КАЗАНО ЧЕСТНО

Убийствената симбиоза в здравеопазването

16-02-2017 08:55
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Убийствената симбиоза в здравеопазванетоПроблемът не е в дилемата „пазар” или „държава”, а в дългата ръка на мафията и олигархията

Повече пазар или повече държава. Това е нерешеният дебат в здравеопазването ни, който смяната на властта и наближаващите избори провокираха с нова сила. Консенсус по него едва ли някога ще има. Доказателство за това станаха дори диаметрално различните позиции на едни от ключовите фигури в настоящото правителство.

Докато здравният министър Илко Семерджиев обясни как трябва да се спре одържавяването на системата и да се върне пазара в нея, премиерът Огнян Герджиков заяви: „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“. Отговор на този принципен спор е нужно да намери всяко общество, за да продължи развитието си. У нас обаче той няма място, поради простата причина, че двата основни обекта в него на практика липсват – в България не съществува нито държава, нито пазар. Или поне – не и в традиционния смисъл на тези понятия. У нас те са прелетени в една нездрава и порочна симбиоза.
Основни анагжименти на държавата в здравеопазването са създаването на ясни правила, по които да работи системата, безкомпромисното им и стриктно спазване, гарантирането на достъпна и качествена медицинска помощ, на здравето и живота на гражданите.

Нито едно от тези неща обаче не се прави

Вместо да се грижи за осигуряване на здравословна среда, държавата ни прави всичко възможно да отиде в другата крайност. В много региони хората дишат мръсен въздух, ядат некачествена храна и няма къде да се движат. Забраната за пушене на обществени места пък се пристъпва в половината заведения. А тези четири рискови фактора са в основата на повечето социално значими заболявания, каквито са сърдечно-съдовите, белодробните и онкологичните. Да не говорим и за липсата на всякакви профилактични програми. По този начин – волно или не, държавата действа само в една посока - интереса на медицинския пазар, увеличавайки непрекъснато броя на клиентите му.
В същото време правилата, по които работи системата, се менят непрекъснато, а някои от тях – като задължителната здравна карта и селективното договаряне се въвеждат толкова късно и нескопосано, че се обезсмислят. Колкото и лоши да са регулациите обаче, те дори не се спазват – или изобщо не работят, или системно се пристъпват, без да има, каквито и да е последствия за нарушителите им. Определени части от бизнеса успяха да ги превърнат в удобни лостове, които да заобиколят с мълчаливото съгласие на властта, за да се облагодетелстват за сметка на останалите участници в системата. Примерите в това отношение са безбройни – от липсата на реално съответствие между медицинските стандарти и условията в една болница, през измислената акредитация, до избирателно определяното финансиране на клиничните пътеки или бюджети на клиниките. Контролът, който чакаме да стане ефективен от години


еволюира до бутикови и скъпи, но за сметка на това – безполезни решения

като пръстовия отпечатък. Затова, въпреки че страната ни е основен производител за целия свят на добри IT-специалисти, електронното здравеопазване се превърна за българите в Oбетованата земя.
За никого не е тайна и, че в страната ни няма нито работеща спешна помощ, нито достъп до медицински услуги и лекарства, ако човек няма пари. Дори да е здравноосигурен, той рядко може да се размине с доплащането, най-малкото под формата на транспорт до най-близкия лекар или аптека, защото такива липсват в много населени места, които за сметка на това са пълни с бедни и възрастни хора. Да не говорим за болничното лечение, където без дебел портфейл на много места – и частни, и държавни, никой няма да ви обърне внимание. По-лошото е, че дори да има много пари, човек пак може да се размине с осигуряването на качествена медицинска помощ, защото такава много често липсва.

За нея не помогнаха и мантрите на пазара

който щедро продължава да обещава, че конкуренцията ще роди по-добро здравеопазване и ще задоволи всяка породила се нужда на населението.

Изминалите почти 20 години опровергаха тази теза напълно. За това време в България се разбиха съществуващите системи за превенция и лечение не само на най-тежките заболявания като онкологичните и психиатричните, но и на всички останали. За сметка на това, новите болници не успяха да покрият създалия се дефицит от достъпно и качествено здравеопазване. Защото оборудването с лъскава апаратура на клиниките не е достатъчно. За тази цел трябва пациентите да получат т.нар. „комплексно обслужване“, в което някой да им постави диагноза, да извърши лечението и след това да проследи състоянието им.

Такова „животно“ у нас няма – дори в онкологията

където е абсолютно задължително, защото не всяка дейност е печеливша. Пациентите влизат в болница, без да разберат какво им има и излизат, без да знаят как са ги лекували, нито какво следва после. Да не говорим за сблъсъка им с медицинските изделия – един въпрос, който за България продължава да е „тера инкогнита“. Пазарът у нас  трайно успя да регулира цените им на върхови позиции за Европа, а те продължават да бъдат средство за директен рекет от лекарите и болниците към пациентите.
Конкуренцията не реши въпроса и с достъпа до медикаменти. Паралелната търговия, която доведе до липси на животоспасяващи лекарства, е абсолютното доказателство за това. Бизнесът, който извършва тази търговия изпадна в нелепата позиция да търси помощ от държавата да го ограничи, след като преди това й забрани да го контролира.

Тези абсурдни ситуации нямат край и определено показват, че има неистова нужда от обществен дебат. Само че – темата му е друга. На дневен ред в здравеопазването ни седи въпросът не „пазар или държава“, а докога ще търпим олигархията и мафията в системата. Докато не намерим този отговор, всеки опит за нормализиране и промяна на сектора, ще останат обречени на провал.Пациенти ще сертифицират болници

Пациенти ще сертифицират болници

Специален сайт ще дава информация за лечебните заведения по области и специалности
Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

То е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения
Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Причината е починало 3 годишно дете на 14 ноември
Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Облекчението важи до 31 март 2020 г., пише в променена наредба на МЗ
Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Очакваме ново увеличение от началото на следващата година, каза министър Ананиев
МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

Ведомството има да получава 47.9 млн., отчита министър Ананиев
299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

100 млн. е очакваният преразход при лекарствата, показва отчетът на НЗОК до края на септември
Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

На кръгла маса в парламента бяха обсъдени проблемите, свързани с отговорното използване на тези незаменими лекарства
БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

Предложенията за увеличение на цените на клиничните пътеките варират от 0 до 100%
Питат Ананиев за общинските болници

Питат Ананиев за общинските болници

Другите въпроси са за конструкцията за националната детска болница и за серум/антидот срещу змийска отрова
1 2 3 4 5 ... 227 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019