на фокус

Ваксината не е гаранция за безсмъртие

18-03-2021 11:49
Ако поставянето на първа доза беше достатъчно, нямаше да има втора, казва проф. Доброслав КюркчиевВаксината не е гаранция за безсмъртие
Clinica.bg

press@clinica.bg

Днес Европейската агенция по лекарствата се очаква да се произнесе за това дали има основание за спиране на ваксинациите с Астра Зенека. Повод за тази допълнителна оценка станаха няколко тромботични инцидента в ЕС, които завършиха фатално. Достатъчно безопасни ли са ваксините, имат ли основание хората да се притесняват, могат ли да се избегнат страничните реакции или да се завърши имунизацията с друга ваксина, попитахме проф. Доброслав Кюркчиев. Той е сред най-добрите имунолози у нас и е началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски" в София.

- Проф. Кюркчиев, доколко основателни са обвиненията към ваксината на Астра Зенека, трябва ли да се притесняват хората?

- По принцип ваксината, като всеки медикамент, може да има своите странични ефекти. Ако погледне листовката на който и да е медикамент и види страничните ефекти, на човек може да му се изправи косата. Истината е, че тези странични ефекти са описани, защото всичко това се е случвало. Т.е. ваксината на Астра Зенека, както и която и да е ваксина, може да има своите странични ефекти. До колкото съм запознат със ситуацията, във Великобритания и ЕС се поставени близо 20 млн. ваксини Астра Зенека, от които са докладвани около 40 случая на тромбоцитопения и тромботични усложнения, което прави горе-долу 1 на 500 000. Вероятно ако 20 млн. души вземат аспирин, цифрата ще е същата, ако не и по-страховита. Това е едно фиксиране и насочване, така че елемент на черен ПР и въобще някакъв политически момент в цялата тази работа със сигурност има. Примерно аз не съм чул нито дума за Спутник V - там никой ли не умира? Ваксината не те прави безсмъртен. Заглавие от типа „Още един човек с Астра Зенека почина" вече е спекулативно, според мен.

- Хората, които са с поставена първа доза на Астра Зенека и се страхуват, каквото и да кажат здравните власти за безопасността й, могат ли да си спестят втората, имунизирани ли ще са тогава?

- Ако първата доза беше достатъчна, нямаше да има втора доза. Идеята е първата доза да създаде клетки на имунната памет, а втората доза да активира тези клетки. Тя е абсолютно смислена и логична от имунологична гледна точка. Кой от какво се страхува повече – от ваксината или от коронавируса, това е въпрос, който върви от декември месец. Има хора, които се страхуват и от двете. Това, което чета, показва, че няма никакви основания описаното като странични ефекти да е по-опасно отколкото който и да е медикамент, съществуващ на планетата.

- Ако човек не е проявил странични реакции след първата доза, значи ли това, че няма да има такива и след втората?

- Няма никаква гаранция за такова нещо.

- А възможно ли е да има комбинация от различен вид ваксини? Да речем поставил си си първа доза от Астра Зенека, а втората да е на Пфайзер?

- От имунологична гледна точка това е абсолютно неправилно. Ако не се лъжа, имунологът, който взе отношение по този въпрос е проф. Мариана Мурджева, тя е във ваксинационния щаб. Мисля, че абсолютно категорично, и тя, и аз отхвърляме такава възможност. Сигурно изкушението е голямо – да си спестим втората доза, да омесим ваксините, но това не е правилният начин на действие. Всичко, което знаем за тези ваксини, е базирано на клинични проучвания и на механизма на тяхното действие. Всички те се базират на логиката първа доза, втора доза с една и съща ваксина. Да променяме схемата, тогава означава да нямаме никаква информация и да изпаднем в безтегловност. Да не говорим, че векторните и РНК ваксините са на различен принцип. Това не е да си купиш грейпфрут вместо портокал!
- А ако за поставяне на втората доза се използва друга векторна ваксина? Предстои съвсем скоро в България да има и втора такава.
- Не считам, че този подход е правилен, въпреки еднаквия принцип на действие имаме различни продукти със своите специфики. Не можем да разчитаме на данните от схемите на проучвания за всеки отделен медикамент, когато смесим два.

- Кои са „нормалните" странични реакции и как човек да разбере дали това, което му се случва, е в рамките на нормалното?

- За мен това е малко изненадващо, но още от декември витае някаква ирационалност около ваксините. Първоначално тя беше насочена към така желаните в момента РНК ваксини. Сега те станаха добрите, а другите, или другата, защото за Спутник V никой нищо не коментира, стана лоша. Така или иначе ваксините могат да дадат странични ефекти и това го знае всеки имунолог и не само имунолог, дори и ние като граждани и родители. Симптоми като температура, втрисане, изпотяване, болки по мускулите са възможни и често срещани странични ефекти, които са описани в листовката на всяка ваксина. По-рядко срещани са сериозни състояния като синдром на Гилен –Баре, неврологични усложнения, тромбози, тромбоцитопения и т.н. Но тези странични реакции ги има като възможни при абсолютно всяка ваксина, те не са продукт на новите ваксини. Т.е. към нещо добре познато се прилага един ирационален подход в момента.

- Добре, а за тези, на които им предстои втора доза, има ли начин да се „подготвят", както например пациентите с алергии, които преди да бъдат ваксинирани, минават през определена премедикация?

- Ако приемем, че най-голямата опасност, както се тиражира в момента, е тромбоза и/или тромбоцитопения, няма как човек да бъде подготвен, защото това е много рисково. Системата на кръвосъсирването е нещо много деликатно. Според мен е опасно тя предварително да бъде „човъркана". Смятам, че това е твърде голям риск и при положение, че подобни случаи са описани 1 на 500 000 възможният риск от предизвикване на по-големи проблеми е по-сериозен като заплаха.

- Типът реакция на ваксината има ли отношение към изградения имунитет? Появиха се твърдения, че реакцията от ваксината при млади хора е много по-бурна, защото имунната им система е по-силна. Има ли логика в това?

- По мои наблюдения, консултирани и с колеги, по-чести са страничните реакции от Астра Зенека, в сравнение с РНК ваксините. Въпросът е и къде слагаме чертата на страничните реакции, защото една температура, едно втрисане е спорно до колко са сериозни странични реакции. Иначе векторните ваксини, като принцип на действие, имат една стъпка в повече, отколкото РНК ваксините. Векторната ваксина влиза в ядрото на клетката, което РНК ваксините не правят. Там се транскрибира ДНК на вируса в иРНК, докато РНК ваксините направо „подават" РНК на вируса. От тази гледна точка стимулацията на клетката е по-силна и това е свързано с вероятно повишено отделяне на активни вещества и по-голяма реактивност. Според мен не само при младите, но и при възрастни меките странични ефекти (температура, мускулни болки, неразположение) при векторните ваксини са по-чести. Според мен това е заради механизма на действие, който включва още една стъпка. Все пак ние внасяме чужд вирус, колкото и да е омаломощен, в ядрото на клетката.

- Удачно ли е да се прави масова ваксинация по време на пандемия?

- Не знам! Не съм запознат. Дискутирали сме с колеги, че в Ню Йорк по време на епидемия от вариола е правена такава ваксинация, но не съм го проверявал като информация.

- А вашето лично мнение какво е?

- Когато нямаш никакъв друг полезен ход, а е факт, че ние нямаме, правиш масова ваксинация. Това, че нещо не е правено, не значи, че не е правилно. Как иначе светът би се движил напред! И РНК ваксини не бяха правени, а пък вече се прилагат и то с чудесен ефект.

- Какво бихте казали на хората?

- Не е моя работа да се обръщам към хората, а да им дам информация, която те да приемат или не. Не знам защо хората имат идея, че трябва да бъдат третирани с нещо съвършено, което никога на никого нищо не може да причини. Това е някаква болна концепция, свързана с желание за безсмъртие ли, за съвършен живот ли, не знам. Няма нищо съвършено на този свят! Винаги има някакъв риск. Ваксината не е гаранция за безсмъртие. Това не е отсега, не е от времето на пандемията от корона вирус, а открай време. Не разбирам защо по този начин всичко това се разглежда, поне в нашите общества в Западна Европа! Най-вероятно ще се появят хиляди хора в България, които имат познат или познат на техен познат, който има тежки, смъртоносни странични ефекти. Според мен раздухването на подобни „информации" е крайно безотговорно!


Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Джипита искат повече пари за ваксини

Джипита искат повече пари за ваксини

Става дума за тези по програми, сега те получават 4 лв. за поставянето им, искат заплащане като за задължителните, което към момента е 12.50 лв., но с новия НРД настояват да е 15.5 лв., казва доц. Любомир Киров
Искаме поне 14% ръст на КП

Искаме поне 14% ръст на КП

Преговорите за нов рамков договор (НРД) за 2024 г. са към своя финал. Какво трябва да е увеличението на КП, какво е състоянието на областни болници и ще има ли пари за по-високи заплати, попитахме д-р Васислав Петров

Безплатни ваксинации срещу пневмококи

Безплатни ваксинации срещу пневмококи

Те са за хора на и над 65 години и ще се осъществяват по национална програма на здравното министерство
Скок на грипа у нас

Скок на грипа у нас

Епидемията ще е факт максимум до две седмици, увеличава се заболеваемостта и в Европа, показват данните на ECDC
Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Личните лекари издирват пациенти без имунизация и реимунизация, за да ги ваксинират, съобщи доц. Ангел Кунчев
Застрашени сме от огнища на морбили

Застрашени сме от огнища на морбили

Нивата на заболеваемост от грип и КОВИД у нас растат, увеличават се случаите на варицела, а имунизационното покритие срещу морбили спада. Има ли особености в тазгодишния коктейл от вируси и какво да очакваме, попитахме проф. Радка Аргирова.

Висока вълна от грип и КОВИД

Висока вълна от грип и КОВИД

Застрашително се увеличават и случаите на варицела в училищата, предупреди проф. Ива Христова 
Имунизации срещу морбили в София

Имунизации срещу морбили в София

Те ще се извършват в Столичната РЗИ на 12, 19 и 26 януари, отделно с друг график медици ще ваксинират извънредно в четири квартала в града
270 000 души с ваксина срещу грип

270 000 души с ваксина срещу грип

Много повече ме е страх от морбили, отколкото от коклюш, има за съжаление вече и първата жертва, починало е малко дете в Румъния, казва доц. Ангел Кунчев
1 2 3 4 5 ... 473 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ