не говорим за болничното лечение, където без дебел портфейл на много места – и частни, и държавни, никой няма да ви обърне внимание. По-лошото е, че дори да има много пари, човек пак може да се размине с осигуряването на качествена медицинска помощ, защото такава много често липсва.

За нея не помогнаха и мантрите на пазара

който щедро продължава да обещава, че конкуренцията ще роди по-добро здравеопазване и ще задоволи всяка породила се нужда на населението.

Изминалите почти 20 години опровергаха тази теза напълно. За това време в България се разбиха съществуващите системи за превенция и лечение не само на най-тежките заболявания като онкологичните и психиатричните, но и на всички останали. За сметка на това, новите болници не успяха да покрият създалия се дефицит от достъпно и качествено здравеопазване. Защото оборудването с лъскава апаратура на клиниките не е достатъчно. За тази цел трябва пациентите да получат т.нар. „комплексно обслужване“, в което някой да им постави диагноза, да извърши лечението и след това да проследи състоянието им.

Такова „животно“ у нас няма – дори в онкологията

където е абсолютно задължително, защото не всяка дейност е печеливша. Пациентите влизат в болница, без да разберат какво им има и излизат, без да знаят как са ги лекували, нито какво следва после. Да не говорим за сблъсъка им с медицинските изделия – един въпрос, който за България продължава да е „тера инкогнита“. Пазарът у нас  трайно успя да регулира цените им на върхови позиции за Европа, а те продължават да бъдат средство за директен рекет от лекарите и болниците към пациентите.
Конкуренцията не реши въпроса и с достъпа до медикаменти. Паралелната търговия, която доведе до липси на животоспасяващи лекарства, е абсолютното доказателство за това. Бизнесът, който извършва тази търговия изпадна в нелепата позиция да търси помощ от държавата да го ограничи, след като преди това й забрани да го контролира.

Тези абсурдни ситуации нямат край и определено показват, че има неистова нужда от обществен дебат. Само че – темата му е друга. На дневен ред в здравеопазването ни седи въпросът не „пазар или държава“, а докога ще търпим олигархията и мафията в системата. Докато не намерим този отговор, всеки опит за нормализиране и промяна на сектора, ще останат обречени на провал.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Забраниха износа на инсуин още месец

Забраниха износа на инсуин още месец

Четири от продуктите са с нерегулярна доставка в половината областина странат, казват от МЗ
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

Те се налагат при обкоболните, но сега не се финансират от касата, освен това джипитата ще са без хартиени отчети за ваксините от септември, съобщи д-р Галя Кондева

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

През януари един блистер е струвал 28 лв., а от 1 април - близо 38 лв., за сметка на това пациентите на него са се умножили по десет
Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

1 2 3 4 5 ... 645 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ