Ново 20

Мотивират доплащането с "фактура"

14-02-2017 15:23
Въвеждат новия финансов документ с рамковия договор от 1 априлМотивират доплащането с
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
„Фактурата", която здравно министерство и КНСБ предложиха да придружава епикризата на пациентите при изписването им от болница, може да послужи за мотивиране на доплащането.

Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от Националното сдружение на частните болници, в която участваха представители на държавните институции, здравната каса и различни лечебни заведения.

Издаването на финансовия документ, който ще съдържа стойността на всички медицински дейности, които е получил пациента, ще се регламентира в новия рамков договор. В него ще фигурират цените, както на клиничните пътеки, които плаща касата, така и на кешовите средства, които е броил пациентът или допълнителният му фонд. Цялата тази информация ще се събира и от здравната каса.

По този начин всеки човек ще има контрол над лечебния си процес и нейното финансиране. Освен това ще видим колко струва всяка дейност за отделната болница и ще можем да направим по-адекватно остойностяване, обясни шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов. Когато стане ясно каква е разликата между същинските харчове за здраве и сегашните финансови възможности на касата, пък ще се очертаят възможните варианти за корекции. Те са в четири посоки, обясни д-р Комитов. Първата е да се намали пакета на касата, втората е да се вдигне здравната вноска, а третата - процентът от БВП за здраве. Според него обаче тези вероятности са малко възможни. Така остава последната – доплащането от пациента.

То съществува в особено големи размери и в момента. Според изчисленията на Световната здравна организация, у нас е над 50%. През последната година пък се е увеличило още - заради свръхадминистриране на системата, въвеждането на лимити и прекалени изисквания в медицинските стандарти и клиничните пътеки, заяви председателят на Националното сдружение на болниците д-р Николай Болтаджиев.

Не е ясно какъв ще е крайният ефект върху изчисляването на размера на доплащането чрез въвеждането на новите "фактури". От една страна е възможно това да доведе до по-голям ред в системата и вкарването на размера му в някакви граници и норми. От друга обаче това може да отвори още по-широко вратата за въвеждането на доплащането в държавните и общинските клиники, където сега то е много по-малко, отколкото в частните.

МЗ предлага само 74 милиона от резерва за болниците

 

Само 74 милиона лева от резерва на НЗОК ще се разпределят за нуждите на болничната помощ, а още 8 за специализираната извънболнична помощ. С остатъка ще се покриват други дефицити. Това съобщиха официално от здравно министерство днес след срещата им със здравната каса и съсловната организация на медиците. На нея беше обсъден националния рамков договор за 2017 г.

От Българския лекарски съюз обаче настояват за болнична помощ да се дадат 188 млн. от резерва на касата. Около 200 млн. се разпределят за клиниките традиционно всяка година. Каква ще е конкретната цифра най-вероятно ще стане ясно през следващите дни.

Лекарите и касата обаче са си стиснали ръцете бюджетите на болниците да се разпределят за 4 месеца, за да са по-гъвкави. Страните са се разбрали и че няма да допуснат пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ, както и да изчакат съдебното решение за прилагането им в болниците.


Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

СЗО: Доплащането в България е високо

СЗО: Доплащането в България е високо

Неформалните разходи са над 44% и застрашават достъпа до лечение, обяви д-р Скендер Сила

Даваме 36% от парите си при болест

Даваме 36% от парите си при болест

Почти всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, сочи проучване на БАН
Доплащането нямаляло наполовина

Доплащането нямаляло наполовина

За сметка на приходите от пациентите, клиниките са увеличили дълговете си, показват цифрите за миналата година

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ето идеите на д-р Даниела Дариткова и д-р Димитър Петров
Лекари и пациенти са жертва на парите

Лекари и пациенти са жертва на парите

Скоро нормалното здравеопазване ще е достъпно само за шепа хора, смята Десислав Вълчев
Доплащането е най-големият ни проблем

Доплащането е най-големият ни проблем

Ако не го решим, ни чака нация от болни хора, казва Станимир Хасърджиев

ЕК: Намалете доплащането за здраве

ЕК: Намалете доплащането за здраве

Високите му нива ограничават достъпа до лечение, смятат европейските експерти

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ